happy couple

Μεγαλώνοντας όμορφα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το γεγονός ότι θα μεγαλώσουμε είναι μονόδρομος. Το να γεράσουμε όμορφα όμως είναι, σε σημαντικό βαθμό, επιλογή!

About Healthy life expectancy…

Πρόκειται για ένα από τα, πραγματικά πολλά, papers που μελέτησα φέτος το καλοκαίρι* και θα προσπαθήσω με απλά λόγια, πάντα, να σου μεταφέρω.

Ιδιαίτερα σημαντικά, πλέον, είναι τα ερευνητικά δεδομένα που τεκμηριώνουν το γεγονός ότι η συστηματική και εξατομικευμένη άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως αγωγός για την εξισορρόπηση του οξειδωτικού stress, τη ρύθμιση ανοσολογικών και ενδοκρινικών λειτουργειών και μέσω αυτών των μοριακών και κυτταρικών μονοπατιών να προωθήσει την υγιή γήρανση και να μειώσει τον κίνδυνο για την εκδήλωση νόσων που σχετίζονται με την ηλικία όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νευροεκφυλιστικά νοσήματα, καρκίνο κ.α.

Φαντάσου μια κλασσική συμφωνική ορχήστρα, η οποία αποτελείται από 4 ομάδες συναφών μουσικών οργάνων. Τα ξύλινα πνευστά, τα χάλκινα, τα κρουστά και τα έγχορδα. Φαντάσου τώρα και έναν βιρτουόζο μαέστρο που κάνει όλο αυτό να ακούγεται μαγικό!

Έτσι και η διαδικασία της γήρανσης “μπορεί” να διέπεται από μια αρμονία και μια προοδευτικότητα, δίχως παράφωνες εξάρσεις και ασυμμετρίες! Σε αυτή την ορχήστρα των Φυσιολογικών συστημάτων (Καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, ενδοκρινικό, μυοσκελετικό κτλ) η άσκηση φαντάζει να είναι ο ιδανικός μαέστρος. Ειδικά καθώς μεγαλώνουμε και προσεγγίζουμε την 3η ηλικία όπου η “έκπτωση” των φυσιολογικών μηχανισμών είναι ο κανόνας. Τουλάχιστον για τον σύγχρονο πολίτη της Δύσης!

Στο καταπληκτικό αυτό πινακάκι που σου παραθέτω ακριβώς από κάτω, μπορείς να διακρίνεις πολλά και θαυμαστά! Αν είσαι Επαγγελματίας Υγείας, σου προτείνω να το κάνεις καδράκι στο γραφείο σου για να “μοτιβάρεις” τους θεραπευόμενούς σου.

Είναι βασισμένο στη θεωρία των Ελευθέρων Ριζών και του αυξημένου οξειδωτικού stress το οποίο προσβάλλει ζωτικά βιομόρια του ανθρώπινου οργανισμού.

Ως αποτέλεσμα έχει την προοδευτική φυσιολογική δυσλειτουργία σε επίπεδο ΚΝΣ, καρδιαγγειακού συστήματος, ενδοκρινικού και μυοσκελετικού συστήματος. Ασφαλώς αυτό ισχύει και για τα υπόλοιπα φυσιολογικά συστήματα, απλά αυτά δεν περιλαμβάνονται στο πινακάκι!

Σημαντικά σημεία για να προσέξεις
  1. Η διαδικασία της φλεγμονής (γκρι βρύση) και η διαδικασία παραγωγής Ελευθέρων Ριζών (πορτοκαλί βρύση) φροντίζουν για τη συσσώρευση οξειδωτικού stress στις δεξαμενές των Φυσιολογικών συστημάτων
  2. Στο κάτω μέρος κάθε Φυσιολογικής Δεξαμενής μπορείς να διακρίνεις ένα μπλε (μικρό) βρυσάκι το οποίο αντιπροσωπεύει την αντιοξεδωτική ικανότητα του κάθε οργανικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο, να θυμάσαι, που το βρυσάκι είναι μικρό!
  3. Ανάλογα με τους γενετικούς, επιγενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες το κάθε Φυσιολογικό σύστημα θα επιβαρυνθεί, στο πέρας της ζωής, ανάλογα. Θα αυξήσει (ή όχι) τις πιθανότητες για εμφάνιση δυσλειτουργιών και νόσου. Παρατήρησε ότι το καρδιαγγειακό σύστημα παρουσίαζεται ώς το πλέον ευαίσθητο. Με βάση και το πινακάκι, παρουσίαζει την μικρότερη αντιοξειδωτική ικανότητα. Μπορείς να το καταλάβεις αυτό από τις σταγόνες που μπορεί να αποβάλει το βρυσάκι (μόνο μία) σε σχέση με αυτό του ΚΝΣ (δύο), του μυοσκελετικού (τρεις) και του ενδοκρινικού (δύο). Να σου είναι ξεκάθαρες οι διαβαθμίσεις στις δεξαμενές: Robust, Pre- frail, Frail.
Όταν η στάθμη μπει στο Pre-frail δεν είναι να το καθυστερείς!
  1. Παρατήρησε επίσης ότι και οι 4 δεξαμενές επικοινωνούν. Αλλοίμονο εάν νομίζεις ότι μια έπτωση και δυσλειτουργία ενός συστήματος (πχ του καρδιαγγειακού) θα αφήσει ανεπηρέαστα τα λοιπά οργανικά συστήματα. Θα στο πω απλά: τα πάντα είναι μια γειτονιά. Ο τσαμπουκάς στην μία γειτονιά, αργά ή γρήγορα, θα φτάσει και στις άλλες γειτονιές. Εκτός κι αλλάξεις κάτι. Εκτός κι αν ξεκινήσεις να λαμβάνεις μέτρα!
  2. Η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης, όπως βλέπεις και στο σχήμα, έρχεται να επιβαρύνει και να επισπεύσει το άνοιγμα των βρυσών της φλεγμονής και της παραγωγής Ελευθέρων Ριζών. Σε αντίθεση τώρα η συστηματική Φυσική Δραστηριότητα και η εξατομικευμένη άσκηση έρχεται α) να στρίψει τις κάνουλες ανάποδα (μειώνοντας την φλεγμονή και τις ROS) και β) να ανοίξει τη ροή στις αντιοξειδωτικές βρύσες σε κάθε οργανικό σύστημα ξεχωριστά

Σε κούρασα;

Τι είναι σημαντικό να συγκρατήσεις:

Κάθε ενέργεια φροντίδας που περιλαμβάνει συστηματική άσκηση, διατροφικές επιλογές με υψηλά θρεπτικά standards και έλεγχο των θερμίδων, συντήρηση των επιπέδων λίπους του σώματός σου (ιδιαίτερα του σπλαχνικού) σε φυσιολογικά επίπεδα, επαρκή ύπνο και διαχείρηση του stress μέσα στη ημέρα σου (δε μπορεί να είσαι συνεχώς στα “κάγκελα”…δίχως συνέπειες), θα συμβάλλει στον περιορισμό της ροής στις βρύσες της φθοράς και θα συμβάλλει στην αύξηση της ροής στα βρυσάκια τα αντιοξειδωτικά!

Ποτέ δεν είναι αργά για την αλλαγή αλλά (θέλω να είμαι πάντα ειλικρινής κι ας γίνομαι κάποιες ~λίγες θέλω να πιστεύω- φορές δυσάρεστος), όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά! Ο χρόνος και το δυναμικό μας δεν είναι ανεξάντλητα μεγέθη. Και, ναι, η ζωή μπορεί να είναι (και) ωραία!

Εάν χρειάζεσαι την επαγγελματική μου βοήθεια ώστε να σχεδιάσουμε ένα αποτελεσματικό πλάνο άσκησης που σέβεται τις ατομικές σου ανάγκες, μέσα από τις remote υπηρεσίες μου, συμπλήρωσε την φόρμα ενδιαφέροντος.

Σύντομα θα μιλήσουμε!

*The poorly conducted orchestra of steroid hormones, oxidative stress and inflammation in frailty needs a maestro: Regular physical exercise, De Baros et al. 2019

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

χαλβάς

Χαλβάς ο θρεπτικός

Ο χαλβάς είναι ένα γλύκισμα πολλών αιώνων που συναντάται για πρώτη φορά στο μεσαίωνα και με το πέρασμα των χρόνων ταξίδεψε σε

χαλούμι

Χαλούμι το Κυπριακό

Το χαλούμι αποτελεί το παραδοσιακό τυρί της μεγαλονήσου. Χρησιμοποιείται σαν τρίμμα στα μακαρόνια, συνοδεύει σαλάτες, σκέτο μέσα σε κυπριακή πίτα, ψήνεται στα

Scroll to Top