Οι χουρμάδες είναι πολύ θρεπτικοί καρποί πλούσιοι σε άμυλο, άλατα, μέταλλα, θρεπτικά συστατικά, ακόρεστα λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.1
Ο καρπός της χουρμαδιάς (Phoenix dactylifera) ανήκει στην οικογένεια Arecaceae ή Palmae. Είναι ένα από τα παλαιότερα καλλιεργούμενα φυτά και προέρχεται από την Αραβική Χερσόνησο.
Υπάρχουν περισσότερες από 2000 διαφορετικές ποικιλίες χουρμάδων, συμπεριλαμβανομένων των Ajwa, Khalas, Ruthana, Sukkary, Sefri, Segae, Khodry, Lulu, Hilali και Munifi.
Χουρμάδες: Διατροφική ανάλυση
Οι χουρμάδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη.
Αποτελούνται σε ποσοστό άνω του 70% από ζάχαρη, η οποία αποτελείται κυρίως από γλυκόζη, φρουκτόζη και μικρή ποσότητα σακχαρόζης. 2
| Θρεπτικά συστατικά | ανά 100 γραμμάρια χουρμάδες |
| Ενέργεια | 277 kcal |
| Υδατάνθρακες | 72γρ |
| εκ των οποίων σάκχαρα | 66γρ |
| Πρωτεϊνες | 1,81γρ |
| Λιπαρά | 0,15γρ |
| Φυτικές ίνες | 6,7γρ |
| Κάλιο | 696mg |
| Φώσφορος | 62mg |
| Μαγνήσιο | 54mg |
Οι χουρμάδες είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, αμινοξέα, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, φώσφορο και σελήνιο.3 Ανάλογα με την ποικιλία των χουρμάδων, υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά θρεπτικών φυτοχημικών ουσιών.
Αυτές είναι τα καροτενοειδή, οι πολυφαινολες, τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή.
Ιδιότητες των χουρμάδων
Οι χουρμάδες έχουν αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες. 1
Έρευνα που εξέτασε την επίδραση 5 ειδών χουρμά σε γλυκαιμικές παραμέτρους σε υγιή και διαβητικά άτομα έδειξε: χαμηλό γλυκαιμικό προφίλ μετά την κατανάλωση σε υγιή άτομα, και όχι σημαντικά αυξημένη μεταγευματική γλυκόζη σε άτομα με διαβήτη.
Επίσης, άλλη μια έρευνα που εξέτασε την επίδραση κατανάλωσης 3 τεμαχίων χουρμά καθημερινά σε άτομα με προ διαβήτη έδειξε στατιστικά σημαντικά βελτιωμένο λιπιδαιμικό προφίλ3.
Άρα, η κατανάλωση χουρμάδων σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας! Κατανάλωση με μέτρο, 2-3 τεμάχια η μία μερίδα, ιδανικά συνδυάζουμε με μια πηγή πρωτεΐνης όπως πχ γιαούρτι.
Βιβλιογραφία
- (1) Mia, M. A.-T.; Mosaib, M. G.; Khalil, M. I.; Islam, M. A.; Gan, S. H. Potentials and Safety of Date Palm Fruit against Diabetes: A Critical Review. Foods 2020, 9 (11), 1557. https://doi.org/10.3390/foods9111557.
- (2) Sullivan, V. K.; Petersen, K. S.; Kris-Etherton, P. M. Dried Fruit Consumption and Cardiometabolic Health: A Randomised Crossover Trial. Br. J. Nutr. 2020, 124 (9), 912–921. https://doi.org/10.1017/S0007114520002007.
- (3) Mirghani, H. O. Dates Fruits Effects on Blood Glucose among Patients with Diabetes Mellitus: A Review and Meta-Analysis. Pak. J. Med. Sci. 2021, 37 (4). https://doi.org/10.12669/pjms.37.4.4112.







