Μανούρι

Μανούρι: θρεπτική αξία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το μανούρι είναι το ελληνικό τυρί που ζει στη σκιά της φέτας. Η φέτα είναι παγκοσμίως γνωστή για την ποιότητά  και τις πολλές χρήσεις της, αλλά το μανούρι  γλιστρά κάτω από το ραντάρ της φήμης. Αυτό δεν το κάνει λιγότερο γευστική απόλαυση.

Ημι-μαλακό φρέσκο, πολύ λευκό τυρί

Μερικές φορές ονομάζεται και μανούπι. Πρόκειται για ένα ημι-μαλακό φρέσκο, πολύ λευκό τυρί που παρασκευάζεται από τον ορό του πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος που στραγγίζεται από τη φέτα κατά την παραγωγή της. Είναι παρόμοιο με τη φέτα κατά κάποιο τρόπο, αλλά είναι πιο κρεμώδες – σκεφτείτε το cheesecake. Ωστόσο, μπορεί να είναι ελαφρώς κοκκώδες και τείνει να είναι λίγο λιπαρό. Ορισμένοι Έλληνες ορκίζονται ότι θα λιώσει στη γλώσσα σας, παρόλα αυτά. Είναι λιγότερο αλμυρή από τη φέτα, με κάπως γαλακτώδη γεύση και νότες εσπεριδοειδών.

Πρόκειται για τυρί με Ελεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης . Αν βρείτε κάποιο που δεν έχει παραχθεί στην Κεντρική ή Δυτική Μακεδονία ή στη Θεσσαλία, δεν είναι το πραγματικό. Η ονομασία αναγνωρίζει μόνο τα τυριά που παρασκευάζονται σε αυτές τις περιοχές ως καλόπιστα μανούρια. Μαζί με το γαλοτύρι ανήκει στα τυριά τυροπήγματος.

Ανά μερίδα (28gr) περιέχει:

90 θερμίδες (Kcal), 8gr λίπους,χωρίς ίχνος κορεσμένων λιπαρών, 30mg χοληστερόλης, συνολικοί υδατάνθρακες 2gr (εκ των οποίων 0.3gr

 Σακχαρα), 5gr πρωτεϊνών, 20mg ασβεστίου, 0.1mg φωσφόρου,  και 11.2mg καλίου.

Το μανούρι παράγεται με την προσθήκη παστεριωμένου πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος στον ορό γάλακτος που παράγεται κατά την παρασκευή της φέτας. Το τυρόπηγμα στραγγίζεται και συσκευάζεται σε πλαστικό, συνήθως σε κυλίνδρους πολλών κιλών. Όπως και η φέτα, το μανούρι δεν έχει εξωτερική φλούδα ή στερεοποιημένο περίβλημα. Πωλείται σχεδόν πάντα σε ρολά σε σχήμα κορμού ή σε μεμονωμένα κομμάτια κομμένα από ένα ρολό. Έχει περιεκτικότητα σε λιπαρά που κυμαίνεται από 36 έως 38 τοις εκατό και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο 0,8 τοις εκατό- είναι επίσης πολύ χαμηλό σε χοληστερόλη.

Κάθε φορά που απαιτείται ένα γλυκό πλούσιο τυρί, σκεφτείτε το μανούρι. Είναι εξαιρετικό σε γλυκά όπως η σπανακόπιτα ή και μόνο του, απλά περιχυμένο με μέλι. Αν το γιαούρτι δεν σας αρέσει για πρωινό ή σνακ, το μανούρι αποτελεί μια ωραία εναλλακτική λύση, αν και μοιάζει αμυδρά με το αόριστα ξινό/κιτρουδάτο του χρώμα.

Η υφή του μανούρι το καθιστά ιδανικό για να το θρυμματίσετε πάνω από σαλάτες ή ζυμαρικά ή μπορείτε απλά να προσθέσετε φέτες με ντομάτα, ρίγανη, κρεμμύδια ή πιπεριές για ορεκτικό. Συνδυάζεται καλά με άλλα τυριά, αν θέλετε να το συμπεριλάβετε σε μια σανίδα τυριών ή σε ένα άλειμμα.

Εκτός της ελληνικής κουζίνας, το μανούρι μπορεί να αντικαταστήσει το τυρί κρέμα όταν φτιάχνετε cheesecake.

Υποκατάστατα για το μανούρι

Το κατσικίσιο τυρί, το τυρί κρέμα, το τυρί αγρότη ή η ρικότα σαλάτα μπορούν να αντικαταστήσουν το μανούρι στις περισσότερες συνταγές, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με το πραγματικό.

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top