καλοκαιρινή ενυδάτωση

Πώς θα ενυδατωθείτε σωστά το καλοκαίρι

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Μήπως είστε από εκείνους που ξεχνούν να πιούν νερό; 

Αν ναι σας έχουμε εκτός από το νερό και εναλλακτικές λύσεις για να ενυδατωθείτε όσο το δυνατόν καλύτερα! Μην ξεχνάτε ποτέ ότι η ενυδάτωση είναι σπουδαίας σημασίας και απαρραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Γενικές συστάσεις

Η Ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια τροφίμων συνιστά 2 λίτρα ημερησίως νερό για τις γυναίκες και 2.5 λίτρα ημερησίως για τους άνδρες. Αυτό αποτελεί μια γενική σύσταση.

Ωστόσο. υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που καθορίζουν την ποσότητα υγρών που πρέπει να καταναλώσει κάποιος  όπως :

 • Ηλικία
 • Το είδος της φυσικής δραστηριότητας
 • Ο χώρος εργασίας (πχ. Εξωτερική εργασία)
 • Θερμοκρασία περιβάλλοντος ανάλογα την εποχή
 • Ασθένεια ( πυρετός, πέτρες στα νεφρά)
 • Φυσιολογικές καταστάσεις (εγκυμοσύνη, θηλασμός)

Πρώτη ιδανική επιλογή ενυδάτωσης είναι το νερό. Το νερό βρίσκεται σε όλα μας τα όργανα και το σώμα μας το χρησιμοποιεί για να αποβάλλει τις τοξίνες, να λιπάνει τις αρθρώσεις μας να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά και να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος.  

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκαν στο European Society of Cardiology,  η ενυδάτωση κατά την διάρκεια της ζωής μας μειώνει την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας. Επειδή πολλοί παραπονιούνται ότι δεν τους αρέσει η γεύση του νερού, μπορείτε να το εμπλουτίσετε με κάποιο κομμένο φρουτάκι μέσα στο ποτήρι με το νερό ή να φτιάξετε παγάκια από τα αγαπημένα σας φρούτα.

Επίσης, μπορείτε να πιείτε αρωματισμένο νερό με 100% φυσική μαστίχα Χίου απολαμβάνοντας το ιδιαίτερο άρωμα της

Εναλλακτικές προτάσεις ενυδάτωσης

Χυμοί φρούτων και λαχανικών

Για να επωφεληθούμε και των φυτικών ινών, χτυπάμε στο multi το φρούτο ή το λαχανικό που προτιμούμε προσθέτοντας λίγο-λίγο ζωικό ή φυτικό γάλα, γιαούρτι ή και σκέτο νερό μέχρι να μας δώσει την υφή που μας αρέσει για να το πιούμε. Σε κάποιους αρέσει και ο συνδυασμός ενός φρούτου με λαχανικού μαζί. Ο συνδυασμός αυξάνει τη διατροφική αξία, επιφέρει κορεσμό και είναι και ένας τρόπος να αυξήσουμε την πρόσληψη τόσο των φυτικών ινών όσο και κάποια λαχανικά που δεν μας αρέσουν να τα καταναλώνουμε σκέτα.

Κρύες σούπες

* Οι κρύες σούπες όπως τοματόσουπα, καροτόσουπα  είναι δροσιστικές, ενυδατικές και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία του οργανισμού γιατί περιέχουν βιταμίνες,  αντιοξειδωτικά συστατικά και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Δρουν κατά της κατακράτησης των υγρών και βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Τσάι

Το παγωμένο τσάι τους καλοκαιρινούς μήνες μας ξεδιψάει και μας ενυδατώνει. Παράλληλα επωφελούμαστε γιατί αποτελεί καλή πηγή φλαβονοειδών.

Νερό καρύδας

Το νερό καρύδας είναι μια άλλη καλή πρόταση ενυδάτωσης. Είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, χαμηλό σε υδατάνθρακες και θερμίδες. Πίνετε πολύ ευχάριστα όποια ώρα της ημέρας διαλέξετε να το καταναλώσετε.

Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε ενυδατωμένοι.

Βιβλιογραφία
 • www.escardio.org/Drinking sufficient water could prevent heart failure
 • Horswill CA, Janas LM. Hydration and Health. American Journal of Lifestyle Medicine. 2011;5(4):304-315. doi:10.1177/1559827610392707
 • Banafshe Hosseini, Bronwyn S Berthon, Ahmad Saedisomeolia, Malcolm R Starkey, Adam Collison, Peter A B Wark, Lisa G Wood, Effects of fruit and vegetable consumption on inflammatory biomarkers and immune cell populations: a systematic literature review and meta-analysis, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 108, Issue 1, July 2018, Pages 136–155, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy082
 • Zhu, Y., & Hollis, J. (2014). Soup consumption is associated with a lower dietary energy density and a better diet quality in US adults. British Journal of Nutrition, 111(8), 1474-1480. doi:10.1017/S0007114513003954
 • www.cdc.gov Water and Healthier Drinks

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

διαβουλιμία

Διαβουλιμία

Ο όρος Διαβουλιμία αναφέρεται σε μια Διατροφική Διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δίνουν σκόπιμα λιγότερη ινσουλίνη από αυτή

φοβίες αντιμετώπιση

Φοβίες και η αντιμετώπιση τους

Φοβίες ή φόβοι; Καταρχήν, είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στους φόβους και τις φοβίες. Ο φόβος εκδηλώνεται ως μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση

Scroll to Top