Λαϊκή ή μανάβης;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Δευτέρα σήμερα και λίγο παραπέρα από το γραφείο μου βρίσκεται η λαϊκή αγορά. Γράφω λοιπόν αυτό το άρθρο έχοντας ως ηχητική υπόκρουση: εδώ τα καλά ροδάκινα…δεν πουλάμε χαρίζουμε…και το καλύτερο απ’ όλα: εδώ το καλό σταφύλι: δεν παχαίνει…ομορφαίνει.
Η λαϊκή αγορά αποτελεί για κάποιους αναπόσπαστο κομμάτι για τις προμήθειες τις βδομάδας κυρίως σε φρούτα και λαχανικά. Είναι άραγε προτιμότερη επιλογή από το μανάβη ή το σούπερ μάρκετ;
Το μεγάλο πλεονέκτημα της λαϊκής αγοράς είναι η ποικιλία ειδών που μπορεί κανείς να βρει σε μόλις λίγα μέτρα. Περνώντας από τους διάφορους πάγκους μπορούμε να συγκρίνουμε την ποιότητα των οπωρολαχανικών και να επιλέξουμε το καλύτερο. Ενδεικτικά χαρακτηριστικά της ποιότητας είναι το χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα, η υφή και η σφριγηλότητα των προϊόντων. Το μεγάλο μέγεθος και το τέλειο σχήμα δεν αποτελεί βέβαια πάντα ένδειξη καλύτερης ποιότητας. Αντιθέτως, υποδηλώνει τη χρήση λιπασμάτων και εντομοκτόνων κατά την καλλιέργεια. Ας μη διστάσουμε λοιπόν να επιλέξουμε ένα μικρότερο ροδάκινο ή μια ντομάτα με μικρά σημαδάκια στην επιφάνεια.
Βασικός γνώμονας για την επιλογή μας θα πρέπει να είναι η εποχικότητα. Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής είναι και πιο νόστιμα και πιο θρεπτικά. Χαρακτηριστικά φρούτα του Σεπτέμβρη είναι τα σταφύλια, τα σύκα και τα δαμάσκηνα αν και μπορούμε ακόμα να βρούμε και τα περισσότερα καλοκαιρινά φρούτα όπως καρπούζι, πεπόνι ροδάκινο. Όσο για τα λαχανικά τα κολοκυθάκια οι ντομάτες, οι μπάμιες τα ξερά κρεμμύδια και οι πατάτες βρίσκονται στο ζενίθ τους.
Προσωπική μου επιλογή στη λαϊκή αγορά είναι να ψωνίζω από τους ντόπιους παραγωγούς και όχι από τους εμπόρους και τους μεσάζοντες. Τα τοπικά προϊόντα είναι καλύτερα εναρμονισμένα στο περιβάλλον όπου αναπτύσσονται και είναι σαφώς πιο φρέσκα μια και το διάστημα που μεσολαβεί από την συγκομιδή ως την πώληση είναι μικρό, τουλάχιστον όσον αφορά τις μικρές επαρχιακές πόλεις.
Όσον αφορά το θέμα κόστους η διαβάθμιση έχει συνήθως ως εξής: σούπερ μάρκετ , λαϊκή αγορά, μανάβικο, με το μανάβικο να είναι το ακριβότερο. Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν συνήθως πολύ ανταγωνιστικές τιμές αλλά τα περισσότερα προϊόντα τους είναι εισαγόμενα είτε από το εξωτερικό είτε έρχονται από μεγάλες μονάδες θερμοκηπίων. Στη λαϊκή αγορά συνήθως τα προϊόντα είναι λίγο πιο ακριβά απ’ ότι στο σούπερ μάρκετ αλλά μπορεί κανείς να εξοικονομήσει ως και τα μισά χρήματα πραγματοποιώντας τις αγορές του μετά το μεσημέρι.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top