Τι τρώνε τα παιδιά μας;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Ξεκινώντας να γράφω για τη διατροφή των παιδιών η πρώτη μου σκέψη δεν ήταν συμβουλές ως διατροφολόγος. Ήρθαν στο μυαλό μου όμορφες μνήμες, μυρωδιές και γεύσεις από την κουζίνα των παιδικών μου χρόνων. Θυμήθηκα εύθυμα οικογενειακά τραπέζια και πόσο διασκέδαζα και ευχαριστιόμουν όταν συμμετείχα στην παρασκευή των γευμάτων και αναρωτήθηκα τι μνήμες θα έχουν τα παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα από τους δικούς τους γονείς;
Μεγάλωσα σε μια γενιά που στην τάξη δεν υπήρχαν ακόμα παχύσαρκα παιδιά και που το fast food ήταν άγνωστες λέξεις. Τι άλλαξε από τότε; Γιατί τα χθεσινά παιδιά με φυσιολογικό βάρος και δραστηριότητα έγιναν γονείς παιδιών με τόσα διατροφικά θέματα; Γιατί επιλέγουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας αποκλειστικά με έτοιμα φαγητά και γλυκίσματα;
Παρατηρώ τα παιδάκια που δε γνωρίζουν πλέον τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, όχι μόνο δεν έχουν δοκιμάσει τις γεύσεις αυτές αλλά στο μυαλό τους έχουν καταγραφεί ως ενοχικά λόγω των όσων λέγονται για τις θερμίδων που περιέχουν ή ως πολύ κουραστικά και χρονοβόρα στην παρασκευή τους και συνεπώς καταγράφονται στο μυαλουδάκι τους ως αρνητικά και τα απορρίπτουν.
Τα σημερινά παιδιά και αυριανοί ενήλικες θα πιστεύουν ότι τα τρόφιμα προέρχονται από τα ράφια του σούπερ μάρκετ όπου βρίσκονται συσκευασμένα και τα γλυκά στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων!! Το τι περιέχουν στη σύστασή τους και πώς βρέθηκαν ως εκεί είναι άγνωστο και δεν τους απασχολεί! Άλλο θερμίδες και άλλο θρέψη!!
Το αρνητικό είναι ότι οι οικογένειες όχι μόνο δε συγκεντρώνονται γύρω από το τραπέζι αλλά ούτε καν μαγειρεύουν! Αισθάνθηκα βαθιά θλίψη ακούγοντας μητέρα τετράχρονου παιδιού να μου λέει: ” Εγώ δε μαγειρεύω για το παιδί μου, για τη δίαιτα θα μαγειρέψω;! Πες μου τι να τρώω απ΄ έξω! ”
Διαπιστώνω καθημερινά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών προσχολικής ηλικίας γνωρίζουν ήδη πολύ καλά τα fast food της πόλης τους αλλά ελάχιστα από αυτά έχουν ουδέποτε συμμετάσχει στην παρασκευή ενός φαγητού ή και ενός γλυκού!!
Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά σας, μάθετέ τους τι χρειάζεται για να φτιαχτεί μια ψαρόσουπα, αφήστε τα να συμμετέχουν στην παρασκευή ενός κέικ!! Κάντε το μαγείρεμα για σας και τα παιδιά σας μια όμορφη και δημιουργική απασχόληση, χρόνο ποιοτικό που τους αφιερώνετε, αναμνήσεις για μια ζωή!! Να θυμάστε ότι μαγειρεύω σημαίνει περιποιούμαι τον εαυτό μου γιατί τον αγαπάω και σέβομαι και καλύπτω τις βασικές του ανάγκες!
Το μαγείρεμα έχει μέσα τη λέξη μαγεία, ανακαλύψτε την!!
Αγαπητοί μου γονείς, είναι δικαίωμα σας να μη γνωρίζετε τι είναι σωστό για τη διατροφή των παιδιών σας αλλά είναι υποχρέωση σας να αναζητήσετε πληροφορίες και να ενημερωθείτε!!
Αν σας απασχολεί η διατροφή και το βάρος του παιδιού σας μην το πάτε σε ένα διατροφολόγο, σαν να είναι άρρωστο για να πάρετε τη συνταγή- διαιτολόγιο που θα το κάνει καλά, πιστεύοντας ότι αυτό είναι το γονεϊκό σας καθήκον, πηγαίνετε εσείς οι ίδιοι!! Ενημερωθείτε και εφαρμόστε με την οικογένεια σας τις συμβουλές που θα ακούσετε και αν σας ξεβολέψουν από τη συνήθεια του έτοιμου τυποποιημένου και γρήγορου φαγητού μην τα παρατήσετε!! Η ανταμοιβή για τον κόπο σας θα είναι η υγεία των παιδιών σας!!
Πολύ όμορφα τα παιχνίδια, τα ρουχαλάκια και ότι άλλο έχουν βγάλει οι βγάλει οι βιομηχανίες στην αγορά για τα παιδάκια, πριν όμως σπεύσετε να αγοράσετε όλα αυτά τα αγαθά φροντίστε πρωτίστως να καλύψετε τις βασικές ανάγκες των παιδιών!!
Θρέψτε το κορμάκι τους με υγιεινή τροφή, το μυαλουδάκι τους με όμορφους λογισμούς και την ψυχούλα τους με αγάπη!! Αυτά θα τους ακολουθούν πάντα στη ζωή τους και θα τα μεταδώσουν στα δικά τους παιδιά!!

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

χαλβάς

Χαλβάς ο θρεπτικός

Ο χαλβάς είναι ένα γλύκισμα πολλών αιώνων που συναντάται για πρώτη φορά στο μεσαίωνα και με το πέρασμα των χρόνων ταξίδεψε σε

χαλούμι

Χαλούμι το Κυπριακό

Το χαλούμι αποτελεί το παραδοσιακό τυρί της μεγαλονήσου. Χρησιμοποιείται σαν τρίμμα στα μακαρόνια, συνοδεύει σαλάτες, σκέτο μέσα σε κυπριακή πίτα, ψήνεται στα

Scroll to Top