Παχυσαρκία-Υπερφαγία και ερωτισμός στη σχέση

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η οποιαδήποτε διατροφική διαταραχή εξ ορισμού είναι ασθένεια της ψυχής. Σωματοποιείται με μόνο σκοπό να συνειδητοποιήσουμε ότι νοσούμε και να βρούμε τη λύση.

Δουλεύοντας με άτομα με Διατροφικές Διαταραχές διαπιστώνω ότι η διαταραχή τους τα καθιστά ιδιαιτέρως ευφυή. Παρουσιάζουν με μεγάλη ετοιμότητα να βρουν την οποιαδήποτε δικαιολογία για να κρυφτεί η νόσος τους.

Μερικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:

  • Κανείς δεν πέθανε επειδή έτρωγε πολύ
  • Εγώ τρώω ό,τι θέλω και δεν περιορίζομαι ούτε υποφέρω για να είμαι αδύνατος
  • Ε, δεν πρέπει να είναι όλοι αδύνατοι, , ας υπάρχει και κάποιος παχύς, να εκπροσωπηθεί και αυτός

Επηρεάζεται κάθε τομέας της ζωής μας

Όπως κάθε νόσος επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής μας, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τις Διατροφικές Διαταραχές.

Εδώ, θα επικεντρωθούμε στην παχυσαρκία και τον ερωτισμό στη σχέση. Είναι γεγονός ότι η σχέση μας με τη διατροφή επηρεάζει και την ερωτική απόλαυση αλλά και την ερωτική διάθεση.

Ίσως επειδή το θέμα είναι λεπτό δεν είναι εύκολο από κάποιον παχύσαρκο να το παραδεχτεί. Ίσως όμως ακόμη και να μην το έχει συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα. Παρακάτω θα δούμε με παραδείγματα πως φανερώνονται αυτές οι δυσκολίες.

Ερωτική απόλαυση

Αν για παράδειγμα έχω 5 κιλά ή και 30 κιλά παραπάνω απ’ αυτό που εγώ ορίζω σαν το “ιδανικό βάρος” για εμένα, ήδη το πρώτο συναίσθημα μου είναι η ντροπή.

Σε συνέχεια αυτού, η εμφανισιακή ανεπάρκεια. Οπότε, στις πιο προσωπικές στιγμές με τον σύντροφό μου θα “φροντίσω” να προσέχω να μην δει πώς πραγματικά είμαι.

Στην προσπάθεια μου να κρυφτώ, έχω ήδη φύγει από το ερωτικό παιχνίδι και την απόλαυση αυτού. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να “επιλέγω” έναν σύντροφο που να έχει και εκείνος κάποιο “ελάττωμα” ώστε αν δεχτώ εγώ το δικό του να δεχτεί και εκείνος με τη σειρά του το δικό μου. Για παράδειγμα “εγώ είμαι υπέρβαρη αλλά εκείνος δεν έχει την μόρφωση μου!”

Είναι όμως αυτός ο άνθρωπος η αληθινή μου επιλογή;

Ερωτική διάθεση

Στην υπερφαγία υπάρχει έντονη εξάρτηση από συγκεκριμένες τροφές:

  1. Ζάχαρη
  2. Άμυλο
  3. Trans λιπαρά

Σε κάθε γεύμα των παχύσαρκων αυτό που συμβαίνει είναι μια κατακόρυφη αύξηση της γλυκόζης λόγω της αυξημένης ζάχαρης και των υδατανθράκων αλλά επίσης και μια κατακόρυφη πτώση αυτής.

Στο πρώιμο στάδιο κατανάλωσης τέτοιου είδους τροφών νιώθει κανείς ικανοποίηση. Αυτό είναι το πρώτο αποτέλεσμα κατανάλωσης υδατανθράκων. Όμως, από την υπερβολή κατανάλωσης, νιώθει αμέσως μετά την ανάγκη να κοιμηθεί, να μπει σε λήθαργο.

Σημαντική σημείωση

Άρα, το σώμα δεν πήρε την απαιτούμενη ενέργεια για να συνεχίσει την όποια δραστηριότητα και σύντομα θα ξανά πεινάσει και θα μπει στο ίδιο και πάλι μοτίβο.

Δεν ζούμε για να τρώμε, αντιθέτως, τρώμε για να ζούμε τη ζωή μας

Η εξάρτηση από την τροφή μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να δημιουργήσει πολλές δικαιολογίες για να κόψει η να περιορίσει σημαντικά την ερωτική διάθεση…

Για παράδειγμα, μια ασθενής μου κοιμάται κάθε βράδυ με την 11 ετών κόρη της επειδή το παιδί φοβάται να κοιμηθεί μόνο του. Θεωρητικά φαντάζει σαν μια μάνα που ακούει τους φόβους του παιδιού της… Είναι όμως έτσι; Ή μήπως αποφεύγει έντεχνα το να κοιμάται με τον σύντροφό της, άρα αποφεύγει και την όποια ερωτική σχέση μαζί του, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να κάνει άνετα μεταμεσονύχτια γεύματα στα κρυφά;

Όταν αναφέρομαι στις εξαρτήσεις, η μόνη λύση που μου έρχεται στο νου είναι αυτή του Γορδιου δεσμού, κόψιμο! 

Δεν είναι τυχαίο παράδειγμα που όταν κάποιος μπει σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, προσέχει το τι θα φορέσει, το άρωμα του, την εικόνα του γενικά. Είναι σαν να προβάλλει μια πιο ερωτική εκδοχή του! 

Στην πορεία για τη θεραπεία από τις Διατροφικές Διαταραχές, το 51% της επιτυχίας είναι η συνειδητοποίηση της νόσου. Το υπόλοιπο 49% θέλει προσωπική προσπάθεια, πάντα μα πάντα με τον εξειδικευμένο θεραπευτή.

Αν σου φαντάζει δύσκολο, έχω δύο ερωτήσεις για σένα:

  1. Τί απ’όσα έχεις καταφέρει έγινε χωρίς κόπο;
  2. Νομίζεις ότι αξίζει να προσπαθήσεις;

Αν ναι, ξεκινάμε…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top