Καλοκαίρι χωρίς INTERNET…οδηγός επιβίωσης για γονείς!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Καλοκαίρι… ‘Έρχεται, λοιπόν, η ευλογημένη εκείνη ώρα που τα σχολεία κλείνουν και ετοιμάζουμε βαλίτσες. Ξαφνικά, έντρομοι συνειδητοποιούμε ότι στο χωριό, στο εξοχικό ή στο camping που θα πάμε με τα βλαστάρια μας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙNTERNET! Πριν πανικοβληθούμε εμείς οι γονείς, λοιπόν, στην προοπτική της ατελείωτης γκρίνιας και μουρμούρας που μας περιμένει όταν τα λατρεμένα τέκνα μας δουν τις κονσόλες τους και τον υπολογιστή αχρηστεμένα, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό…
Αρχικά, ψυχραιμία! Μπορούμε να περάσουμε αξέχαστα με τα παιδιά μας ακόμα και χωρίς τηλεόραση. Οπλιστείτε με διάθεση, όρεξη και να ξέρετε πως η συνταγή της επιτυχίας έγκειται στην ενεργητική συμμετοχή σας και στη διάθεσή σας να ξαναγίνετε και οι ίδιοι παιδιά.
Ιδού, λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί στις διακοπές:
Παιχνίδια στη φύση: Αφήστε τα να πάρουν τα ξύλα που φυλάει ο παππούς για το τζάκι, δώστε τους παλιά σεντόνια, στερεώστε δύο σύρματα και βοηθήστε τα να φτιάξουν το δικό τους καταφύγιο. Πασαλείψτε τα καλά με сitronella και αφήστε τα να ζήσουν τις δικές τους περιπέτειες ως ινδιάνοι, πολεμιστές, πειρατές κ.ο.κ Το χώμα θα φύγει από τα ρούχα, η ανάμνηση θα μείνει για πάντα στις καρδιές τους!
Σκυταλοδρομίες και αγώνες, τσουβαλοδρομίες, εμπόδια φυσικά και μη, το κλασσικό παιχνίδι όπου μεταφέρουμε αβγά (αληθινά όμως!) με το κουτάλι στο στόμα ή νερό με ποτηράκι. Παίξτε και σεις μαζί τους έξω και βάλτε ως έπαθλο ένα χορταστικό παγωτό ή μία βόλτα. Φουσκώστε μπαλόνια, η ομάδα που θα σκάσει πρώτη τα δικά της κερδίζει. Κουμπώστε και ξεκουμπώστε πουκάμισα, ο πιο γρήγορος νικά! Απλώστε ρούχα στο σκοινί ή δέστε κορδόνια. Η φαντασία σας θα σας βοηθήσει, ώστε με καθημερινά αντικείμενα να περάσετε αξέχαστα!
Καρπουζομαχίες, μερεντομαχίες, παγωτομαχίες. Ποιός θα φάει πιο γρήγορα το καρπούζι του με τα χέρια δεμένα πίσω; Μπορείς να ταΐσεις τον άλλον το παγωτό με τα μάτια σου κλειστά; Ποιος θα γλύψει πρώτος όλη τη μερέντα από το πιάτο; Οι στιγμές γέλιου που θα απολαύσετε θα είναι η καλύτερη ανταμοιβή!
Κυνήγι θησαυρού: Αφιερώστε λίγη ώρα να κρύψετε τα προς εύρεση αντικείμενα και να αφήσετε «σημάδια» γραπτά ή μη, ώστε να βρουν τα παιδιά τον θησαυρό. Χρησιμοποιήστε γρίφους, παροιμίες ή στίχους τραγουδιών ώστε να καταλάβουν που πρέπει να ψάξουν. Βοηθήστε τα στην αναζήτηση και κρατήστε το παιχνίδι ζωντανό για μέρες!
Ζωγραφίστε βότσαλα, πέτρες, παλιά κεραμίδια, ξύλα. Αφήστε τα να εκφραστούν δημιουργικά με νερομπογιές ή μαρκαδόρους. Στολίστε, έτσι, παράλληλα το σπίτι σας και , μην ξεχάσετε να σημειώσετε στο πίσω μέρος του έργου τους την ημερομηνία: το χειμώνα που θα έρθει θα σας θυμίζει τις ξένοιαστες στιγμές σας.
Ποδηλατοδρομίες, basket, ποδόσφαιρο, πινγκ-πονγκ…Ακούγεται απλό, αλλά, αν εμπλακείτε κι εσείς, θα γίνει πολύ πιο ενδιαφέρον. Τουρνουά πινγκ-πονγκ (ένα μεγάλο τραπέζι με ένα διχτάκι είναι αρκετό) ή ένα mini mundial με φίλους θα ανανεώσει το ενδιαφέρον των παιδιών για αυτά τα ήδη γνωστά αθλήματα!
Και μερικές πιο…φιλοσοφικές και ήπιες ενασχολήσεις: Τουρνουά τάβλι ή σκάκι για τα μεγαλύτερα παιδιά, παραμύθι σε συνέχειες για τα μικρότερα. Μια μικρή καθημερινά επαναλαμβανόμενη ιεροτελεσία μπορεί να αποτελέσει σημείο ουσιαστικής επαφής με τα παιδιά μας!
Για το τέλος, αφήσαμε το καλύτερο! Ένα beach party από εσάς για εσάς! Ανάψτε φωτιά -όπου αυτό επιτρέπεται- και περάστε το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας λέγοντας «τρομακτικές» ή μυστηριώδεις ιστορίες. Τα μικρότερα παιδιά ενθουσιάζονται στην ιδέα ότι θα ξενυχτήσουν και θα είναι το κέντρο της προσοχής!
Αφήστε, λοιπόν, τον ενήλικο εαυτό σας στο γραφείο και γίνετε ένα με τα παιδιά σας! Μπορεί, αρχικά , να μην ενθουσιαστούν, αλλά θα υπερισχύσει η περιέργειά τους και η ικανοποίησή τους ότι είναι οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού….
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top