Διαιτολόγος αναπόσπαστο κομμάτι στη διατήρηση βάρους

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Κι έρχεται η στιγμή που το άτομο, το οποίο δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία απώλειας ή πρόσληψης βάρους να κριτικάρει τους υπόλοιπους που μπήκαν και να καταλήγει στο απλοϊκό συμπέρασμα “Ας τρώνε λιγότερο” ή αντίστοιχα “ας τρώνε περισσότερο”. Πλέον είναι στην πλειοψηφία γνωστό πως το σωματικό βάρος καθορίζεται από την ποσότητα της ενέργειας που προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα σε σχέση με το ποσό της ενέργειας που το σώμα χρησιμοποιεί.
Όταν η ενέργεια αυτή περισσεύει, τότε αποθηκεύεται στο σώμα ως λίπος. Με αυτό τον βασικό τύπο στο μυαλό του καθενός, φαντάζει η απώλεια ή η πρόσληψη βάρους, μια απλή εξίσωση. Δυστυχώς, όμως είναι πιο πολύπλοκο ζήτημα. Κάθε άτομο έχει το δικό του μοναδικό σωματότυπο και μεταβολισμό, κάτι που σημαίνει ότι διαφορετικοί άνθρωποι χρειάζονται διαφορετική ποσότητα και διαφορετικό είδος τροφίμων. Βέβαια για να εκπονηθεί ένα διατροφικό πλάνο με στόχο την απώλεια ή την πρόσληψη ή τη διατήρηση βάρους αξίζει να συνυπολογιστούν μια μεγάλη σειρά παραγόντων:
Μήπως το άτομο πρέπει να κερδίσει βάρος, να χάσει βάρος ή να διατηρήσει το βάρος του;
Ποιες είναι οι διατροφικές του απαιτήσεις ( αλλεργίες, χορτοφαγία κ.λ.π);
Πόσο ασκείται; (Ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονται επηρεάζει τον αριθμό θερμίδων που πρέπει να προσληφθούν)
Ποιος ο μεταβολισμός του;
Ποιος ο τρόπος ζωής του;
Κατά το σχεδιασμό ενός διατροφικού πλάνου, ένας διαιτολόγος θα πρέπει να έχει κατά νου, σε ποιο βαθμό ο κάθε παράγοντας επηρεάζει το βάρος, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει επιλογές στον άμεσα ενδιαφερόμενο.
Ένας διαιτολόγος θα προσαρμόσει ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής στις ειδικές απαιτήσεις του ατόμου, ώστε να εξασφαλίσει έναν πιο υγιή οργανισμό.
Πολλά άτομα που βελτιώνουν τη διατροφή τους, αναφέρουν επίσης και ψυχολογικά οφέλη, όπως η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, καθώς και άλλα απροσδόκητα οφέλη, όπως για παράδειγμα η καλύτερη συγκέντρωσή.
Το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι οι νέες διατροφικές συνήθειες να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Αξίζει να σημειωθεί πως η διατήρηση του σωματικού βάρους επιτυγχάνεται όταν το άτομο παρακολουθείται από τον Διαιτολόγο του, ανά τακτά διαστήματα. Ο λόγος είναι γιατί ο Διαιτολόγος έχει την ευελιξία, ανάλογα σε ποια φάση βρίσκεται το άτομο, να παρέχει συμβουλές, να αξιολογεί, να δίνει λύσεις. Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε τα μακροπρόθεσμα οφέλη ενός διατροφικού πλάνου και όχι να παρασυρόμαστε από περιστασιακές απολαύσεις του τύπου “5 κιλά σε 2 βδομάδες”.
Ο Διαιτολόγος μπορεί να σας προτείνει τρόπους, έτσι ώστε να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι με την ολοκλήρωση ενός γεύματος, αποφεύγοντας τα τσιμπολογήματα αργότερα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το συγχρονισμό της λήψης γευμάτων με το καθημερινό εργασιακό και προσωπικό πρόγραμμα του καθενός. Κρατώντας ένα ημερολόγιο τροφίμων μπορεί επίσης να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον ίδιο, για την παρακολούθηση των γευμάτων της εβδομάδας, ώστε να είναι σε θέση να σας εξοπλίσει με τεχνικές ελέγχου για μελλοντικές διατροφικές ατασθαλίες. Το ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει, επίσης, στην καταγραφή σκέψεων και συναισθημάτων , συστατικά σημαντικά για έναν διαιτολόγο για να εντοπίσει τυχόν διαταραγμένες σχέσεις με το φαγητό που πυροδοτούνται από συγκεκριμένα μοτίβα σκέψεων.
Η διατήρηση του βάρους δεν είναι η τυπική υπακοή στο διαιτολόγιο. Πολλοί άνθρωποι, ενώ έχουν ένα υγιές βάρος, είναι δυσαρεστημένοι με το σώμα τους κινδυνεύοντας έτσι να καταφεύγουν σε ακραία διατροφικά σχήματα. Ένας εξειδικευμένος διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει στην εξυγίανση τέτοιων σκέψεων, βοηθώντας το άτομο να συνεχίσει να διατηρεί το υγιές αυτό βάρος.
Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους δεν θα πρέπει να είναι επίπονη ή μια αγγαρεία. Με την κατάλληλη βοήθεια, μπορεί να γίνει αρεστή, εύκολη και να έχει ενδιαφέρον σε κάθε μέρα της ζωής.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top