κέικ καρότου

Κέικ καρότου

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Αγαπάς το κέικ καρότου αλλά ψάχνεις μια πιο healthy συνταγή χωρίς πρόσθετη ζάχαρη; Δες μια νέα και τέλεια πρόταση για να ψήσεις το πιο μοσχομυριστό κέικ καρότου!

Το καρότο είναι μια εδώδιμη ρίζα φυτού, την οποία βρίσκουμε σε ένα πλήθος χρωμάτων (πορτοκαλί, μωβ, μαύρο κτλ). Η πιο συνηθισμένη ποικιλία είναι η πορτοκαλί. Το χαρακτηριστικό αυτό χρώμα οφείλεται στην περιεκτικότητά σου σε καροτενοειδή τα οποία είναι φωτοχημικές ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Βοηθούν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό, ενώ έχουν προστατευτική δράση στην υγεία των ματιών αλλά και στη γήρανση.

Υλικά που θα χρειαστείς για το κέικ καρότου

  • 380g φαρίνα ολικής άλεσης
  • 1 ½  κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 κουταλάκια γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι γλυκού σκόνη τζίντζερ
  • ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 130ml ηλιέλαιο
  • 250g χουρμάδες σε πάστα
  • 1 κουταλιά σούπας λιναρόσπορο (αναμεμειγμένο σε νερό)
  • 2 κουταλάκια γλυκού βανίλια
  • 300ml φυτικό ρόφημα (πχ αμυγδάλου, σόγια κα)
  • 300g καρότα τριμμένα
  • 200g τυρί κρέμα
  • 4 κουταλιές σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης

Πώς να φτιάξεις το κέικ καρότου

Σε ένα μπολ προσθέτεις το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ και το αλάτι.

Μουλιάζεις τους χουρμάδες σε ζεστό νερό για 10 λεπτά και έπειτα τους χτυπάς σε μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη πάστα.

Σε ένα μπολάκι προσθέτεις 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο και 3 κουταλιές της σούπας νερό και τοποθετείς στο ψυγείο για 15-30 λεπτά. Το τελικό αποτέλεσμα έχει τη μορφή gel.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτεις το φυτικό ρόφημα, το ηλιέλαιο, τη βανίλια, την πάστα χουρμά και το λιναρόσπορο. Ανακατεύεις με σύρμα καλά.

Τρίβεις τα καρότα στον τρίφτη.

Στο μείγμα με τα υγρά προσθέτεις το μείγμα με το αλεύρι σιγά σιγά. Ανακατεύεις και προσθέτεις και τα τριμμένα καρότα.

Ψήνεις το κέικ καρότου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 50-55 λεπτά.

Χτυπάς το τυρί κρέμα και το μέλι με μίξερ και τοποθετείς στο ψυγείο. Αφού κρυώσει καλά το κέικ απλώνεις το τυρί-γλάσο. Μπορείς να προσθέσεις και χοντροκομμένα καρύδια στη ζύμη του κέικ!

Extra tip

Το κέικ καρότου είναι μια πολύ ωραία επιλογή για σνακ των παιδιών στο σχολείο ή για ένα θρεπτικό απογευματινό σνακ. Φυσικά, μπορείς να το καταναλώσεις ως δεκατιανό ή να καλύψεις την απογευματινή σου λιγούρα.

Δείτε όλες τις γευστικές προτάσεις του Diatrofi.gr

Σας άρεσε η συνταγή;

Δείτε όλες τις προτάσεις των μελών της Επιστημονικής Ομάδας διατροφή στην ενότητα Συνταγές

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Σεφ Στο Παραπέντε

Σεφ. Ο αρχιμάγειρας, ο δεξιοτέχνης της γαστρονομίας, αυτός που είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία της κουζίνας. Ένας σεφ δεν λειτουργεί ποτέ

Scroll to Top