ινσουλίνη

Ινσουλίνη: μια ‘’μαγική’’ ορμόνη

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η ινσουλίνη ανακαλύφθηκε στο Τορόντο το 1921 από τους Fredrick Banting και Charles Best.

Πήρε το όνομά της από τη λατινική λέξη ‘’insula’’ που σημαίνει ‘’νησί’’. Παράγεται από τα β-κύτταρα του παγκρέατος τα οποία είναι γνωστά και ως νησίδια του Langerhans.

Περνώντας από διάφορα όργανα και μηχανισμούς δράσης, καταλήγει στην αποδόμησή της στους νεφρούς.

Η ινσουλίνη είναι μία από τις πιο ισχυρές και αναβολικές ορμόνες στο σώμα. Διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην ομοιόσταση της γλυκόζης στο αίμα, δηλαδή στην ισορροπία του ζαχάρου.

Ως εκ τούτου, το ταξίδι της ινσουλίνης στο σώμα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ολοκληρωμένης κυτταρικής φυσιολογίας.

Ινσουλίνη και ξερό…. ψωμί;

Η ποσότητα ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο, καθώς και από το είδος των τροφίμων που καταναλώνονται, διαδραματίζοντας πρωτεύοντα ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων (σακχάρων), με ταυτόχρονη δράση στην κατανάλωση λιπών και πρωτεϊνών.  

Η ινσουλίνη επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιήσει την γλυκόζη που καταναλώνουμε, υποχρεώνοντας την να μπει στα κύτταρα του σώματος ή να αποθηκεύτεί για μελλοντική χρήση.

Λειτουργεί δηλαδή σαν κλειδί που ανοίγει μια συγκεκριμένη κλειδαριά των κυττάρων. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπει στη γλυκόζη να εισχωρήσει στα κύτταρα για παραγωγή ενέργειας.

Το πόσο εύκολα ανταποκρίνονται τα κύτταρα στο σήμα της ινσουλίνης, ώστε να προσλάβουν τη γλυκόζη, ονομάζεται ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η δράση της ινσουλίνης ασκείται σε όλα τα κύτταρα μέσω της δέσμευσης της σε υποδοχείς (ειδικές ουσίες πρόσδεσης) της κυτταρικής μεμβράνης των κυττάρων.

Η ινσουλίνη βοηθάει το σώμα να κρατάει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά σε ένα συγκεκριμένο εύρος (75 – 110 mg/dL υπό φυσιολογικές συνθήκες), έτσι ώστε να αποφεύγονται επεισόδια υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας.

Μην παίρνεις θάρρος….

Η παραγωγή ινσουλίνης ρυθμίζεται με βάση τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς και άλλες ορμόνες στο σώμα.

Σε ένα υγιές άτομο, η παραγωγή και η απελευθέρωση της ινσουλίνης στον οργανισμό, είναι μια αυστηρά ρυθμισμένη διαδικασία που επιτρέπει στο σώμα να εξισορροπήσει τις μεταβολικές του ανάγκες.

Ωστόσο, η ινσουλίνη μπορεί επίσης να λειτουργήσει εις βάρος μας. Η συνεχής αύξησή της οδηγεί σε αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων λίπους. Αυτό το γεγονός, μπορεί τελικά να οδηγήσει, εκτός άλλων, σε Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2.

Πότε αυξάνεται η ινσουλίνη;

Αυξημένη έκκριση ινσουλίνης παρατηρείται μετά την κατανάλωση κάποιου γεύματος το οποίο περιέχει υδατάνθρακες.

Στόχος είναι να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός μεταφοράς της γλυκόζης από το αίμα (κυκλοφορία) στα κύτταρα του σώματος. Στην συνέχεια, θα χρησιμοποιηθεί αργότερα για παραγωγή ενέργειας.

Πότε μειώνεται η ινσουλίνη;

Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα, η παραγωγή ινσουλίνης αδρανοποιείται.

Χωρίς φόβο αλλά με πάθος έλεγξε που βρίσκεται!

Η εξέταση της ινσουλίνης διενεργείται με μια απλή εξέταση αίματος.

Ο ασθενής θα πρέπει να είναι νηστικός και το προηγούμενο βράδυ να έχει τραφεί ελαφρά, με το γεύμα να περιλαμβάνει τροφές χαμηλές σε λιπαρά και σάκχαρα.

Φυσικά δεν θα πρέπει να έχει καταναλωθεί αλκοόλ για τουλάχιστον είκοσι τέσσερις ώρες πριν. Με την μέτρηση της ινσουλίνης με την εξέταση αίματος, μπορεί να διαπιστωθεί ενδεχόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα υψαλά επίπεδα ινσουλίνης είναι δείγμα ότι το πάγκρεας δουλεύει περισσότερο από ότι θα έπρεπε, προκειμένου να διατηρήσει το σάκχαρο του αίματος υπό έλεγχο.

Καταλήγοντας

Η ινσουλίνη είναι μία από τις πιο σημαντικές ορμόνες που παράγει το σώμα μας.

Σε περιπτώσεις παχυσαρκίας ή παθολογικών καταστάσεων είναι απαραίτητος ο έλεγχος της μετά από παραπομπή του Ιατρού σας ώστε να διαπιστωθούν τυχόν τιμές εκτός φυσιολογικών ορίων.

Ο Διαιτολόγος σας μπορεί να σας κατευθύνει ώστε να ακολουθήσετε ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο ανάλογα με την περίπτωση.

Στέλλα Πατσιούρα Διαιτολόγος
Επικοινωνήστε με την Στέλλα Πατσιούρα
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top