μεταβολισμός

Μεταβολισμός : Πώς λειτουργεί και πώς θα τον αυξήσετε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Έχεις σκεφτεί και εσύ πως είσαι άτυχος/η γιατί ο μεταβολισμός σου είναι αργός; Ή ότι φταίει ο οργανισμός σου που δεν μπορείς να χάσεις ή να βάλεις κιλά εύκολα;

Τι πραγματικά είναι ο μεταβολισμός και πώς μπορούμε να τον κρατήσουμε σε ικανοποιητικά επίπεδα

Ως  Μεταβολισμός ορίζεται  η ενέργεια (θερμίδες) που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός προκειμένου να καλύψει τις βασικές ανάγκες του, σε συνδυασμό με την ενέργεια που χρειαζόμαστε για τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ημέρας.

Κάποιες από αυτές τις ανάγκες είναι η λειτουργία την καρδιάς και της αναπνοής, ο μεταβολισμός των κυττάρων, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, η κυκλοφορία του αίματος  αλλά και η λειτουργία των διάφορων συστημάτων του σώματος.  

Από τα παραπάνω μπορούμε να καταλάβουμε πως ο βασικός μεταβολισμός είναι ξεχωριστός για τον καθένα. Εξαρτάται επίσης και από διάφορους παράγοντες, όπως:

  1. φύλο
  2. ηλικία
  3. ύψος
  4. βάρος
  5. ποσοστό λίπους και μυϊκής μάζας
  6. ορμόνες
  7. παθολογικές καταστάσεις (πχ. πυρετός, εγκαύματα)
  8. φυσιολογικές καταστάσεις (πχ. εγκυμοσύνη, θηλασμός)

Πώς αυξάνεται ο μεταβολισμός

Μέσω  της σωματικής δραστηριότητας

Εσύ δεν έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι άντρες έχουν καλύτερο μεταβολισμό από τις γυναίκες; Η απάντηση είναι λόγω της αυξημένης μυϊκής τους μάζας!

Ένας τρόπος για να αυξήσουμε την μυϊκή μας μάζα είναι να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας ασκήσεις ενδυνάμωσης. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης συμβάλλουν στην αύξηση του μυϊκού ιστού και συνεπώς συντελούν και στην αύξηση του μεταβολισμού.

Καλός και ποιοτικός ύπνος

Κατά την διάρκεια ενός καλού και ποιοτικού ύπνου εκκρίνονται ορμόνες (αυξητική ορμόνη, λεπτίνη κ.α) οι οποίες κρατάνε σε εγρήγορση την λειτουργία του μεταβολισμού.

Αν εμείς, δεν κοιμόμαστε καλά και ο ύπνος μας είναι διαταραγμένος θα διαταραχθεί και η έκκριση των παραπάνω ορμονών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο μεταβολισμός μας να μην δουλεύει στο Peak του. Με τον καλό ύπνο, επιπλέον, βελτιώνεται και η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ο συγκεκριμένος αδένας είναι υπεύθυνος για πάρα πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας συμπεριλαμβανομένου και τον μεταβολισμό. Με την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, λοιπόν, επιταχύνεται και ο μεταβολισμός.

Συχνά και μικρά γεύματα

Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς να της λείπουν σημαντικές ομάδες τροφίμων, συμβάλει στην λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού προκειμένου αυτός να λειτουργεί στο μάξιμουμ! Επίσης, βοηθάει όχι στην διατήρηση του μυϊκού ιστού. Σε συνδυασμό με τον σωστό προγραμματισμό των γευμάτων, συντελεί και στην σωστή λειτουργία του μηχανισμού της γλυκόζης.

Έτσι, όταν φροντίζουμε να τρεφόμαστε συχνά και σωστά μαθαίνουμε όχι μόνο να ακούμε το σώμα μας αλλά και το πότε έχει φτάσει στο σημείο κορεσμού. Οι διαδικασίες αυτές σχετίζονται άμεσα με την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Η καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος εξασφαλίζεται από την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε. Ο ορισμός “κρυμμένη πείνα” αναφέρεται στην κατάσταση του πεπτικού συστήματος κατά την οποία παρόλο που είναι “χορτάτο”, “πεινάει” για θρεπτικά συστατικά καθώς το γεύμα που του δώσαμε δεν ήταν αρκετά θρεπτικό.

Έτσι, τόσο ο μεταβολισμός όσο και οι υπόλοιπες λειτουργίες του οργανισμού μας δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο!

Κατανάλωση νερού

Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του σώματος μας αποτελείται από νερό. Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 50%-60% του ανθρώπινου οργανισμού αποτελείται από νερό. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι η κατανάλωση του είναι ζωτικής σημασίας. Η κατανάλωση του νερού βοηθάει στην πραγματοποίηση των καύσεων που συμβαίνουν στο σώμα μας καθώς επίσης, και σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού μας.

Συνεπώς, αν τα συστήματα από τα οποία αποτελείται το σώμα μας λειτουργούν σωστά τότε και ο μεταβολισμός μας θα αυξηθεί!

Συμπέρασμα

Προκειμένου, λοιπόν, να βελτιώσει κανείς την λειτουργία του μεταβολισμού του ώστε να καταναλώνει και να παράγει ενέργεια μέσα στην ημέρα, είναι απαραίτητη η βελτίωση των καθημερινών συνηθειών.

Αυτό είναι εφικτό να συμβεί με την βοήθεια ενός έμπειρου Διαιτολόγου-Διατροφολόγου. Ένας Διατροφολόγος μπορεί να βοηθήσει μέσω της ενημέρωσης και της εκμάθησης πρακτικών λύσεων σε τυχόν δυσκολίες. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνουν οι κατάλληλες διεργασίες και ο μεταβολισμός σου θα λειτουργήσει με τους καλύτερους ρυθμούς.

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

διαβουλιμία

Διαβουλιμία

Ο όρος Διαβουλιμία αναφέρεται σε μια Διατροφική Διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δίνουν σκόπιμα λιγότερη ινσουλίνη από αυτή

φοβίες αντιμετώπιση

Φοβίες και η αντιμετώπιση τους

Φοβίες ή φόβοι; Καταρχήν, είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στους φόβους και τις φοβίες. Ο φόβος εκδηλώνεται ως μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση

Scroll to Top