Έλλειψη σιδήρου και εγκεφαλικό

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από εγκεφαλικό ή βιώνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους, τις συνέπειές του. Υπολογίζονται σε πάνω από 15 εκατομμύρια τα περιστατικά και από αυτά καταλήγουν τα 6 εκατομμύρια περίπου. Ακόμα 5 εκατομμύρια άνθρωποι για το υπόλοιπο της ζωής τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και πολλές φορές αλλάζει τελείως η ζωή τους μιας και μένουν μόνιμα κινητικά ή επικοινωνιακά προβλήματα.
Ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού είναι το ισχαιμικό το οποίο προκαλείται όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο εμποδίζεται από θρόμβους. Οι ερευνητές είχαν εντοπίσει από παλιά ότι η συχνότητα εμφάνισης των εγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνονταν όταν υπήρχε έλλειψη σιδήρου. Αυτό που δε γνώριζαν ήταν ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο προ έκυπτε αυτή η συσχέτιση.
Ερευνητές του Imperial College στο Λονδίνο πραγματοποίησαν έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση και ανακάλυψαν ότι η έλλειψη του σιδήρου αυξάνει την ικανότητα των αιμοπεταλίων να ενώνονται μεταξύ τους, κάτι που όταν συμβαίνει οδηγεί στην πήξη του αίματος. Αυτή η παρατήρηση είχε γίνει πριν από 40 περίπου χρόνια χωρίς όμως να τύχει ιδιαίτερης προσοχής.
Το δείγμα των ερευνητών ήταν μία ομάδα 497 ασθενών με μία σπάνια νόσο την κληρονομική αιμορραγική τελαγγειεκτασία (HHT) η οποία προκαλεί την δημιουργία αγγείων με μεγάλο άνοιγμα στους πνεύμονες. Συνήθως τα αγγεία στους πνεύμονες λειτουργούν σαν φίλτρο μπλοκάροντας την κίνηση μικρών θρόμβων προς τον εγκέφαλο. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει στους ασθενείς με HHT.
Μελετώντας το δείγμα των ασθενών ανακάλυψαν ότι η συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικών ήταν πιο συχνή ανάμεσα στους ασθενείς με έλλειψη σιδήρου. Μια μικρή μόνο πτώση των επιπέδων του σιδήρου κατά 6 micromoles ανα λίτρο συσχετίζονταν με διπλασιασμό της πιθανότητας εμφάνισης εγκεφαλικού συγκριτικά με την ομάδα των ασθενών με μέση φυσιολογική τιμή σιδήρου.
Παράλληλα στις εργαστηριακές δοκιμές που έκαναν στα αιμοπετάλιά τους με τη χρήση μιας ουσίας που προκαλεί πήξη του αίματος αυτή γινόταν πιο γρήγορα όταν υπήρχε έλλειψη σιδήρου.
Αν και κατά τους ερευνητές αυτό αποτελεί ένα ισχυρό στοιχείο πιστεύουν ότι απαιτούνται παραπέρα έρευνες. Επίσης τονίζουν ότι υπάρχουν πολλά στάδια και γεγονότα που καταλήγουν στη πρόκληση ενός εγκεφαλικού τα οποία δεν πρέπει να αγνοηθούν αλλά αντίθετα πρέπει να συνεκτιμηθούν. Οι ερευνητές του Imperial College μελλοντικά θα εστιάσουν την έρευνά τους στη κατεύθυνση να μειώσουν το κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού στην ομάδα ασθενών υψηλού κινδύνου με την χορήγηση σιδήρου.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE
πηγή: Claire L. Shovlin, Basel Chamali, Vatshalan Santhirapala, John A. Livesey, Gillian Angus, Richard Manning, Michael A. Laffan, John Meek, Hannah C. Tighe, James E. Jackson. Ischaemic Strokes in Patients with Pulmonary Arteriovenous Malformations and Hereditary Hemorrhagic Telangiectasia: Associations with Iron Deficiency and Platelets. PLoS ONE, 2014; 9 (2): e88812

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

χαλβάς

Χαλβάς ο θρεπτικός

Ο χαλβάς είναι ένα γλύκισμα πολλών αιώνων που συναντάται για πρώτη φορά στο μεσαίωνα και με το πέρασμα των χρόνων ταξίδεψε σε

χαλούμι

Χαλούμι το Κυπριακό

Το χαλούμι αποτελεί το παραδοσιακό τυρί της μεγαλονήσου. Χρησιμοποιείται σαν τρίμμα στα μακαρόνια, συνοδεύει σαλάτες, σκέτο μέσα σε κυπριακή πίτα, ψήνεται στα

Scroll to Top