επιλογή διαιτολόγου

Πώς να διαλέξω διατροφολόγο;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το πρώτο βήμα πριν ξεκινήσει κάποιος το ταξίδι αλλαγής της διατροφής του είναι η αναζήτηση ενός ειδικού που σχετίζεται με τη διατροφή.

Τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα κοινωνικά δίκτυα, ο κλάδος της υγείας και της ευεξίας μπορεί να είναι ένα ναρκοπέδιο. Πρωταγωνιστούν κατά καιρούς διάφορες διασημότητες, αρθρογράφοι τρόπου ζωής, wellness coaches και influencers. Όλοι αυτοί ανά διαστήματα και μέσω της προβολής τους παρέχουν διατροφικές συστάσεις και δίαιτες παντώς τύπου. Είναι πολύ λογικό λοιπόν πως το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που αναζητούν βοήθεια να είναι μπερδεμένοι όταν πρόκειται για τη διατροφή τους.

Πώς να επιλέξετε τον σωστό διατροφολόγο

Ο τεράστιος όγκος παραπληροφόρησης που προσφέρεται ως “συμβουλές” στο διαδίκτυο είναι ο λόγος για τον οποίο οι πλήρως εκπαιδευμένοι και εξουσιοδοτημένοι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι είναι πλέον πιο σημαντικοί από ποτέ.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν μια λίστα με συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον καλύτερο διαιτολόγο για τις ανάγκες σας.

Αναζητήστε τα κατάλληλα διαπιστευτήρια

Δεν θα πηγαίνατε σε έναν υδραυλικό για βοήθεια για την εγκατάσταση του νέου σας πολυελαίου. Συνεπώς, γιατί να πάτε σε έναν personal trainer ή influencer για διατροφικές συμβουλές;

Το πρώτο και πιο σημαντικό κριτήριο είναι να είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Απόφοιτος από αντίστοιχο αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα και εγγεγραμμένος στο μητρώο των Διαιτολόγων με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος .

Βάσει νόμου, μόνο τα άτομα τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο των διαιτολόγων και που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια έχουν το δικαίωμα να δίνουν συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες.

Τα τελευταία χρόνια, η άδεια ασκήσεως επαγγέλματοςστη χώρα μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου. Μαζί με την εγγραφή στο μητρώο των Διαιτολόγων διαχωρίζει τον επαγγελματία που αναζητάτε από οποιονδήποτε που απλά το ισχυρίζεται.

Εν ολίγοις, πάντα να ερευνάτε το εκπαιδευτικό υπόβαθρο και τα διαπιστευτήρια κάποιου πριν αποφασίσετε να συνεργαστείτε. Αυτό είναι σημαντικό για να διασφαλιστεί ότι έχουν τις δεξιότητες και τα εργαλεία για να σας δώσουν ορθές διατροφικές  συμβουλές.

Να σέβεται τις ιδιαιτερότητες σας και να δρα εξατομικευμένα

Αφού βεβαιωθείτε λοιπόν για τα παραπάνω και εντοπίσετε στην περιοχής σας νόμιμο επαγγελματία, κλείστε ένα πρώτο ραντεβού ώστε να διαπιστώσετε από μόνοι σας  κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά.

Σημαντικό είναι να συλλέξει ο Διαιτολόγος πληροφορίες από το  διατροφικό και ιατρικό ιστορικό σας. Να ακούσει τους προβληματισμούς σας γύρω από τη διατροφή και την υγεία σας και να καταλήξει ποια θα είναι η καταλληλότερη διατροφική παρέμβαση, εξατομικευμένα μόνο για εσάς.

Αυτό θα γίνει με υπομονή από τον Διαιτολόγο σας ώστε να λάβει της πληροφορίες που χρειάζεται και να αξιολογήσει κάθε πτυχή σας όπως και φυσικά οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι σε περίπτωση που έχετε να διαχειριστείτε μια συγκεκριμένη ιατρική κατάσταση, μπορείτε να αναζητήσετε Διαιτολόγο-Διατροφολόγο που να ειδικεύεται πάνω σε αυτό το κομμάτι (πχ Διατροφικές Διαταραχές, Διαβήτη, Παιδιατρική διατροφή, τροφικές ευαισθησίες ή αλλεργίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν κτλ).

Φυσικά, όλοι οι πτυχιούχοι Διαιτολόγοι μπορεί να σας παρέχουν ασφαλείς πληροφορίες. Ορισμένοι όμως έχουν τομείς εξειδίκευσης που μπορεί να είναι πιο συμβατοί με τους στόχους σας.

Να σέβεται τις πολιτιστικές σας αξίες και την κουλτούρα σας

Μέρος της διαδικασίας για να γίνει κάποιος αποτελεσματικός σύμβουλος είναι να αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των καταστάσεων.

Η αποτελεσματική συμβουλευτική λοιπόν πρέπει να λάβει ξεκάθαρα υπόψη πολιτισμικές  ιδιαιτερότητες και την κουλτούρα του εκάστοτε ανθρώπου. Iδιαίτερα όταν αυτές έχουν άμεση συνάφεια με την διατροφή. Τέτοια παραδείγματα μπορεί να είναι:

  • άνθρωποι με διαφορετική θρησκεία που απαγορεύουν ορισμένα τρόφιμα
  • vegan ή χορτοφάγοι
  • άτομα με χαμηλό οικονομικό επίπεδο θεραπευμένου

Οι Διαιτολόγοι λοιπόν είναι υποχρεωμένοι να κατανοούν την πολιτισμική κατάσταση και κουλτούρα σας και να προσαρμόζονται εκείνοι σεβόμενοι την δική σας στάση ζωής.

Να διασφαλίζει την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων

Πολύ σημαντικό είναι να μην διαρρέουν προσωπικές σας πληροφορίες για την γενική κατάσταση υγείας σας.

Ζητήστε να ενημερωθείτε για την συμμόρφωση του Διαιτολόγου με τον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) και το πώς διαφυλάσσει την ασφάλεια των δεδομένων σας.

Ρωτήστε για τη διατροφική τους φιλοσοφία

Ερευνήστε αν ευθυγραμμίζεστε με τη γενική τους προσέγγιση.

Ένας διατροφολόγος που μιλάει για την αποκοπή ολόκληρων ομάδων τροφίμων (πχ δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων, χωρίς υδατάνθρακες ή υψηλές σε πρωτεΐνη) ή για δίαιτες express ως γενική στρατηγική μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με τον τρόπο που θέλετε να επιτύχετε τους διατροφικούς σας στόχους.

Καλό θα ήταν να μην επιλέξετε τέτοιες στρατηγικές. Δεν αποσκοπούν στην βελτίωση διατροφικών συνηθειών και της γενικής υγείας αλλά στην κερδοσκοπία.

Αναλύστε τα κίνητρά τους για να συνεργαστούν μαζί σας

Δυστυχώς η βιομηχανία της διατροφής και ευεξίας στοχεύει σε μια μερίδα ευάλωτων ατόμων προκειμένου να πουλήσει διαιτητικά προϊόντα, σέικ και συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι κάνουν τα πάντα. Αυτό διαφέρει από το να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος μέσω της καύσης λίπους και της οικοδόμησης μυών.

Ένας αξιόπιστος διαιτολόγος θα επικεντρωθεί σε πραγματικά τρόφιμα, εξατομικευμένα μενού και στην αντιμετώπιση διατροφικών προβλημάτων. Σε καμία περίπτωση στην πώληση ‘’μαγικών’’ ροφημάτων.

Να ενημερώνεται για τα νεότερα δεδομένα

Καλό θα ήταν ο Διαιτολόγος που επιλέγετε να ενημερώνεται συχνά για τα νεότερα δεδομένα που αφορούν την υγεία και την δική σας κατάσταση υγείας.

Να παρακολουθεί σεμινάρια επιμόρφωσης και συνέδρια έτσι ώστε να μην εμμένει σε παλιές πρακτικές και πληροφορίες οι οποίες δεν είναι πλέον χρήσιμες. Αυτό έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Τα ερευνητικά δεδομένα συνεχώς μεταβάλλονται και οφείλει να προσαρμόζει τις διατροφικές του συστάσεις σύμφωνα με αυτά.

Κλείνοντας

Ο καλύτερος διαιτολόγος είναι αυτός που ταιριάζει σε εσάς.

Η επιλογή ενός διαιτολόγου είναι μια βαθιά προσωπική διαδικασία. Ο καλύτερος για εσάς είναι αυτός που κατανοεί τους στόχους σας και συνεργάζεστε μαζί του με ευκολία. Αυτός που έχει μεταδοτικότητα και σέβεται τις ανάγκες σας.

Εάν οι εκπαιδευτικές του δεξιότητες και το στυλ συμβουλευτικής του σας κάνουν κλικ, έχετε ήδη κάνει μια εξαιρετική αρχή.

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

χαλβάς

Χαλβάς ο θρεπτικός

Ο χαλβάς είναι ένα γλύκισμα πολλών αιώνων που συναντάται για πρώτη φορά στο μεσαίωνα και με το πέρασμα των χρόνων ταξίδεψε σε

χαλούμι

Χαλούμι το Κυπριακό

Το χαλούμι αποτελεί το παραδοσιακό τυρί της μεγαλονήσου. Χρησιμοποιείται σαν τρίμμα στα μακαρόνια, συνοδεύει σαλάτες, σκέτο μέσα σε κυπριακή πίτα, ψήνεται στα

Scroll to Top