Ροβίτσα η Καλαματιανή και τα οφέλη της

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η ροβίτσα είναι ένα όσπριο, λιγότερο δημοφιλές από τα υπόλοιπα αλλά εξαιρετική τροφή για χορτοφάγους και όχι μόνο.

Τα Ελληνικά όσπρια γενικά είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής.  Έχουν μακρά ιστορία και δεν είναι τυχαίο  ότι κάποτε ονομάζονταν και “κρέας των φτωχών”. Ο χαρακτηρισμός τους αυτός προέκυψε φυσικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των Ελληνικών οσπρίων σε πρωτεΐνες.

Τα όσπρια  επίσης περιέχουν φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, κάλιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλά σε  λιπαρά και αλάτι.

Ροβίτσα ή αλλιώς ψιλοφάσουλα

Η καλλιέργεια της Ροβίτσας είναι γνωστή στον Ελλαδικό χώρο από την προιστορική εποχή και η γεύση της είναι πολύ ιδιαίτερη.

Είναι εξαιρετικά ανθεκτική στην ξηρασία και χρειάζεται σχετικά λίγο νερό για να αναπτυχθεί. Το μέγεθος της είναι μικρότερο από την φακή, ενώ το χρώμα της είναι πράσινο. Η Ροβίτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, χορτοφαγικά κεφτεδάκια, πουρέ αλλά και σούπα.

Δεν χρειάζεται μούλιασμα πριν τη χρήση όπως άλλα όσπρια, και είναι εύκολη στο μαγείρεμα.

Συνταγή παραδοσιακής Καλαματιανής σούπας
Υλικά
  • 500 γραμμάρια ροβίτσα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • Ρίγανη φρέσκια κατά βούληση
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Ξεπλένουμε και σουρώνουμε την ροβίτσα και κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες.

Στην συνέχεια ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα την ροβίτσα και προσθέτουμε περίπου 2 λίτρα νερό. Προσθέτουμε και τη ρίγανη, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά.
Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα.

Αν θέλετε, αφαιρέστε με μια κουτάλα όσα φλούδια ανέβουν στην επιφάνεια της σούπας. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει πιο ελαφριά. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο ακόμα ζεστό νερό. Τέλος, προσθέτουμε το λάδι και αφήνουμε να πάρει-μόλις-μια βράση.

Σερβίρουμε την παραδοσιακή σούπα με ροβίτσα προσθέτωντας έξτρα λεμόνι και ρίγανη, και λίγο ακόμα ωμό ελαιόλαδο ανά πιάτο. Καλή όρεξη και καλή απόλαυση! 
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αλκοόλ και εφηβεία

Αλκοόλ και εφηβεία 

Ο όρος αλκοόλ και εφηβεία προκαλεί όλο και μεταλύτερη ανησυχία τα τελευταία χρόνια μιας και η κατανάλωση οινοπνεύματος από νεαρά άτομα αυξάνεται

Scroll to Top