ασπιρίνη

Η ασπιρίνη και η χρησιμότητα της

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η ασπιρίνη είναι ένα κοινό φάρμακο για την ανακούφιση από μικροενοχλήσεις, πόνους και πυρετό και οι άνθρωποι την χρησιμοποιούν επίσης ως αντιφλεγμονώδες ή ως αντιπηκτικό.

Η ασπιρίνη πωλείται χωρίς ιατρική συνταγή. Οι καθημερινές χρήσεις περιλαμβάνουν την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, την μείωση του πρηξίματος και την μείωση του πυρετού.

Λαμβανόμενη καθημερινά, η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε άτομα με υψηλό κίνδυνο. Οι γιατροί μπορεί να χορηγήσουν ασπιρίνη αμέσως μετά από καρδιακή προσβολή για να αποτρέψουν περαιτέρω θρόμβους και καταστροφή των καρδιακών ιστών.

Τι είναι η ασπιρίνη;

Η ασπιρίνη είναι ένα μη στεροειδές και αντιφλεγμονώδες φάρμακο και ήταν η πρώτη από αυτή την κατηγορία φαρμάκων που ανακαλύφθηκε.

Περιέχει σαλικυλικό άλας, μια ένωση που βρίσκεται σε φυτά όπως η ιτιά και η μυρτιά. Η χρήση της καταγράφηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τον φλοιό ιτιάς για την ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό. Ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το φλοιό ιτιάς ως φυσικό φάρμακο για πονοκεφάλους και μικροενοχλήσεις.

Τα Μή Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα είναι μια κατηγορία φαρμάκων με τις ακόλουθες επιδράσεις:

 • Ανακούφιση από τον πόνο
 • Μείωση του πυρετού
 • Μείωση της φλεγμονής, σε υψηλότερες δόσεις

Σαν αναλγητικά, τα Μή Στεροειδή Αντιφλεγμονώση Φάρμακα τείνουν να είναι μη ναρκωτικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλούν αναισθησία ή λήθαργο.

Χρήσεις της ασπιρίνης

Η ασπιρίνη έχει πολλές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από τον πόνο και το πρήξιμο, της διαχείρισης διαφόρων παθήσεων και της μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων σε άτομα με υψηλό κίνδυνο.

Πόνος και πρήξιμο

Η ασπιρίνη μπορεί να ανακουφίσει τον ήπιο έως μέτριο πόνο, το πρήξιμο ή και τα δύο που σχετίζονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως πονοκέφαλοι, κρυολόγημα ή γρίπη, διαστρέμματα, κράμπες περιόδου και μακροχρόνιες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα και η ημικρανία.

Για σοβαρό πόνο, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση ασπιρίνης μαζί με άλλο φάρμακο.

Πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων

Η καθημερινή χρήση χαμηλής δόσης ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ορισμένα άτομα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά τη χρήση ασπιρίνης με αυτόν τον τρόπο μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού. Σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, η ασπιρίνη χαμηλής δόσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αποτρέποντας τον σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει καθημερινή χαμηλής δόσης ασπιρίνη για άτομα που πάσχουν από νόσο της καρδιάς ή των αιμοφόρων αγγείων, έχουν ενδείξεις κακής ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο ή υψηλή χοληστερόλη στο αίμα ή υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση. Επίσης, μπορεί να συστήσει σε άτομα που έχουν διαβήτη ή καπνίζουν.

Ωστόσο, για τα άτομα χωρίς αυτά τα προβλήματα, οι κίνδυνοι από τη μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης μπορεί να υπερτερούν των οφελών.

Οι συστάσεις του 2016 από την Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών λένε ότι οι ενήλικες ηλικίας 50-59 ετών μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η οδηγία αυτή ισχύει μόνο για ενήλικες της ηλικιακής αυτής κλίμακας που:

 • έχουν τουλάχιστον 10% 10ετή κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
 • δεν έχουν υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας
 • έχουν προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον 10 ετών
 • είναι πρόθυμοι να λαμβάνουν καθημερινά χαμηλή δόση για τουλάχιστον 10 χρόνια
Αντιμετώπιση των στεφανιαίων επεισοδίων

Οι γιατροί μπορούν να χορηγήσουν ασπιρίνη αμέσως μετά από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο καρδιαγγειακό συμβάν για να αποτρέψουν τον περαιτέρω σχηματισμό θρόμβων και τον θάνατο του καρδιακού ιστού.

Η ασπιρίνη μπορεί επίσης να αποτελεί μέρος ενός σχεδίου θεραπείας για άτομα που είχαν πρόσφατα:

 • χειρουργική επέμβαση επαναγγείωσης, όπως αγγειοπλαστική ή χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης
 • μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο
 • ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που έχει προκληθεί θρόμβο στο αίμα
Άλλες χρήσεις της ασπιρίνης

Η ασπιρίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου και του πρηξίματος που σχετίζονται με τις χρόνιες παθήσεις υγείας όπως ρευματικές παθήσεις, συστηματικού ερυθηματώδη λύκου και φλεγμονής γύρω από την καρδιά, γνωστή ως περικαρδίτιδα.

Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν χαμηλή δόση ασπιρίνης σε άτομα:

 • με βλάβη του αμφιβληστροειδούς, που ονομάζεται επίσης αμφιβληστροειδοπάθεια
 • που έχουν διαβήτη για περισσότερα από 10 χρόνια
 • που λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα
 • με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Είναι ασφαλής η ασπιρίνη για τα παιδιά;

Συνήθως, οι γιατροί δεν συνιστούν ασπιρινη για άτομα κάτω των 18 ετών.

Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας σοβαρής κατάστασης που ονομάζεται σύνδρομο Reye, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί μετά από ιογενή λοίμωξη όπως κρυολόγημα, γρίπη ή ανεμοβλογιά. Το σύνδρομο Reye υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει έναν άνθρωπο σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη ή ακόμα και θάνατο.

Ωστόσο, ένας κλινικός ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ασπιρίνη σε ένα παιδί υπό επίβλεψη εάν πάσχει από τη νόσο Kawasaki ή για να αποτρέψει τη δημιουργία θρόμβων αίματος μετά από εγχείρηση καρδιάς.

Για τα παιδιά, οι γιατροί αντί για ασπιρίνη συνιστούν συνήθως ακεταμινοφαίνη  ή ιβουπροφαίνη, σε κατάλληλες δόσεις,.

Κίνδυνοι και προφυλάξεις

Τα άτομα με τις ακόλουθες παθήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικά όσον αφορά τη λήψη ασπιρίνης και θα πρέπει να το κάνουν μόνο εάν το συστήσει ο γιατρός τους:

 • αιμορραγικές διαταραχές, όπως η αιμορροφιλία
 • ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση
 • άσθμα
 • πεπτικό έλκος ή έλκος στομάχου
 • ηπατική ή νεφρική νόσος

Υπό την επίβλεψη του γιατρού, άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν μπορούν να λάβουν χαμηλή δόση ασπιρίνης. Οι γιατροί συνήθως δεν συνιστούν υψηλή δόση ασπιρίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όποιος έχει γνωστή αλλεργία στην ασπιρίνη ή σε οποιοδήποτε άλλο ΜΣΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη, θα πρέπει να αποφεύγει αυτά τα φάρμακα.

Οι γιατροί δεν χορηγούν ασπιρίνη κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου επειδή δεν προκαλούνται όλα τα εγκεφαλικά επεισόδια από θρόμβους αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ασπιρίνη μπορεί να επιδεινώσει το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επίσης, όποιος πίνει τακτικά αλκοόλ ή υποβάλλεται σε οδοντιατρική ή χειρουργική θεραπεία, έστω και μικρής έκτασης, θα πρέπει να ρωτήσει έναν γιατρό πριν πάρει ασπιρίνη.

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Μια αλληλεπίδραση μπορεί να περιλαμβάνει ένα φάρμακο που καθιστά ένα άλλο λιγότερο αποτελεσματικό ή ο συνδυασμός είναι επικίνδυνος.

Η ασπιρίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλά φάρμακα. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

Αντιφλεγμονώδη παυσίπονα

Παραδείγματα περιλαμβάνουν όπως η δικλοφενάκη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη. Σε συνδυασμό με την ασπιρίνη, αυτοί οι τύποι φαρμάκων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας στο στομάχι.

Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και άλλα αντικαταθλιπτικά

Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη σιταλοπράμη, τη φλουοξετίνη, την παροξετίνη, τη βενλαφαξίνη και τη σερτραλίνη. Σε συνδυασμό με ασπιρίνη, οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Βαρφαρίνη

Σε συνδυασμό με αυτό το αντιπηκτικό, η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τις αντιπηκτικές επιδράσεις του φαρμάκου και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις κατά τις οποίες ο συνδυασμός αυτός μπορεί να είναι ευεργετικός.

Μεθοτρεξάτη

Σε συνδυασμό με αυτό το φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου και ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων, η ασπιρίνη μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη την αποβολή του φαρμάκου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ενδεχομένως να προκύψουν επίπεδα μεθοτρεξάτης που είναι τοξικά.

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

διαβουλιμία

Διαβουλιμία

Ο όρος Διαβουλιμία αναφέρεται σε μια Διατροφική Διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δίνουν σκόπιμα λιγότερη ινσουλίνη από αυτή

φοβίες αντιμετώπιση

Φοβίες και η αντιμετώπιση τους

Φοβίες ή φόβοι; Καταρχήν, είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στους φόβους και τις φοβίες. Ο φόβος εκδηλώνεται ως μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση

Scroll to Top