Σπάζοντας τα πρωτόκολλα αποκατάστασης επιπέδων βιταμίνης D

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Όταν ο  συνδυασμός σωστής διατροφής και κατάλληλης συμπλήρωσης έχει σαν αποτέλεσμα να  μεταμορφωθεί  ένας ασθενής σε ένα πραγματικά χαρούμενο άνθρωπο, γεμάτο ενέργεια και ευεξία…
Ο  Νεκτάριος, οδηγός ταξί στο επάγγελμα, ήρθε για πρώτη φορά στο γραφείο μου στις 13 Απριλίου 2016. Ένας νέος άνθρωπος 36 ετών με σχεδόν ιδανικά επίπεδα σωματικού βάρους, που λίγο τα χάλαγε το ενδοκοιλιακό λίπος  εξαιτίας της «εν οδό»  καθιστικής εργασίας και της έλλειψης σωματικής άσκησης. Ωράριο εργασίας 5πμ – 5μμ με ακατάστατο φαγητό κυρίως απ’ το δρόμο πλούσιο σε κακής ποιότητας υδατάνθρακες και κορεσμένα λίπη. Κάποια από τα βασικά αιτήματα που θέλησε να τον βοηθήσω ήταν η άρση των συμπτωμάτων κούρασης, εξάντλησης που συνοδεύονταν με μια διαρκή αίσθηση κακής διάθεσης.
Όπως σε κάθε περιστατικό, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού του, ζήτησα να κάνει τις απαραίτητες βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις.  Επιπλέον, ζήτησα να ελένξει τα επίπεδα της βιταμίνης D, μέσω της εξέτασης της (ΟΗ)25D3 (υδρόξυ 25 βιταμίνη D3) και με την υποσημείωση… Προσοχή: όχι την 1,25 η οποία  συνήθως χρεώνεται αδίκως από τα μικροβιολογικά εργαστήρια και δεν παρέχει σχεδόν κανένα διαγνωστικό αποτέλεσμα.
Όπως έχω συνηθίσει να βλέπω τα τελευταία χρόνια, οι 9 στους 10 πελάτες μου που ζητώ εξέταση για τα επίπεδα της βιταμίνης D, είναι κάτω των 20 ng/ml, όταν τα ιδανικά επίπεδα (όχι τα όρια ασφαλείας) είναι άνω των 50 20 ng/ml ώστε να διασφαλίζεται μια ικανοποιητική λειτουργία του ανοσοποιητικού και ορμονικού συστήματος
Η εξέταση έγινε την επόμενη μέρα και η αναμενόμενη απογοητευτική τιμή ήταν μόλις στα 14,3 ng/ml. Εξήγησα στο Νεκτάριο ότι η έλλειψη σωστής διατροφής και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό του ήταν αποκλειστικά υπεύθυνα για όλα όσα περιέγραψε ότι του προκαλούσαν δυσφορία.
Στο Νεκτάριο δόθηκαν οι βασικές οδηγίες σωστής οργάνωσης της καθημερινής του διατροφής και του έγινε πρόταση να λαμβάνει καθημερινά ένα ενισχυμένο συμπλήρωμα με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα καθώς και συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 των 3.000  iu
Στην κλασική ερώτηση που επακολουθεί πάντα μιας συμπληρωματικής σύστασης αν μπορεί μέσα από τις τροφές και την έκθεση στον ήλιο να επανακάμψει στα ιδανικά επίπεδα η απάντηση είναι πάντα η ίδια. «Ναι, αλλά σε περίπου δυο χρόνια και χωρίς να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα…»
Ακολουθεί ένα ενδεικτικό εβδομαδιαίο ημερολόγιο καταγραφής της διατροφής του Νεκτάριου
Mitselos Nektarios Hmerologio
Όπως φαίνεται στη βασική εικόνα, στις 22 Ιουνίου 2016, δύο μόλις μήνες μετά στην επαναληπτική εξέταση του Νεκτάριου, η αποκατάσταση των επιπέδων της βιταμίνης D3 ήταν πέρα από κάθε προσδοκία για αυτούς που αγνοούν  την αξία της συμπληρωματικής χορήγησης των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών, την κατάλληλη στιγμή, στο συγκεκριμένο άνθρωπο.
Τα επίπεδα της (ΟΗ)25D3 ήταν ήδη στα 38,6 ng/ml ( δηλαδή + 24,3 ng/ml) όταν ελάχιστα ερευνητικά πρωτόκολλα  έχουν  δώσει ποτέ αύξηση των επιπέδων σε περισσότερες των 20 μονάδων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο συνδυασμός σωστής διατροφής και κατάλληλης συμπλήρωσης μαζί με την απώλεια σημαντικού ποσοστού λίπους κυρίως από την περιοχή κοιλιάς, είχαν σαν αποτέλεσμα σήμερα ο Νεκτάριος να έχει μεταμορφωθεί  σε ένα πραγματικό χαρούμενο άνθρωπο, γεμάτο ενέργεια και ευεξία.
Ακολουθεί η εικόνα της προσωπικής σελίδας προόδου του Νεκτάριου με τον οποίο φυσικά συνεχίζουμε έως ότου σταθεροποιηθούν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό του πάνω από τα 50 ng/ml
Mitselos Nektarios Proodos
 
Στη συνέχεια κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει με μια συντηρητική πρόσληψη των 1000 iu κυρίως από τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Ιούνιο αλλά και πάλι καθοδηγούμενοι από τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εξετάσεων που θα προκύψουν.
Ο Νεκτάριος, όπως και κάθε άνθρωπος που αναζητά τη βοήθεια ενός επαγγελματία διαιτολόγου προκειμένου να τον βοηθήσει στην επίτευξη σωστών διατροφικών συνηθειών πάντα σε συνδυασμό με τακτική άσκηση, θα χρειαστεί να είναι σε επαφή μαζί μου για τουλάχιστον δυο χρόνια, έστω και με συχνότητα επισκέψεων μια φορά ανά ένα ή δυο μήνες, διότι αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για κάθε άνθρωπο προκειμένου να παγιώσει οριστικά  όλες τις νέες δεξιότητες προκειμένου  να συνεχίσει να ζει μια ζωή γεμάτη υγεία και ευεξία.
Άλλωστε «ο καλύτερος ασθενής είναι αυτός που χρειάζεται τον θεραπευτή του για να του επιβεβαιώνει πόσο καλά είναι»
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Σεφ Στο Παραπέντε

Σεφ. Ο αρχιμάγειρας, ο δεξιοτέχνης της γαστρονομίας, αυτός που είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία της κουζίνας. Ένας σεφ δεν λειτουργεί ποτέ

Scroll to Top