Προπόνηση Εξάρτησης

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Δεν μπορείς να ξεκολλήσεις…  Κάθε λίγο, στον κόσμο του αθλητισμού και της άσκησης εμφανίζονται νέες μέθοδοι, νέα μέσα για να πετύχουμε τους στόχους που θέτουμε. Κάποια απ’ αυτά υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα και μιλάνε για καινοτομίες ή επαναστάσεις στον χώρο του Fitness .
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ένα από αυτά τα ”νέα” μέσα άσκησης που όμως αξίζει πραγματικά. Ονομάζεται στα Ελληνικά ”προπόνηση εξάρτησης” (suspension training) και έχει φέρει τα πάνω κάτω διεθνώς, με τον τρόπο που σας γυμνάζει. Φυσικά για όσους ασχολούμαστε επαγγελματικά με τον αθλητισμό δεν είναι και κάτι τόσο νέο. Έχει τις ρίζες του στο όργανο ”κρίκοι” της ενόργανης γυμναστικής. Πρόκειται για έναν ιμάντα μήκους περίπου τεσσάρων μέτρων που στις άκρες του έχει δύο λαβές για τα χέρια και τα πόδια. Στον ιμάντα υπάρχουν προσαρμοσμένες δυο ειδικές πόρπες που εξυπηρετούν στο να μειώνει ή να αυξάνει το μήκος του.
Το ίδιο προπονητικό μέσο μπορεί να είναι και από σχοινί χωρίς να υπολείπεται σε ποιότητα και εφαρμογή.
Η βασική ιδέα του συγκεκριμένου τρόπου εκγύμνασης είναι ότι γυμναζόμαστε κατά κύριο λόγο με το βάρος του σώματός μας, με επιβαρύνσεις βέβαια που μπορεί να φτάσουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Στερεώνουμε το μέσον του ιμάντα σε κάποιο σταθερό σημείο και μετά, στηριζόμενοι με τα πόδια ή τα χέρια στις “λαβές” του ιμάντα, εκτελούμε μια σειρά ασκήσεων από ένα αρκετά μεγάλο ασκησιολόγιο που υπάρχει. Χρησιμοποιούμε το σωματικό μας βάρος και προσπαθούμε να το υπερνικήσουμε ”εξαρτώμενοι” από τους ιμάντες, εξ ου και …”προπόνηση εξάρτησης”.
(+) Ας δούμε λίγο τα θετικά αυτού του τρόπου εκγύμνασης.

 • Γυμνάσου οπουδήποτε
  Μπορούμε να γυμναστούμε σε οποιοδήποτε χώρο, από το σπίτι μας, το γραφείο μας, το γυμναστήριο, στο πάρκο και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε αρκεί να βρεθεί ένα σταθερό σημείο στήριξης του ιμάντα (πόρτα, δέντρο, στύλος, κάγκελα περίφραξης). Ο χώρος που απαιτείται είναι περίπου 1-2 τμ.
 • Από εύκολα έως δύσκολα
  Η προπόνηση σε ιμάντα εξάρτησης μπορεί να ξεκινήσει από εντελώς απλή όσο ένα push up σε έναν τοίχο μέχρι να φτάσει σε επίπεδα που δεν μπορείς να εκτελέσεις.
 • Μεταβαλλόμενη ένταση on ”time”
  Κάνοντας μια άσκηση στον ιμάντα, στις περισσότερες τουλάχιστον, μπορείς να αλλάξεις την επιβάρυνση την ώρα που εκτελείς χωρίς να χρειαστεί να σταματήσεις να ρυθμίσεις κιλά κ.λ.π. Απλά μεταφέρεις το σώμα σου λίγο πιο μπροστά ή λίγο πιο πίσω και … αλλάζουν όλα.
 • Ισορροπία
  Ένα από τα ωφελιμότερα κομμάτια αυτού του είδους και ένας από τους λόγους που το λατρεύω, είναι ότι μέσα στις ασκήσεις εμπεριέχεται η παράμετρος της ισορροπίας. Όσοι ασχολούμαστε γνωρίζουμε τα οφέλη της συνεργασίας νευρομυϊκού συστήματος και της ισορροπίας. Στα περισσότερα αθλήματα η ισορροπία είναι το Α και το Ω για να έχουμε απόδοση.
 • Μηχανή Διατάσεων
  Τέλος θα αναφέρω ότι με έναν τέτοιον ιμάντα εξάρτησης, έχεις στην διάθεσή σου ένα άριστο βοηθητικό εργαλείο για να εκτελέσεις stretching σε όλο το σώμα. Από το κεφάλι μέχρι τα νύχια, ο ιμάντας σε βοηθάει να διατείνεις και να χαλαρώσεις το σώμα σου.

(-) Παρόλο που πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια των γυμναστών ας εντοπίσουμε όποια αρνητικά στοιχεία μπορούμε να βρούμε.

 • Κόστος
  Η κατασκευή ενός τέτοιου ιμάντα ή σχοινιού δεν είναι δύσκολη ούτε δαπανηρή υπόθεση. Η αγορά όμως ενός έτοιμου από την αγορά είναι λίγο υπερεκτιμημένη με ποσά έως και 200-250 ευρώ.
 • Τεχνική
  Η προπόνηση με ιμάντα εξάρτησης απαιτεί υψηλή τεχνική κατάρτιση, μιας και το λάθος είναι πολύ εύκολο να συμβεί. Οι περισσότερες ασκήσεις είναι πολυαρθρικές και αν δεν σας εκπαιδεύσει ένας έμπειρος γυμναστής υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
 • Μεγιστοποίηση της απόδοσης
  Παρόλο που τα επίπεδα (σχετικής ή όχι) δύναμης που μπορεί να φτάσει κάποιος χρησιμοποιώντας τέτοια “προπονητικά μέσα” είναι πολύ υψηλά, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την προπόνηση μέγιστης δύναμης που απαιτείται σε κάποια αθλήματα – η οποία δουλεύετε με πρόσθετα κιλά σε υψηλές εντάσεις.

Η προπόνηση εξάρτησης θα είναι στο εξής κάτι που θα ακούτε όλο και περισσότερο. Είναι άλλο ένα δυνατό όπλο στα χέρια των επιστημόνων της φυσικής αγωγής για να “περάσουν” αυτά που χρειάζονται στον κάθε ασκούμενο. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να την δοκιμάσετε αν βρείτε κατάλληλα εκπαιδευμένους ανθρώπους να την διδάσκουν.
Όπως όμως πάντοτε υποστηρίζω, η πολυπλευρικότητα και η ποικιλία πρέπει να είναι ζητούμενο κάθε ασκούμενου. Ας μην ταυτιζόμαστε με μεθόδους και μέσα. Ας απολαύσουμε την απίστευτη προσαρμοστικότητα του σώματος μας και ας γευτούμε κάθε δραστηριότητα που μπορεί να εκτελέσει.
Καλή προπόνηση….

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top