Σακχαρώδης διαβήτης

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Είναι μια πάθηση που απασχολεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας αναφέρει ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη θα φτάσουν τα 300 εκατομμύρια παγκοσμίως!
Συναντάμε:
Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1(παλιότερα ινσουλινο-εξαρτώμενος η νεανικός διαβήτης). Χαρακτηρίζεται από καταστροφή των Β κυττάρων του παγκρέατος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, με αποτέλεσμα ολική έλλειψη η ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης. Αποτελεί τον κυριότερο τύπο διαβήτη στα παιδιά.
Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Χαρακτηρίζεται από ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης και ελαττωμένη ευαισθησία των κυττάρων στη δράση της. (ινσουλινοαντοχή). Κύριος προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία.
Αυτό συμβαίνει λόγω της παραγωγής από το λιπώδη ιστό ουσιών που ελαττώνουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η μείωση του λιπώδους ιστού για την αντιμετώπιση της νόσου.
Διαβήτης κύησης Μοιάζει με το διαβήτη τύπου 2 εμφανίζεται, πιο συχνά σε παχύσαρκη έγκυες και υποχωρεί μετά τον τοκετό.
Είναι επομένως πολύ σημαντικό, να ενημερωθούμε και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, με μια διατροφή που βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νόσου.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

  • Συχνά γεύματα ανά τρίωρο. Εξασφαλίζουμε έτσι πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ακόμη αποφεύγουμε τις υπογλυκαιμίες από την πολύωρη νηστεία.
  • Μείωση υλικού λίπους 30%
  • Μείωση του κορεσμένου λίπους. Σε καμία περίπτωση δε πρέπει να αυξηθεί το βάρος. Επιδιώκουμε μείωση σωματικού βάρους σε παχύσαρκα άτομα με ΔΜΣ>25.
  • Πρόσληψη υδατανθράκων 45-50% της προσλαμβανομένης ημερήσιας ενέργειας. Λαχανικά, όσπρια, φρούτα και κυρίωςδημητριακά ολικής. Σε άτομα που αντιμετωπίζονται με ινσουλίνη ο χρόνος δράσης και η δόση των φαρμάκων θα πρέπει να συντονίζονται με την ποσότητα, το είδος και την ώρα λήψης των υδατανθράκων.
  • Προτείνονται πολλές σαλάτες και λαχανικά για την αύξηση φυτικών ινών. (τουλάχιστον 25 με 30gr ημερησίως.)
  • Κατανάλωση λαχανικών σε κάθε γεύμα.
  • Οι πρωτεΐνες θα πρέπει να καταναλώνονται σε ποσότητα 0,8/Kg βάρους σώματος. Συστήνεται κυρίως η κατανάλωση λιπαρών ψαριών 2-3 φορές την εβδομάδα.
  • Πρόσληψη αλατιού όχι πάνω από 6 gr ανά ημέρα.
  • Η κατανάλωση οινοπνεύματος πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Σε περίπτωση που δεν αποφεύγεται συστήνεται κατανάλωση 10gr για τις γυναίκες και 20gr για τους άνδρες αντίστοιχα. ‘Όταν το οινόπνευμα καταναλώνεται από άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη πρέπει να συνοδεύεται με γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες για την αποφυγή υπογλυκαιμίας!
  • Τέλος προσοχή δίνεται στο γλυκαιμικό δείκτη του τροφίμου. Όσο μικρότερος είναι τόσο λιγότερο αυξάνει την γλυκόζη το συγκεκριμένο τρόφιμο. Προτιμάμε κυριώς τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως:μήλα πορτοκάλια γιαούρτι, άπαχο, γάλα, φακές, ρεβίθια κεράσια, γκρειπ φρούτ και μακαρόνια ολικής.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top