Αγαπημένα φασολάκια λαδερά! Μαγειρεύουμε το γνωστό παραδοσιακό λαδερό φαγητό με πολύ λιγότερες θερμίδες και με εξίσου πολύ καλή γεύση.
Με τον ίδιο περίπου τρόπο θα μπορείτε να φτιάχνετε και τον αρακά, διάφορα ανάμικτα κατεψυγμένα λαχανικά ή τις μελιτζάνες, τις αγκινάρες κτλ.
Εισαγωγή
Τα φασολάκια λαδερά συνηθίζεται να κολυμπάνε στο λάδι. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που μαγειρεύουν με σπορέλαια για να είναι το φαγητό τους ελαφρύ.
Το σίγουρο είναι ότι οποιοδήποτε έλαιο είτε αυτό είναι σπορέλαιο, είτε ελαιόλαδο, δίνει τις ίδιες ακριβώς θερμίδες όταν καταναλώνεται στην ίδια ποσότητα.
Μία κουταλιά σπορέλαιο δίνει τις ίδιες θερμίδες με μία κουταλιά ελαιόλαδο
Αλήθεια, ξέρετε πόσες θερμίδες έχουν 200 γραμμάρια φασολάκια λαδερά που είναι περίπου μία μερίδα εστιατορίου; Μόνο 60 θερμίδες. Ναι δεν διαβάσατε λάθος, 60 θερμίδες.
Δηλαδή, πρέπει να φάτε περίπου μισό κιλό φασολάκια για να πάρετε τις ίδιες θερμίδες με μία κουταλιά λάδι. Αφήστε τους θερμιδομετρητές που γράφουν πως μία μερίδα φασολάκια ποικίλει από 600 μέχρι 800 θερμίδες. Λαμβάνουν πάντοτε υπόψη τους ότι τα φασολάκια ξέρουν κολύμπι.
Είναι όμως δυνατόν να γίνει λαδερό φαγητό χωρίς πολύ λάδι και να είναι και νόστιμο και να μπορεί να το φάει όλη η οικογένεια; Δείτε λοιπόν πώς φτιάχνουμε ελαφρά τα σπιτικά φασολάκια.
Υλικά για μία μερίδα φασολάκια λαδερά
- 200 γραμμάρια καθαρισμένα φασολάκια
- 1 μικρή πατάτα
- 1 κολοκυθάκι
- 1 ώριμη ντομάτα
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 5 κλαράκια μαϊντανό
- λίγο πιπέρι και ελάχιστο αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Πώς να μαγειρέψετε φασολάκια λαδερά
Τρίβουμε την ντομάτα ή την χτυπάμε στο μπλέντερ για να είναι περισσότερο χυμώδης. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, χαράζουμε κατά μήκος μέχρι τη μέση το κολοκυθάκι, κόβουμε σε τρία ή τέσσερα κομμάτια την πατάτα και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.
Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα (από αυτές που δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό), την τριμμένη ντομάτα. Αφού προσθέσουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, προσθέτουμε μία πρέζα πιπέρι και μία αλάτι. Τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά χωρίς νερό και κλείνουμε καλά το καπάκι. Μόλις πάρει το καπάκι θερμοκρασία που δεν την αντέχει το χέρι μας χαμηλώνουμε στο ελάχιστο και αφήνουμε να σιγοβράζουν για 40 περίπου λεπτά. Πριν σβήσουμε, προσθέτουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο. Αφήνουμε να πάρει ακόμα μία βράση για να αποκτήσει τη μυρωδιά μαγειρεμένου φαγητού.
Έτσι, το λάδι στα συγκεκριμένα φασολάκια λαδερά δεν μαγειρεύεται με τις ώρες και διατηρεί όλες του τις βιταμίνες. Και για λάδι εννοούμε πάντοτε το παρθένο ελαιόλαδο. Είναι ιδιαίτερα άφθονο στην πατρίδα μας, πολύ θρεπτικότερο και με πολύ περισσότερες βιταμίνες. Ιδιαίτερα για τα τελευταία δηλαδή το είδος των λιπαρών οξέων που περιέχει το ελαιόλαδο, όπως αναφέρουν όλα τα τελευταία παγκόσμια συνέδρια διατροφής, δρουν προστατευτικά ενάντια στις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.
Απαραίτητο λοιπόν το ελαιόλαδο αλλά σε μικρές ποσότητες και όχι περισσότερο από έξι με οκτώ κουταλιές της σούπας ημερησίως διότι όπως είπαμε προηγούμενα όπως κάθε άλλο έλαιο έχει αρκετές θερμίδες.
Έχουμε λοιπόν ένα πολύ νόστιμο φαγητό μόνο που τα φασολάκια λαδερά διατήρησαν όλες τους τι βιταμίνες, όπως επίσης και το ελαιόλαδο και αντί να κολυμπάνε στο λάδι βρέθηκαν πλημμυρισμένα και αρωματισμένα από το γευστικότατο χυμό της φρέσκιας ντομάτας. Συνδυάστε τα με λίγο τυρί φέτα ή cottage cheese ή ανάλατη μυζήθρα και θα έχετε ένα ακόμα θρεπτικά πλήρες και ελαφρύ πιάτο στο τραπέζι σας.
Καλή απόλαυση!