Η ζάχαρη καρύδας στο μικροσκόπιο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη αποστροφή για την κρυσταλλική ζάχαρη και τις τροφές που εμπεριέχεται. Πρόκειται για μια τάση απολυτός δικαιολογημένη μιας  και η υπερκατανάλωση της  έχει συσχετισθεί  με μια σειρά παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο. Το παραπάνω φαινόμενο έχει οδηγήσει στην αναζήτηση γλυκαντικών ουσιών ευεργετικών για την υγεία, μια εκ τον οποίων η ζάχαρη καρύδας. Το βασικό ερώτημα είναι  τελικά είναι τόσο ευεργετική αυτή η γλυκιά ουσία.
Γνωριμία με την ζάχαρη καρύδας
Πρόκειται για μια  φυσική  γλυκαντική ουσία,  που προέρχεται από τον χυμό λουλουδιού του φοίνικα. Σύμφωνα με    το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων (Philippine Department of Agriculture)   περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και κάλιο αλλά και  ενός πολυσακχαρίτης της ινουλίνης,  ενός πρεβιωτικού   που προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος.
Υπάρχουν διάφορες  θεωρίες για τις θεραπευτικές της ιδιότητες  αλλά η πραγματικότητα είναι ότι  πρόκειται για  μια γλυκαντική ύλη που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς κι επομένως δε μπορούμε να πούμε πως οι ισχυρισμοί υγείας που τη συνοδεύουν υποστηρίζονται από ερευνητικά δεδομένα. Επίσης για να   λάβει  ο ανθρώπινος οργανισμός τα παραπάνω  θρεπτικά στοιχεία θα πρέπει  να  καταναλώσει  έναν τόνο ζάχαρης καρύδας.
Επίσης περιέχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και σύμφωνα με τον το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων έχει γλυκαιμικό δείκτη 35. Ο γλυκαιμικός δείκτης  είναι μια τιμή που μας δείχνει   πόσο γρήγορα μια τροφή  που περιέχει  υδατάνθρακες αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.  Χαμηλά   γλυκαιμικά τρόφιμα θεωρούνται   εκείνα που αποδίνουν κάτω από 50 και υψηλά άνω 55.
Παρόλα αυτά σύμφωνα   με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, η ζάχαρη καρύδας πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κανονική ζάχαρη, καθώς περιέχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων και υδατανθράκων.  Τόσο η ζάχαρη καρύδας όσο και η κανονική  επιτραπέζια  ζάχαρη έχουν 15 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού και 4 γραμμάρια υδατανθράκων.
Συμπερασματικά η ζάχαρη καρύδας είναι ένα φυσικό προϊόν που δεν αποτελεί ένα “ θαυματουργό “ τρόφιμο αλλά μια γλυκαντική   ουσία που σε σχέση με την  κρυσταλλική  ζάχαρη   είναι υψηλότερης  διατροφικής αξίας.   Παρόλα αυτά η υπερκατανάλωσή της μπορεί  οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων σακχάρων στο αίμα αλλά και αύξηση  του σωματικού βάρους.  Το  ρητό που θα πρέπει  να συμβαδίζει   με τη νέα τάση,  είναι   “ μέτρον άριστον”.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙA

  1. coconutsugar.org
  2. healthline.com -coconut sugar-Healthy sugar alternative or a big, fat lie?
  3. healthline.com – is coconut sugar a healthy Alternative ?
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top