Δημιουργική διατροφική παιδεία

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται «πως θα κάνω το παιδί μου να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά» ή «πως θα το καταφέρω να τρώει λιγότερα γλυκά»; Άρα, ποια μπορεί να είναι τα κατάλληλα μέσα που θα μας βοηθήσουν να μυήσουμε τα παιδιά σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής;
Η απάντηση είναι απλή! Ότι μπορεί να διεγείρει την φαντασία ενός παιδιού, κάνοντας το παράλληλα να διασκεδάζει! Για αυτό αν είστε γονείς, όσο σας μένει ελεύθερος χρόνος αυτό τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού αλλά και εν μέσω της χρονιάς, αδράξτε την ευκαιρία και παίξτε με τα παιδιά σας, ώστε να καταφέρετε το «ακατόρθωτο» με πολύ απλά μέσα, όπως:
1. Βιβλία
Ο ρόλος του βιβλίου είναι αδιαμφισβήτητος, ακόμα και όταν θέλουμε να περάσουμε μηνύματα περί υγιεινής διατροφής, διότι μέσα από τις ιστορίες τους τα παιδιά ταυτίζονται. Μπαίνουν με την φαντασία τους στη θέση του πρωταγωνιστή της ιστορίας, με αποτέλεσμα να τον έχουν ως πρότυπο και να… τρώνε ότι τρώει ή τουλάχιστον να δοκιμάζουν διάφορες γεύσεις! Ευτυχώς, εδώ οι επιλογές είναι άπειρες, γιατί υπάρχουν αρκετοί συγγραφείς και οι ήρωες τους που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή. Στο εμπόριο, μπορούμε να βρούμε από βιβλία για τις πιο μικρές ηλικίες που έχουν πολλές χρωματιστές εικόνες ή και σελίδες αφής έχοντας ως στόχο συνήθως να φέρουν πιο κοντά τα μικρά παιδιά με τις κατηγορίες των τροφίμων, έως και βιβλία για τα πιο μεγάλα παιδιά με υπέροχες ιστορίες «δράσης και περιπέτειας», ώστε να κατανοήσουν τα παιδιά ποιες είναι οι τροφές εκείνες που μας βοηθούν να χτίσουμε ένα σώμα υγιές και δυνατό!!
2. Κατασκευές
Το σίγουρο σε αυτή τη κατηγορία είναι πως θα χρειαστείτε χρόνο, υπομονή και μία σχετική προετοιμασία από μέρους σας! Όλα τα παιδιά ξετρελαίνονται να δημιουργούν διάφορες κατασκευές, αρκεί πάντα να έχουμε μία θεματολογία να ακολουθήσουμε. Άρα, έχοντας ως κύριο θέμα τη διατροφή μας, μπορούμε με πλαστελίνες να φτιάξουμε διάφορα τρόφιμα και να τα ταξινομήσουμε βάσει των βιταμινών τους (Α,Β,C κ.α.) ή βάσει της κατηγορίας που ανήκουν (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, υδάτωση). Μπορούμε, επίσης, με χαρτόνια και μαρκαδόρους να ζωγραφίσουμε τη δική μας πυραμίδα διατροφής και άσκησης ή τη κλασσική μεσογειακή πυραμίδα διατροφής ή να φτιάξουμε με τη μέθοδο του κολλάζ ένα «υγιές» και ένα «άρρωστο» δέντρο κολλώντας πάνω του διάφορες εικόνες φαγητών και τροφίμων που έχουμε κόψει από περιοδικά. Βέβαια, εν μέσω όλων αυτών των κατασκευών, συζητάμε με τα παιδιά μας, ποιο είναι το νόημα και ποιο το αποτέλεσμα στο να υιοθετούμε υγιεινές συνήθειες διατροφής.
3. Μαγείρεμα
Το μαγείρεμα και ο χώρος της κουζίνας γενικά, είναι η πραγματοποίηση όλων των παραπάνω που αναφέραμε! Στα περισσότερα παιδιά αρέσει αυτός ο χώρος, γιατί όλα όσα θεωρητικά γνωρίζουν, εδώ μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά, αλλά και… μία θέση στο στομάχι του μπαμπά! Αφήστε λοιπόν, τα παιδιά σας, να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα του καθημερινού φαγητού, με όποιο τρόπο μπορεί το καθένα. Από το να βάλει το νερό στη κατσαρόλα μέχρι το να σας φέρει στο πάγκο ότι χρειάζεστε για τη παρασκευή του φαγητού. Εναλλακτικά, μπορείτε να προγραμματίσετε μία ημέρα της εβδομάδας, να μαγειρεύετε κάτι με τα παιδιά σας που θα το έχετε από κοινού αποφασίσει, όπως κέϊκ, κουλουράκια, πίτσα κ.α. Έτσι, με αυτό τον τρόπο θα έχουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία του μαγειρέματος, που θα τα κάνουν να νιώσουν περήφανα και αρκετά εξοικειωμένα με όλων των ειδών τα τρόφιμα αφού πριν τα καταναλώσουν, θα τα έχουν πρώτα επεξεργαστεί.
Γονείς, μην περιμένετε να φτάσετε στο μεσημεριανό τραπέζι για να γνωρίσετε στα παιδιά σας την θρεπτική αξία της φακής ή του καρότου..! Καλό θα είναι να καταλάβουμε όλοι μας, πως δεν είναι οι φωνές και οι φασαρίες την ώρα του φαγητού, που θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά η πρόληψη. Αυτή είναι η κύρια λύση για να αποκτήσουν τα παιδιά διατροφική παιδεία. Και όταν θα γίνει αυτό, τότε κανένα παιδί δεν θα φτάσει ποτέ να αναμετρηθεί με τα κιλά του!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top