Προτού αποφασίσετε για τα 7 κυρίως γεύματα της εβδομάδας θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τον χρόνο που διαθέτετε για να μαγειρέψετε ούτως ώστε να κάνετε σωστές επιλογές για το αν θα εκτελέσετε μια πιο πολύπλοκη συνταγή η θα καταφύγετε σε κάτι πιο εύκολο όπως στη λύση των ζυμαρικών, των κατεψυγμένων γευμάτων ή της κονσέρβας. Αφού ετοιμάσετε τη λίστα σας ελέγξτε ότι περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, δηλαδή κρέας, υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά, αμυλώδη, ζυμαρικά, ρύζι), γαλακτοκομικά, λαχανικά, φρούτα, λίπη και έλαια και μην ξεχνάτε να συμπεριλάβετε υγιεινά snacks όπως μπάρες δημητριακών, ανάλατους ξηρούς καρπούς, ρυζογκοφρέτες και επιδόρπια γιαουρτιού.
Έχει αποδειχτεί, ότι το πρόγραμμα στην διατροφή βοηθά όσους το ακολουθούν να έχουν καλύτερο έλεγχο της όρεξης και ισορροπημένη παραγωγή σεροτονίνης που συμβάλλει στην μείωση του stress και στον κορεσμό.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τα οφέλη του προγραμματισμού τόσο στην υγείας μας όσο και στο μηνιαίο προϋπολογισμό της οικογένειας :
Καλύτερη διατροφή και υγεία
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο σχεδιασμός των γευμάτων θα πρέπει να στηρίζετε στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής . Πόσοι όμως από τους απλούς πολίτες γνωρίζουν ποια είναι η συχνότητα των γευμάτων, ποια η σωστή ποσότητα της τροφής ανά ηλιακή ομάδα και ποιοι είναι οι σωστοί συνδυασμοί τροφίμων; Το σχήμα που ακολουθεί αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο υιοθέτησης σωστών διατροφικών συνηθειών και εκμάθησης της σωστής κατανομής της τροφής στο πιάτο μας.
Οι πέντε βασικές αρχές προγραμματισμού του μενού μας, θα πρέπει να είναι οι ακόλουθες
- Ισορροπία
- Ποικιλία
- Αντίθεση
- Χρώμα
- Οπτική Εικόνα του πιάτου μας
Πιο συγκεκριμένα, απαραίτητα χαρακτηριστικά είναι :
- Ισορροπία στις θερμίδες σας. Αν φάγατε μεσημεριανό με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, φάτε ένα χαμηλό σε λίπος βραδινό.
- Ισορροπία στους συνδυασμούς σας. Μην συνδυάζετε τροφές με πολλά λιπαρά μεταξύ τους. Εάν θέλετε να απολαύσετε ένα burger μην το συνοδεύεστε με πατάτες τηγανιτές αλλά με λαχανικά.
- Ισορροπία στις μερίδες σας. Αποφύγετε τις μεγάλες μερίδες και συνειδητοποιήστε τι ακριβώς σημαίνει ο όρος ‘κανονική μερίδα’ στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Για να δημιουργήσετε ένα ενδιαφέρον μενού, επιλέξτε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα. Εάν έχετε φιλέτο κοτόπουλου επιλέξτε να έχετε στρογγυλές πατάτες και κόψτε τα λαχανικά σας σε διάφορα σχήματα. Έτσι θα κάνετε το πιάτο σας πιο ελκυστικό και με αυτό τον τρόπο τα παιδιά σας θα αγαπήσουν τα λαχανικά.
- Μην καταναλώνετε ένα μόνο τρόφιμο επειδή σας αρέσει. Χρειάζεστε περισσότερα από 40-50 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να έχετε καλή υγεία και κανένα τρόφιμο δε μπορεί να τα παρέχει όλα.
- Καταναλώστε άφθονα λαχανικά ωμά, μαγειρεμένα ή ψητά για να υπάρχει ποικιλία στην διατροφή σας. Προτιμάτε φρούτα και λαχανικά εποχής καθώς είναι φθηνότερα από τα κατεψυγμένα.
- Μην καταναλώνετε φαγητά από την ίδια ομάδα τροφίμων δυο ήμερες συνεχόμενες. Για παράδειγμα αποφύγετε κεφτεδάκια με μακαρόνια την Δευτέρα και μπιφτέκι με πέννες την Τρίτη.
- Προσπαθήστε να υπάρχει αντίθεση στην υφή, το άρωμα και την μέθοδο παρασκευής του φαγητού . Χρησιμοποιήστε μυρωδικά και μπαχαρικά για να κάνετε το πιάτο σας πιο ενδιαφέρον.
- Δώστε χρώμα στο πιάτο σας. Ένα μενού που περιέχει κοτόπουλο ψητό + ρύζι + κουνουπίδι + ψωμί δεν είναι το ίδιο ελκυστικό με ένα μενού που περιέχει κοτόπουλο ψητό + μπρόκολο + καρότα + πένες tricolor + ψωμί.
Όταν τα γεύματα σας είναι προγραμματισμένα η πιθανότητα να συντηρήσετε ή να επιτύχετε μια απώλεια βάρους είναι πολύ πιθανή. Μπορεί η συμβολή του διαιτολόγου να θεωρείτε απαραίτητη για να χάσετε τα κιλά σας με υγιεινό τρόπο, όμως, η οικονομική κρίση οδηγεί πολλούς ανθρώπους να μειώνουν τα έξοδα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό και να στρέφονται σε πιο ανθυγιεινές επιλογές, μη μπορώντας να επισκεφτούν ένα επιστήμονα υγείας. Ο προγραμματισμός των μενού θα βοηθούσε στο να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές και σας δίνει την δυνατότητα με ηρεμία και καθαρό μυαλό να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα διατροφής όπου θα αποκλείσετε τις παχυντικές τροφές και τις επισκέψεις στα ταχυφαγεία, θα αυξήσετε τις φυτικές ίνες και την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Όταν δε, υπάρχει και πρόβλημα υγείας π.χ διαβήτης ο προγραμματισμός των μενού θα ήταν η τέλεια θεραπεία αφού θα σας βοηθούσε στην πιο σωστή επιλογή των τροφών.
Εξοικονόμηση χρημάτων
Ο σχεδιασμός των μενού μας δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε τα γεύματά μας σύμφωνα με το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα. Μπορείτε να επιλέξετε να μαγειρέψετε φαγητά που χρειάζονται λιγότερο χρόνο παρασκευής τις ήμερες που υπάρχει φόρτο εργασίας. Εκείνες τις ημέρες, που το πρόγραμμά σας δεν επιτρέπει χρόνο για μαγείρεμα, μπορείτε να προγραμματίσετε να μαγειρέψετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από την προηγούμενη ημέρα ώστε να υπάρχει σπιτικό φαγητό την επόμενη μέρα. Διαφορετικά, επιλέξτε το γεύμα που γίνετε πιο γρήγορα, προετοιμάστε το από το πρωί και φτάνοντας στο σπίτι θα έχετε ένα γεύμα που θα είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Και επειδή γνωρίζετε τι θα πρέπει να προετοιμάσετε για κάθε ημέρα της εβδομάδας, μπορείτε να συνδυάσετε ορισμένες εργασίες καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Εάν γνωρίζετε ότι την Τρίτη και την Τετάρτη, το φαγητό περιέχει καρότα κομμένα σε φέτες, απλά κόψτε αρκετά καρότα και για τα δύο γεύματα .Εάν χρειαστείτε μοσχαρίσιο κιμά που θα χρησιμοποιηθεί σε συνταγές, τη Δευτέρα και την Τετάρτη ετοιμάστε μεγαλύτερη ποσότητα και για τις δυο ήμερες.
Όταν η οικογένειά σας ξέρει ποιο είναι το μενού της εβδομάδας, τότε θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει να το προετοιμάσετε. Εάν ο σύζυγός σας έρχεται σπίτι μια ώρα νωρίτερα από την εργασία του, ίσως θα μπορούσε να προετοιμάσει τη σαλάτα. Τα παιδιά σας θα μπορούσαν να στρώσουν το τραπέζι. Ή αν κάποιος είναι στο σπίτι, τηλεφωνήστε του και ζητήστε του να προθερμάνει το φούρνο. Οτιδήποτε θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να ετοιμαστεί το δείπνο, θα είναι ένα όφελος για όλους. Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Η οικογένειά σας ίσως θέλει να βοηθήσει, αλλά δεν είναι σίγουροι για το πώς πρέπει να γίνει.