Η πάστα φλώρα αποτελεί μια γλυκιά τάρτα, με γέμιση από μαρμελάδα. Είναι πολύ διαδεδομένη και πολύ πολύ εύκολη για να γίνει. Έχει 2 κολπάκια τα οποία όμως θέλουν λίγη προσοχή.
- Οι δοσολογίες της τάρτας-βάσης πάνε κατά αναλογία, δηλαδή: 500 γραμμάρια αλεύρι, 250 γραμμάρια βούτυρο, 125 γραμμάρια ζάχαρη
- το πόσο τραγανή ή αφράτη θα βγει η ζύμη εξαρτάται από το αυγό. Αν χρησιμοποιήσουμε περισσότερους κρόκους από ασπράδια θα γίνει πιο τραγανή
Υλικά
Για την ζύμη:
- 500 γραμμάρια αλεύρι
- 1/2 κουτάλι γλυκού baking powder
- 250 γραμμάρια βούτυρο
- 125 γραμμάρια ζάχαρη (κατά προτίμηση άχνη)
- Ελάχιστο αλάτι
- 2 αυγά (είτε ολόκληρα, είτε 3 κρόκους 1 ασπράδι)
- 1 δόση βανίλια ή βανιλίνη
- Ξύσμα πορτοκαλιού
Για την γέμιση:
- Μαρμελάδα γεύσης της επιλογής μας (300-400 γραμμάρια)
- Λίγο κονιάκ ή κάποιο λικέρ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, το ξύσμα και το αλάτι. Αφού ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε και το αλεύρι με το baking.
Αφού έχουμε ένα σφικτό ζυμάρι το τυλίγουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες, για να παγώσει ξανά το βούτυρο.
Σε μία καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε αλεύρι και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε πάχος περίπου 2 εκατοστών. Σε βουτυρωμένη ταρτιέρα στρώνουμε το ζυμάρι, το τρυπάμε με ένα πιρούνι και ψήνουμε για 10 λεπτά. Το ζυμάρι που περισσεύει δεν το πετάμε, το κρατάμε και πλάθουμε “μπαστουνάκια” για να διακοσμήσουμε έπειτα το γλυκό μας.
Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με το αλκοόλ (αν είναι πολύ πηχτή και δεν θέλουμε αλκοόλ μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο νερό) και την στρώνουμε πάνω στην τάρτα.
Στρώνουμε και τα “μπαστουνάκια”, σε ό,τι σχήμα θέλουμε και ξαναψήνουμε για άλλα 20 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Μπορούμε να της πασπαλίσουμε και λίγη άχνη πριν την σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση