κολικός νεφρού

Κολικός νεφρού: Αιτίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Ο κολικός νεφρού είναι ο πόνος που εμφανίζεται όταν μια πέτρα μπλοκάρει το ουροποιητικό σας σύστημα.

Ενώ οι μικρές πέτρες μπορούν να περάσουν στα ούρα, οι μεγαλύτερες πέτρες απαιτούν άλλες θεραπείες, όπως η χειρουργική επέμβαση. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να σας χορηγήσει φάρμακα για να ανακουφιστείτε από τα επώδυνα συμπτώματα που πιθανά εμφανιστούν.

Τι είναι ο κολικός νεφρού;

Ο κολικός νεφρού είναι ο πόνος που μπορεί να εμφανιστεί όταν μια πέτρα κολλήσει σε τμήμα της ουροποιητικής οδού.

Άλλες διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, όπως λοίμωξη, σπασμός ή στένωση, μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο. Οι πέτρες σχηματίζονται όταν συσσωρεύονται μέταλλα ή άλλες ουσίες, κολλάνε μεταξύ τους και δημιουργούν κρυστάλλους.

Αυτές οι πέτρες μπορεί να βρίσκονται σε οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού σας συστήματος. Στα νεφρά, (πέτρες στα νεφρά), στην ουροδόχο κύστη, (πέτρες στην ουροδόχο κύστη) ή στους ουρητήρες (πέτρες στον ουρητήρα). Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση της πέτρας, ο κολικός του νεφρού μπορεί να είναι από ήπιος έως σοβαρός.

Πώς επηρεάζει ο κολικός νεφρού το σώμα

Μια πέτρα στο ουροποιητικό σας σύστημα μπορεί να είναι τόσο μικρή όσο ένας κόκκος άμμου ή τόσο μεγάλη όσο μια μπάλα του γκολφ. Όσο μεγαλύτερες γίνονται οι πέτρες, τόσο πιο επώδυνες μπορεί να γίνουν.

Πόσο συχνός είναι ο κολικός νεφρού;

Υπολογίζεται ότι το 5% έως 15% του πληθυσμού εμφανίζει κολικούς των νεφρών.

Μπορώ να έχω κολικούς νεφρών χωρίς πέτρες;

Ναι. Μερικές φορές σπασμοί του ουρητήρα ή της ουροδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσουν νεφρικό κολικό.

Αυτοί οι σπασμοί συμβαίνουν όταν οι μύες του ουρητήρα ή της ουροδόχου κύστης σας συσπώντας ξαφνικά, με αποτέλεσμα να προκαλούν καύσο ή κράμπες. Οι σπασμοί του ουρητήρα ή της ουροδόχου κύστης μπορεί να συμβούν με ή χωρίς πέτρες στα ούρα.

Τι συμπώματα έχει ο κολικός νεφρού;

Το πιο συνηθισμένο προειδοποιητικό σημάδι του νεφρικού κολικού είναι ο έντονος πλευρικός πόνος στην πάσχουσα πλευρά του σώματός σας, μεταξύ των κάτω πλευρών και του ισχίου σας.

Αυτός ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στην πλάτη, τη βουβωνική χώρα ή την κάτω κοιλιακή χώρα. Ο νεφρικός κολικός μπορεί να έρθει κατά κύματα και συχνά συνοδεύεται από ναυτία και εμετό. Άλλα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν περιλαμβάνουν:

 • Επώδυνη ούρηση (πόνος όταν κατουράτε)
 • Αίμα στα ούρα
 • Θολά ούρα
 • Αλλαγές στα ούρα, όπως ούρα που μυρίζουν άσχημα, ούρηση περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο ή επείγουσα ανάγκη για ούρηση
 • Κρύσταλλοι στα ούρα
 • Πυρετός
 • Ανατριχίλα

Πώς προκαλείται ο κολικός νεφρού;

Οι πέτρες στο ουροποιητικό είναι η κύρια αιτία του νεφρικού κολικού.

Εάν ο λίθος περιορίζει τη ροή των ούρων σας, μπορεί να προκαλέσει αυξημένη πίεση και φλεγμονή. Οι πέτρες μπορεί να σχηματιστούν στο ουροποιητικό σας σύστημα για διάφορους λόγους, όπως αφυδάτωση, περίσσεια ασβεστίου στα ούρα, περίσσεια πρωτεΐνης στη διατροφή, ορισμένα φάρμακα, καταστάσεις του γαστρεντερικού σας συστήματος, όπως ελκώδης κολίτιδα ή νόσος του Crohn, υπερπαραθυρεοειδισμό.

Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν νεφρικό κολικό. Εάν δεν διαπιστωθεί ότι οι πέτρες είναι η πηγή του πόνου σας, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας παραπέμψει σε ουρολόγο για περαιτέρω εξετάσεις.

Πώς διαγιγνώσκεται ο κολικός νεφρού;

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας εξετάσει και θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας.

Για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση του νεφρικού κολικού, μπορεί να πραγματοποιήσει:

 1. Μια αξονική τομογραφία (CT) του ουροποιητικού σας συστήματος (με ή χωρίς σκιαγραφικό)
 2. Ένα υπερηχογράφημα των νεφρών
 3. Ακτινογραφία κοιλίας
 4. Μια σάρωση νεφρών, η οποία δείχνει πώς λειτουργούν τα νεφρά σας

Πώς διαχειρίζεται και θεραπεύεται ο κολικός νεφρού

Τα αναλγητικά όπως η ακεταμινοφαίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη νατριούχος μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον ήπιο νεφρικό κολικό.

Εάν έχετε έντονο πόνο, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας συνταγογραφήσει ισχυρότερα παυσίπονα. Εάν ο νεφρικός κολικός οφείλεται σε σπασμούς του ουρητήρα μπορεί  να σας χορηγηθούν φάρμακα για να χαλαρώσουν οι μύες σας και να μειωθεί η δυσφορία.

Η θεραπεία που απαιτεί ο κολικός νεφρού εξαρτάται από τον τύπο της πέτρας που έχετε. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι λίθων στο ουροποιητικό σύστημα, μεταξύ των οποίων είναι οι πέτρες:

 • ασβεστίου (από οξαλικό ασβέστιο ή φωσφορικό ασβέστιο)
 • ουρικού οξέος (κατασκευασμένες από συμπυκνώματα ουρικού οξέος)
 • στρουβίτη (κατασκευασμένες από στρουβίτη, ένα ορυκτό)
 • κυστίνης (από κυστεΐνη, μια χημική ουσία που παράγεται από μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται κυστινουρία)

Η θεραπεία εξαρτάται επίσης από το μέγεθος της πέτρας στα ούρα.

Κολικός νεφρού: Θεραπεία για μικρές πέτρες

Εάν έχετε μια μικρή πέτρα στο ουροποιητικό σύστημα, μπορεί να μπορείτε να την αποβάλλετε όταν κατουράτε.

Θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά για να βοηθήσετε την πέτρα να περάσει και ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να σας βοηθήσει με τον πόνο. Μπορεί επίσης να σας ζητήσει να κατουρήσετε μέσα από ένα σουρωτήρι.

Αυτό συλλαμβάνει τυχόν θραύσματα πέτρας στα ούρα, ώστε ένα εργαστήριο να μπορεί να τα αναλύσει.

Κολικός νεφρού: Θεραπεία για μεγάλες πέτρες

Είναι απίθανο να περάσετε μεγαλύτερες πέτρες όταν κατουράτε.

Έτσι, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας συστήσει μια διαδικασία για την αφαίρεσή τους, όπως λιθοτριψία με κρουστικά κύματα, ουρητηροσκόπηση, διαδερμική νεφρολιθοτομή ή ουρητηρικό στεντ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία των λίθων.

Μπορώ να προλάβω τον κολικό των νεφρών;

Για να μειώσετε τον κίνδυνο να εμφανιστεί κολικός νεφρού, θα πρέπει να λάβετε μέτρα για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης λίθων στα ούρα.

Πίνετε περισσότερο νερό και μειώστε την ποσότητα αλατιού στη διατροφή σας σε λιγότερο από 2.000 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Περιορίστε τις ζωικές πρωτεΐνες και γενικά μειώστε την πρόσληψη τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, όπως οι ξηροί καρποί και το σπανάκι. Μην περιορίζετε το ασβέστιο στη διατροφή σας. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε ασβέστιο από πηγές τροφίμων.

Εάν είχατε πέτρες στα ούρα στο παρελθόν, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υποτροπής (επιστροφής) των λίθων στο ουροποιητικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση ένας Διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει στην πρόληψη και ολιστική θεραπεία του κολικού των νεφρών και των λίθων στο ουροποιητικό σας σύστημα.

Τι μπορώ να περιμένω αν έχω κολικό νεφρού;

Εάν έχετε κολικό στα νεφρά, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μπορεί να κάνει εξετάσεις για να προσδιορίσει την πηγή του πόνου σας. Στη συνέχεια, θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για την αφαίρεση της πέτρας και την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.

Πόσο διαρκεί ο κολικός νεφρού;

Τα κύματα του νεφρικού κολικού μπορεί να διαρκέσουν από 20 έως 60 λεπτά.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να διαρκέσει ακόμη περισσότερο. Εάν παρουσιάσετε νεφρικό κολικό που δεν βελτιώνεται, επισκεφθείτε το πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Εάν έχετε λοίμωξη καθώς και νεφρικό κολικό, τότε πρόκειται για επείγον περιστατικό.

Αν εμφανίσετε πυρετό, ρίγη ή άλλα συμπτώματα λοίμωξης, καλέστε το 166 ή κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

σίδηρος

Ο σίδηρος και η αξία του στην διατροφή μας

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο για κάθε ηλικιακή ομάδα ανεξαρτήτως φύλου. Αποτελεί κύριο συστατικό της αιμοσφαιρίνης ( τύπος πρωτεΐνης των

εύκολο κέικ στο λεπτό

Εύκολο κέικ στο λεπτό!

Ο τίτλος εύκολο κέικ για να είμαι ειλικρινής είναι λάθος. Το συγκεκριμένο γλυκό χρειάζεται μόνο 1 λεπτό για την προετοιμασία και 3

Scroll to Top