Μαγειρεύοντας με την ψυχή μας!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Ένα από τα αγαπημένα μου θέματα είναι η δημιουργία γνώσης & δεξιοτήτων ως απόρροια της τριβής με τα χόμπι μας και η  μεταφορά αυτών,  σε άλλους τομείς της ζωής.
Αναρωτιόμουν πριν από λίγο καιρό τι τελικά είναι αυτό που με τραβά τόσο πολύ στην μαγειρική. Τι είναι αυτό που με ωθεί στην κουζίνα γενικά, αλλά και ειδικά σε κάποιες περιστάσεις, όπου απλά νιώθω βαθιά μέσα μου την ανάγκη να μαγειρέψω και όχι απαραίτητα να καταναλώσω το αποτέλεσμα, για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο.
Παρακάτω, θα διαβάσετε τις σημαντικότερες εκ των καταστάσεων, όπου η μαγειρική μπορεί να συμβάλει στην ευημερία μας, εκτός από την δημιουργία νόστιμων φαγητών καθώς και τις σημαντικότερες δεξιότητες που προκύπτουν από την ενασχόληση με αυτή!
Φορέστε τις ποδιές σας & πάρτε τα εργαλεία σας ανά χείρας για να ξεκινήσουμε το ταξίδι!
Συνθετική Ικανότητα
Η αγαπημένη μου! Αν για κάποιο λόγο έπρεπε να επιλέξω μία και μόνο ικανότητα, η ικανότητα να μπορώ μέσα από πολλές προσλαμβάνουσες να συνθέτω κάτι νέο, θα ήταν η επιλογή μου!
Ο άνθρωπος στη ζωή του είναι ένα χωνευτήρι εμπειριών & προσλαμβανουσών, τις οποίες μαζεύει καθημερινά και από τις οποίες αντλεί πολύτιμες πληροφορίες, μέσω των 5 αισθήσεων του.
Μία χαρακτηριστική σύγχρονη ρήση λέει ότι «…είμαστε ο μέσος όρος των 5 κοντινότερων μας ανθρώπων!»
Η δημιουργία προσωπικού στίγματος για τον κάθε ένα από εμάς, περνά από την καλλιέργεια της ικανότητας να επεξεργάζεται όλη την αισθητηριακή πληροφορία που λαμβάνει καθημερινά και να «χωνεύει» ότι του είναι χρήσιμο, «αποβάλλοντας» τα υπόλοιπα.
Ότι μείνει, είναι να συνδυαστεί με ότι ήδη υπάρχει, με φαντασία και διορατικότητα ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας θυμίζει κάτι αυτό?
Θα μπορούσε να είναι ένας από τους ορισμούς της μαγειρικής διαδικασίας!
Έχοντας στη διάθεσή μας μερικά υλικά, η πρόκληση είναι να τα συνθέσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να επικοινωνήσουμε μία ιστορία ή ένα μήνυμα και ενίοτε να δημιουργήσουμε και ένα αριστουργηματικό πιάτο!
Αγαπημένα διδάγματα από την όλη διαδικασία είναι ότι, απλά υλικά μπορούν να δώσουν ένα μαγευτικό αποτέλεσμα και επίσης ότι ένα αποτέλεσμα που φαντάζει μαγικό, μπορεί να επιτευχθεί από απλά καθημερινά υλικά! Τεράστιο μάθημα ζωής!
Εναλλακτική Μορφή Έκφρασης Συναισθημάτων
Είναι φορές που αισθάνομαι μέσα μου κάποια αδιευκρίνιστα συναισθήματα και αυτά με οδηγούν στην κουζίνα.  Εκείνες τις στιγμές αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο να κάνει σκέψεις και επιλογές υλικών, μεθόδων παρασκευής και τρόπων παρουσίασης ενώ παράλληλα παρατηρώ τι συμβαίνει μέσα μου.
Το τελικό αποτέλεσμα, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος έκφρασης, όπως άλλωστε κάθε έργο τέχνης και όταν οι λέξεις δεν αναδύονται για να εκφραστεί κάτι, ένα πιάτο μπορεί να τις αντικαταστήσει και μάλιστα επάξια!
Άλλωστε μία εικόνα ισούται με 1000 λέξεις, πόσο μάλλον μία πλήρης αισθητηριακή εμπειρία όπως ένα πιάτο!
Οι επιλογές που κάνουμε καθημερινά καθοδηγούνται από τη συναισθηματική μας κατάσταση είτε μαγειρεύουμε, είτε κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Είναι άλλωστε ευρέως γνωστό ότι το φαγητό έχει συναισθηματικές προεκτάσεις.
Αφού αυτό ισχύει, πόσο όμορφο και εποικοδομητικό θα ήταν αν μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε προς όφελός μας?
Την επόμενη φορά που αισθανόμαστε πίεση, στεναχώρια, θυμό, αλλά και ικανοποίηση, χαρά, ευτυχία & ευφορία και αυτά τα συναισθήματα μας ωθούν σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, ίσως η επιλογή να ετοιμάσουμε εμείς την «τροφή για την ψυχή» μας, κάνοντας παράλληλα υγιεινές επιλογές υλικών, να είναι ένα σημαντικό βήμα προς το να αγαπήσουμε και να κατανοήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας.
Η μαγειρική είναι ένας πολύ αποτελεσματικός, ευγενικός και δημιουργικός τρόπος να «περιγραφούν» και να «εκφραστούν» ένα ή πολλά συναισθήματα σε μία διαφορετική μορφή και συμβολικά, να τα αποδεχτούμε και να τα «χωνέψουμε», μέσω του φαγητού που εμείς ετοιμάσαμε.
Εκτόνωση Εσωτερικής Σύγκρουσης
Έχετε ποτέ βρεθεί σε μία κατάσταση όπου ένα «πρέπει» & ένα «θέλω», συγκρούονται, προκαλώντας εσωτερική αναστάτωση? Σωστά μαντέψατε και εδώ η μαγειρική μπορεί να δώσει τη λύση!
Μία σύγκρουση μπορεί να είναι γενεσιουργός, όπως άλλωστε και η μαγειρική!
Όπως περιγράφω και στη συνταγή μου Μακαρονάδα 3-D με N’Duja di Spilinga! , όταν αισθάνομαι σαν να γίνεται μάχη μέσα μου, επιλέγω να παντρέψω σε ένα πιάτο, δύο ασύμβατα, με τον συμβατικό τρόπο σκέψης, υλικά.
Μετά από ένα γεύμα με ένα τέτοιο πιάτο, ίσως η εσωτερική σύγκρουση να έχει ως αποτέλεσμα κάτι θετικό και εξελικτικό εσωτερικά, αν όχι, σίγουρα έχει επιτευχθεί κάτι νέο & νόστιμο!
Ακόμα και αυτό να μην συμβεί όμως από την πρώτη φορά, παρατηρώντας τον τρόπο, που προσεγγίζουμε εσωτερικά με σκέψεις και συναισθήματα το ταίριασμα των αντικρουόμενων μερών, σίγουρα θα πάρουμε σημαντικές πληροφορίες για εμάς, για τη φύση της εσωτερικής αυτής σύγκρουσης και για παρόμοιες μελλοντικές καταστάσεις.
Καλλιέργεια Συνθηκών Δημιουργικότητας
Λίγο πριν από νέα ξεκινήματα, χρησιμοποιώ τη μαγειρική για να αναζωπυρώσω τη φωτιά της δημιουργικότητας μέσα μου! Συνήθως μάλιστα, ταιριάζω τη φύση του νέου ξεκινήματος με το πιάτο.
Π.χ. αν προσπαθώ στη δουλειά μου ως Marketer να επανασυστήσω ένα προϊόν στο κοινό, θα επιλέξω μία ήδη υπάρχουσα συνταγή  μου και θα την προσεγγίσω διαφορετικά ή αν αυτό που θέλω να κάνω είναι εντελώς καινούργιο, θα πάω προς μία εντελώς καινούργια συνταγή.
Η ενασχόληση με κάτι δημιουργικό, αφήνει το αποτύπωμα της δημιουργικότητας σε κάθε τομέα της ζωής μας που την χρειάζεται.
Αυτό ισχύει και για όλες τις δεξιότητες που δημιουργούνται από τη μαγειρική, διότι εξασκείται το μυαλό μας και αυτό ίδιο μυαλό, το χρησιμοποιούμε παντού!
Αν όλα τα παραπάνω σας φάνηκαν πολύ εσωτερικά & πολύπλοκα, τότε κρατήστε μόνο το παρακάτω: η μαγειρική διδάσκει φροντίδα από εμάς προς εμάς, αλλά και από εμάς προς τους άλλους.
Είναι ικανή να δημιουργήσει σε όσους την εξασκούν, την αξία της φιλοξενίας για την οποία ως λαός είμαστε ξακουστοί!
Η μαγειρική και το φαγητό έχουν τη δύναμη, να ενώσουν τους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι και έναν κοινό σκοπό και να αμβλύνουν τα πάντα!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top