Πόσο σπουδαία είναι τα αντιοξειδωτικά και πώς μας οφελούν;
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες όπως βιταμίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και χρωστικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού μας από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στην πρόληψη και στην θεραπεία ασθενειών.
Αντιοξειδωτικά, Οξείδωση & Ελεύθερες ρίζες
Στον οργανισμό μας εκτελείται μία διαδικασία η οποία ονομάζεται οξείδωση.
Οξείδωση ονομάζουμε την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα. Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από την καύση του οξυγόνου που αναπνέουμε, όπου απελευθερώνονται παραπροϊόντα όπως από:
- τις τοξίνες που τρώμε
- τα καυσαέρια
- το τσιγάρο
- το στρες
- παθήσεις όπως τον ζαχαρώδη διαβήτη
- την έντονη άσκηση
- την ατμοσφαιρική ρύπανση
- την ακτινοβολία
- τον κακής ποιότητας ύπνο
Οι ελεύθερες ρίζες είναι επιβλαβείς και συνδέονται με την πρόωρη γήρανση αλλά και με ευρύ φάσμα ασθενειών.
Η περίσσεια ελευθέρων ριζών δυσκολεύει πολύ την ικανότητα του σώματος να τις εξουδετερώνει. Ακολούθως εμφανίζεται το λεγόμενο οξειδωτικό στρες με συνέπεια την καταστροφή των μεμβρανών των κυττάρων, του μορίου DNA του κυττάρου και συνεπώς των ίδιων των κυττάρων.
Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με την εμφάνιση ή επιδείνωση του καρκίνου, καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, προβλήματα θυρεοειδούς, νόσο του Αλτσχάιμερ, την υπογονιμότητα και τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Τα αντιοξειδωτικά και ο ρόλος τους
Το τέλεια φτιαγμένο σώμα μας διαθέτει μηχανισμούς εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών.
Ωστόσο, είναι απαραίτητη η λήψη αντιοξειδωτικών και από τις τροφές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αλήθεια βρίσκεται πάντα στη φύση. Για να υπάρχουν τόσες πολλές τροφές με αντιοξειδωτικά σημαίνει πως τα έχουμε μεγάλη ανάγκη και σε καθημερινή βάση.
Τα γνωστότερα και ισχυρότερα αντιοξειδωτικά των τροφών περιλαμβάνουν:
Βιταμίνη C
Βρίσκεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Βιταμίνη Ε
Η Βιταμίνη Ε βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο κ.α) σε ξηρούς καρπούς (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα ), σε δημητριακά ολικής αλέσεως και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι.
Καροτενοειδή
Καρετονοειδή όπως το β-καροτένιο, το λυκοπένιο και τη λουτεΐνη βρίσκονται σε καρότα, πιπεριές, καρπούζι, κόκκινα μούρα (βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες) μαύρο σταφύλι, λάχανο, ντομάτες (ντομάτες με λάδι ή σάλτσες ντομάτας) και καρπούζι, σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια, πράσα, στον βασιλικό και στον κρόκο του αυγού.
Σελήνιο
Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, σε ψάρια, και σε ξηρούς καρπούς
Ψευδάργυρο
Βρίσκεται κυρίως στα θαλασσινά και το κρέας.
Πολυφαινόλες
Οι πολυφαινόλες όπως φλαβονοειδή, τανίνες, κατεχίνες, ανθοκυανίνες περιέχονται στο μαύρο και στο πράσινο τσάι, στα σταφύλια, στις φράουλες, στο κακάο, στα κεράσια, στα μήλα, στο κρεμμύδι, στο ρόδι, στα δαμάσκηνα και στο γαρίφαλο.
Καταλήγοντας για τα αντιοξειδωτικά
Ένα πιάτο με πολύχρωμες τροφές καθημερινά και σε κάθε γεύμα μας χαρίζει τα αντιοξειδωτικά που έχουμε τόση ανάγκη. Αυτές με την σειρά τους μας χαρίζουν ευεξία, νεότητα και την καλύτερη θεραπεία που δεν είναι καμία άλλη εκτός από την πρόληψη.
Με οργάνωση και καθοδήγηση του διαιτολόγου μπορείτε να πλουτίσετε τα γεύματά σας καθημερινά με τις πολύχρωμες και χαρούμενες αυτές τροφές, οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία και το μόνο που απαιτούν είναι η έμπνευση και όρεξη για ζωή!
Θέλετε να παραμείνετε νέοι, θέλετε να νιώσετε θετική ενέργεια, θέλετε να βελτιώσετε και να προλάβετε παθήσεις και αυτοάνοσα; Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να έρθετε πιο κοντά στη φύση, να την αφήσετε να σας κεράσει τα καλούδια της και να σας ξεναγήσει στα όμορφα, γεμάτα ζωή μονοπάτια τη.
Τότε θα αντιληφθείτε πως ήρθατε και πιο κοντά στον ταλαιπωρημένο εαυτό σας.