Νόσος Κρον

Η Νόσος Κρον (Crohn)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η Νόσος Κρον πήρε το όνομα της το 1932 από τον Δρ. Burrill B. Crohn, όταν και δημοσίευσε την πρώτη σχετική εργασία.

Ανήκει στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδης Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ), μαζί με την Eλκώδη Κολίτιδα. Αμφότερες προκαλούν μια χρόνια φλεγμονή. Η μεν Ελκώδης Κολίτιδια μόνο στο παχύ έντερο η δε Νόσος Crohn σε ολόκληρο το πεπτικό σύστημα.

Γιατί εμφανίζεται η Νόσος Κρον

Η ακριβής αιτιολογία των δύο νόσων παραμένει άγνωστη.

Πρόσφατα, βρέθηκαν αρκετά σημεία στα ανθρώπινα χρωμοσώματα που δείχνουν προδιάθεση των νόσων αυτών, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες όπως είναι ιοί και βακτήρια, το κάπνισμα, τα συντηρητικά στις τροφές, οι αλλαγές στις διαιτητικές συνήθειες, το άγχος, τα αντιρευματικά φάρμακα και η μη σωστή λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού.

Παρότι οι νόσοι αυτές δεν χαρακτηρίζονται ως κληρονομικά νοσήματα, συγγενείς πρώτου βαθμού έχουν 3-20 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο συγκριτικά με συγγενείς ατόμων χωρίς το συγκεκριμένο ιστορικό.

Νόσος Κρον και συμπτώματα

Και στις δύο νόσους εμφανίζονται συμπτώματα όπως κόπωση, ναυτία, ανορεξία και ορισμένες φορές πυρετός.

Τα συμπτώματα από το έντερο περιλαμβάνουν αιματηρές, συνήθως διαρροϊκές κενώσεις και κοιλιακό πόνο. Μερικοί εμφανίζουν ναυτία ή κάνουν εμετό. Πολλοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα και σε άλλα όργανα του σώματος όπως: άφθες στο στόμα, εξανθήματα, πόνο στις αρθρώσεις και κοκκίνισμα στα μάτια. Η Νόσος Κρον έχει καταταγεί σε 4 μορφές:

Χρόνια φλεγμονώδης μορφή

Είναι η πλέον συχνή εμφάνιση της νόσου. Συνήθως αναφέρεται χαμηλός πυρετός, κακουχία, απώλεια βάρους και αδυναμία.

Αποφρακτική μορφή

Οι ασθενείς έχουν κολικοειδή κοιλιακά άλγη, μετεωρισμό (φούσκωμα) και αυξημένους εντερικούς ήχους.

Συριγγοποιός μορφή

Στο 20-40% των ασθενών αναπτύσσονται συρίγγια, δηλαδή οδοί επικοινωνίας μεταξύ των εντερικών ελικών (εντεροεντερικά), ή μεταξύ εντέρου και δέρματος (εντεροδερματικά).

Περιπρωκτική νόσος

Περίπου το 20-30% των ασθενών με προσβολή στο λεπτού ή το παχύ έντερο, θα αναπτύξουν περιπρωκτική νόσο που εκδηλώνεται με πρωκτικές σχισμές, συρίγγια και αποστήματα.

Εκδηλώσεις

Εκτός από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν και ορισμένες εξωεντερικές εκδηλώσεις που εμφανίζει η Νόσος Κρον και ενδεικτικά αναφέροινται οι παρακάτω:

Δέρμα και στόμα

Οζώδες ερύθημα, αφθώδη έλκη, νεκρωτική αγγειίτιδα.

Μυοσκελετικό σύστημα

Υπερτροφική οστεοαρθροπάθεια, οστεοπενία ή οστεοπόρωση, πολυμυοσίτιδα, οστεομαλακία.

Ήπαρ-χοληφόρα

Χολολιθίαση, φλεγμονές όπως η αυτοάνοση χρόνια ενεργός ηπατίτιδα,, πυλαία ίνωση και κίρρωση του ήπατος. Επίσης, μεταβολικές παθήσεις όπως λιπώδες ήπαρ και χολόλιθοι που σχετίζονται με νόσο του Crohn ειλεού.

Οφθαλμοί

Έλκη κερατοειδούς, νευρίτιδα, κερατοπάθεια.

Μεταβολικά νοσήματα

Διαταραγμένη ανάπτυξη στα παιδιά και στους εφήβους, καθυστέρηση σεξουαλικής ωρίμανσης.

Αίμα και αγγεία

Λευκοκυττάρωση και θρομβοκυττάρωση, θρομβοφλεβίτιδα, αρτηριίτιδα, απόφραξη αρτηριών, δερματική αγγειίτιδα.

Νεφροί

Νεφρολιθίαση και αμυλοείδωση.

Νευρολογικά νοσήματα

Περιφερική νευροπάθεια, μυελοπάθεια, αγγειακές εγκεφαλικές διαταραχές

Αναπνευστικό σύστημα και Πνεύμονες

Πνευμονική ίνωση, αγγειίτιδα, βρογχίτιδα, σαρκοείδωση.

Καρδιά

Περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, καρδιομυοπάθεια.

Πάγκρεας

Οξεία παγκρεατίτιδα

Νόσος Κρον και διατροφή

Η νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκειες σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε άλλες κλινικές εκδηλώσεις της νόσου. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να είναι:

  • εντεροπαθητική ακροδερματίτιδα (λόγω ανεπάρκειας ψευδαργύρου)
  • κνίδωση (λόγω ανεπάρκειας βιταμινών C και K)
  • γλωσσίτιδα (λόγω ανεπάρκειας βιταμινών του συμπλέγματος Β)
  • τριχόπτωση και αδύναμα νύχια (λόγω ανεπάρκειας πρωτεϊνών)
  • αναιμία (λόγω ανεπάρκειας σιδήρου, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β12)

Πώς αντιμετωπίζεται η Νόσος Κρον

Η συνηθέστερη αντιμετώπιση της νόσου του Crohn επιτυγχάνεται με τη χορήγηση μίας ή συνδυασμό περισσοτέρων, φαρμακευτικών ουσιών, με τη στοχευμένη αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων και με την κατάλληλη διατροφική υποστήριξη από του στόματος, ή αν δεν είναι δυνατό, παρεντερικά.

Επειδή προσβάλλει το λεπτό έντερο, μειώνει την όρεξη, ελαττώνει και αλλοιώνει την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών (δυσθρεψία) και τελικά προκαλεί υποθρεψία και απώλεια βάρους.

Έχει βρεθεί, πως οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Crohn αυξάνονται όταν ο ασθενής έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, όταν στη διατροφή του περιλαμβάνεται αυξημένη πρόσληψης ζωικής πρωτεΐνης και όταν καταναλώνει πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αντίθετα, ο κίνδυνος μειώνεται όταν ο ασθενής ακολουθεί τη Μεσογειακή Διατροφή και ειδικά, όταν η διατροφή του είναι πλούσια σε ψάρια, φυτικές ίνες, κάλιο και ψευδάργυρο.

Στάδια αντιμετώπισης

Οι ειδικοί προτείνουν η διατροφή να επανέλθει μετά από τέσσερα στάδια

Πρώτο στάδιο

Καλή είναι η κατανάλωση εύπεπτων τροφών, υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (όπως βρώμη, ρύζι) και ζωμούς χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Δεύτερο στάδιο

Μπορεί να προστεθεί στη διατροφή άσπρο ψωμί, μαρμελάδα, μέλι, βρασμένα φρούτα, αραιωμένοι χυμοί φρούτων, βραστά μαλακά λαχανικά (π.χ. καρότα, σπανάκι), βραστό άπαχο κρέας με χαμηλά λιπαρά, ρύζι, πουρές πατάτας, ζυμαρικά, κουάκερ, και τέλος γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Συστήνονται επίσης πολλά μικρά γεύματα (τουλάχιστον πέντε κάθε μέρα).

Τρίτο στάδιο

Η διατροφή μπορεί να εμπλουτιστεί με γαλακτοκομικά προϊόντα με λιπαρά 1,5%, άπαχα κρέατα και ψάρια, αρτοσκευάσματα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και λαχανικά (π.χ. κουνουπίδι, κολοκυθάκια). Καλό θα ήταν ακόμα να μην καταναλώνονται ωμά λαχανικά ή ωμά φρούτα.

Τέταρτο στάδιο

“Ελαφρά πλήρης διατροφή”, πάντα με προσοχή. Καλό είναι να αποφεύγεται το λάχανο, τα όσπρια, τα λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα, τα φρούτα με σκληρές φλούδες (δαμάσκηνα, φραγκοστάφυλα κλπ.), τα λαχανικά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και οι χυμοί χυμούς από όξινα φρούτα.

Επιτρέπονται 2-3 αυγά την εβδομάδα μαγειρεμένα ως ομελέτα ή βρασμένα «μελάτα». Τα προϊόντα που κατασκευάζονται για τους διαβητικούς περιέχουν μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης που μπορεί να επιδεινώσει την διάρροια. Τα τρόφιμα που περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης όπως η ξυλιτόλη, σορβιτόλη ή ισομαλτόζη δεν ενδείκνυνται.

Όσοι νοσούν από φλεγμονώδη νόσο στο έντερο και βρίσκονται σε ύφεση μπορούν να καταναλώνουν τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και τρόφιμα ολικής άλεσης που παρασκευάζονται από ψιλή άλεση απορροφώνται καλύτερα.

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

κοτόπουλο με λαχανικά

Κοτόπουλο με λαχανικά

Το κοτόπουλο με λαχανικά είναι μια απλή και νόστιμη συνταγή που παντρεύει δύο βασικές και απαραίτητες ομάδες τροφίμων. Φαγητό κατσαρόλας με πλούσια

Scroll to Top