Συμβουλές για ένα ασφαλές πασχαλινό τραπέζι.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Έφτασε η Μ. Εβδομάδα και πολλοί από ‘μάς θ’ αρχίσουν νωρίς τα πασχαλινά ψώνια. Η σωστή επιλογή των τροφίμων, αλλά και η προσεκτική προετοιμασία τους στο σπίτι, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα υγιεινό παραδοσιακό τραπέζι. Οι έλεγχοι στην αγορά εντείνονται, αλλά κι εμείς -ως καταναλωτές- πρέπει να έχουμε τα μάτια μας “ανοιχτά” και να συμβάλλουμε στον εντοπισμό των κακής ποιότητας τροφίμων γιατί σε τελική ανάλυση τη δική μας υγεία αλλά και τσέπη αφορά.
Την περίοδο του Πάσχα, τα αμνοερίφια που διατίθενται στην ελληνική αγορά είναι (κάτω των 12 μηνών) είτε εγχώριας παραγωγής με σφραγίδες τουρκουάζ χρώματος (και σφραγίδα με την ένδειξη HELLAS ή GR) είτε εισαγωγής EE (σφραγίδες τουρκουάζ χρώματος) και της χώρας προέλευσης ενώ από τρίτες χώρες χρώματος καφέ (της χώρας προέλευσης).
Για την προστασία των καταναλωτών η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει κάποια μέτρα που αφορούν την απαγόρευση της κατανάλωσης ορισμένων τμημάτων των σφαγίων (μοσχαριών και αμνοεριφίων) που σχετίζονται με την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Σύμφωνα μ’ αυτά, απαγορεύεται η κατανάλωση της σπλήνας. Πρέπει να αφαιρείται στο σφαγείο και όχι να πωλείται μαζί με τη συκωταριά.
Τα νωπά κοτόπουλα πρέπει να έχουν ειδικό καρτελάκι με την επωνυμία προέλευσης και να βρίσκονται στο ψυγείο ή σε ψυχόμενη προσθήκη. Προσέχουμε να είναι καλοσχηματισμένα, το δέρμα τους να είναι άθικτο ,λευκό ή ελαφρά ροδαλό (για τα μικρά) ή λευκοκίτρινο (για τα μεγαλύτερα), χωρίς σχισμές, μώλωπες και αιματώματα. Τα κατεψυγμένα συσκευάζονται σε ατομικό διαφανές περιτύλιγμα (θερμοκρασία συντήρησης -18oC) πρέπει να έχουν σφραγίδα της κτηνιατρικής υπηρεσίας, την επωνυμία της επιχείρησης, την προέλευση, την ημερομηνία σφαγής ή κατάψυξης και ημερομηνία κατανάλωσης.
Τέλος ο κιμάς πρέπει να κόβεται πάντα παρουσία του πελάτη ,ενώ η διάρκεια συντήρησης του, στη απλή ψύξη ,είναι πολύ μικρή μόλις 2-3 μέρες. Το σημαντικότερο ίσως για μια ασφαλή και συμφέρουσα αγορά κρέατος είναι η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε με τον δικό μας-γνωστό κρεοπώλη.

Τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε για την ασφαλή αγορά αμνοεριφίων:  
 1. Προσοχή στην υγιεινή του καταστήματος. Αν είναι δυνατόν το κρέας να μην είναι   κρεμασμένο στα τσιγκέλια εκτεθειμένο στον ήλιο και τα έντομα.
 2. Να αποφεύγεται η αγορά αμνοεριφίων που σφάχτηκαν σε υπαίθριους χώρους.
 3. Το φρέσκο αρνί έχει μυρωδιά ευχάριστη  με σάρκα  σφιχτή ,ελαφρώς υγρή και  χρώμα  “ζωηρό”.  Το σκληρό κρέας με εκχυμώσεις και θαμπό χρώμα  υποδεικνύει  ζώο άρρωστο.
 4. Τα αρνάκια γάλακτος πρέπει να έχουν ροζ χρώμα με άσπρο λίπος και τα κόκκαλα τους να είναι λεπτά. Ενώ τα κατσικάκια γάλακτος να έχουν πιο σκούρο και σφικτό κρέας και λιγότερο λίπος (συγκριτικά με τα αρνάκια).
 5. Η έλλειψη σφραγίδας  στα κρέατα (πράσινη για τα εισαγόμενα και μπλε τα εγχώρια) πρέπει  να μας κάνει επιφυλακτικούς.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ημερών είναι το έθιμο των πασχαλινών αυγών. Την μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά και τα καταναλώνουμε, κατά παράδοση, μετά την Ανάσταση του Κυρίου. Η καταλληλότητα τους συνδέεται με ορισμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να είναι γερά (χωρίς ραγίσματα) καθαρά, χωρίς ακαθαρσίες και αίμα. Επίσης, στη συσκευασία πρέπει να αναγράφονται η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, οι ενδείξεις της κατηγορίας (Α, Β, C) και οπωσδήποτε η ημερομηνία κατανάλωσης.
Τι πρέπει να προσέξουμε για ασφαλή πασχαλινά αβγά

 1. Δεν πρέπει να πλένουμε τα αυγά όταν πρόκειται να τα βάλουμε στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται ο εξωτερικός υμένας και υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης από το τσόφλι στο εσωτερικό του αυγού. Μπορούμε όμως να τα πλύνουμε λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
 2. Για να δούμε πόσο φρέσκα είναι τα αυγά τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό. Τα φρέσκα βυθίζονται ενώ τα μπαγιάτικα επιπλέουν.
 3. Ένα βρασμένο φρέσκο αυγό δεν ξεφλουδίζεται εύκολα, είναι εσωτερικά λευκό, ομοιογενές και ο κρόκος βρίσκεται στο κέντρο.
 4. Πριν από τη βαφή πρέπει να τ’ αφήσουμε εκτός ψυγείου για 24 ώρες
 5. Οι βαφές πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές του κώδικα τροφίμων και ποτών.
 6. Δεν πρέπει να τρώμε αυγά που η βαφή έχει περάσει στο ασπράδι ή τουλάχιστον πρέπει να αφαιρείται το τμήμα που έχει εμποτιστεί

Στο σπίτι για να μειώσουμε τον κίνδυνο επιμολύνσεων απ’ το ωμό κρέας και ειδικά απ’ το κοτόπουλο και τα αυγά πρέπει να τηρούμε κάποιους απλούς κανόνες υγιεινής.

 • Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια, τα σκεύη, τα μαχαίρια αλλά και τον πάγκο της κουζίνας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύδι σαν ήπιο αντισηπτικό.)
 • Αποφεύγουμε να τοποθετούμε το κρέας και τα αυγά στο ψυγείο εκτεθειμένα διπλά σε αλλά τρόφιμα χωρίς κάποια πλαστική συσκευασία (υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα)
 • Πλένουμε πολύ καλά το κρέας και αφαιρούμε οτιδήποτε μας φαίνεται ύποπτο όπως και το περιττό λίπος.
 • Τέλος φροντίζουμε το κρέας και πιο πολύ το κοτόπουλο, να είναι καλοψημένο.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα !

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top