Η διαίτα μονάδων εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα στην χώρα μας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα όλο και κάποιες δίαιτες με μαγικές ιδιότητες, που έχουν ως στόχο το πολυπόθητο «κάψιμο» του λίπους και την μείωση του βάρους γίνονται της μόδας.
Μάλιστα, συνήθως, ο αριθμός των ατόμων που τις υιοθετούν και τις ακολουθούν με υπέρμετρο κιόλας ζήλο, είναι αρκετά μεγάλος.
Το γεγονός αυτό, θεωρείται πλήρως ανησυχητικό και υπογραμμίζει την άγνοια που διέπει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού όσον αφορά την ισορροπημένη διατροφή.
Δίαιτα μονάδων
Ως δια μαγείας λοιπόν, εμφανίστηκε και η δίαιτα των μονάδων στην Ελλάδα.
Δημοσιεύτηκε αρχικά, σε διάφορα blog στα οποία έφτασε μέσω του γνωστού ενός γνωστού και ούτω καθεξής. Έφερε την υπογραφή ενός βρετανού “διαιτολόγου” του οποίου το όνομα ωστόσο, κάπου χάθηκε στην πορεία.
Η δίαιτα μονάδων θεωρείται, ίσως, μια παραλλαγή της διάσημης δίαιτας weightwatchers. Αυτό που την καθιστά θελκτική στο κοινό είναι ότι το άτομο μπορεί να καταναλώνει όση ποσότητα επιθυμεί από ένα συγκεκριμένο τρόφιμο κάθε φορά, μέσα στο χρονικό διάστημα της μίας ώρας. Εξαιρούνται μόνο τα τρόφιμα που περιέχουν αλεύρι και ζάχαρη. Αυτή η ελευθερία όμως, πολύ πιθανόν τελικά να οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη υπερκατανάλωση φαγητού.
Για να εξισορροπηθεί θεωρητικά μια πιθανή υπερβολή, υπάρχει η συμβουλή «όλα καταναλώνονται με μέτρο». Υπάρχει επίσης και ο περιορισμός, ότι συνολικά μέσα στη μέρα πρέπει να λαμβάνονται από 6 έως 8 μονάδες ανάλογα με το φύλο και την επιθυμητή απώλεια βάρους.
Παράδειγμα οδηγιών για την δίαιτα μονάδων
Εάν μια γυναίκα έχει θέσει στόχο την απώλεια έως και 12 κιλών τότε μπορεί να λαμβάνει 6 μονάδες. Αν η απώλεια αφορά μεγαλύτερο αριθμό κιλών τότε αυτές ανεβαίνουν στις 7.
Αντίστοιχα, στους άνδρες στην πρώτη περίπτωση μπορούν να καταναλώσουν 7 μονάδες και στην δεύτερη 8. Βέβαια, δεν υπάρχει περαιτέρω εξατομίκευση σε σχέση με την ηλικία ή την ύπαρξη κάποιας παθολογικής κατάστασης. Μόνο σε περίπτωση θηλασμού, κύησης ή γαλουχίας με μια μικρή αύξηση των μονάδων κατά αυτές τις χρονικές περιόδους.
Η δίαιτα μονάδων όπως αναφέρει και το όνομα της, κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα και τους αποδίδει από 0 έως 2 μονάδες, έτσι ώστε να είναι μετρήσιμα.
Αυτά με τις 0 μονάδες, μπορεί να αναφερθούν και ως «ελεύθερες» τροφές.Μπορούν να καταναλώνονται άφοβα κατά την διάρκεια της μέρας.
Τρόφιμα με 0 μονάδες στην δίαιτα μονάδων
- Τα φρούτα, με εξαίρεση αυτών που είναι υψηλά σε σάκχαρα όπως πεπόνι, καρπούζι, μπανάνα, σταφύλι, σύκο, τροπικά φρούτα
- Τα λαχανικά, εκτός αυτών που είναι υψηλά σε υδατάνθρακες όπως πατάτα, παντζάρι, καλαμπόκι
- Ροφήματα όπως ο καφές, το κακάο και τα διάφορα αφεψήματα, χωρίς όμως την προσθήκη ζάχαρης, αντ’ αυτού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα εξής: ζαχαρίνη, φρουκτόζη, στέβια, σιρόπι αγαύης, σιρόπι σφενδάμου, ζάχαρη καρύδας
- Διάφορα καρυκεύματα, λεμόνι, ξύδι, μουστάρδα και κέτσαπ χωρίς ζάχαρη
- Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη
Τρόφιμα με 1 μονάδα στην δίαιτα μονάδων
- Τα φρούτα και τα λαχανικά που εξαιρούνται από την κατηγορία των ελεύθερων τροφών δηλαδή το πεπόνι, το καρπούζι, η μπανάνα, το σταφύλι, το σύκο, τα τροπικά φρούτα, η πατάτα, το παντζάρι και το καλαμπόκι
- Ψάρια, θαλασσινά, κρέας, πουλερικά
- Όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, βρόμη, ψωμί
- Γάλα, γιαούρτι, αυγά, διάφορα τυριά
- Ταχίνι, ξηροί καρποί, ελιές, λάδι, βούτυρο
- Μέλι, 1 κ.γ ζάχαρη λευκή ή καστανή
- Αλκοόλ
Τρόφιμα με 2 μονάδες στην δίαιτα μονάδων
Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν τα κανονικά αναψυκτικά και το έτοιμο τσάι του εμπορίου.
Τι παρατηρούμε στις κατηγορίες της δίαιτας των μονάδων
Αν παρατηρήσουμε τις παραπάνω κατηγορίες στην δίαιτα μονάδων, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι τροφές που ανήκουν στην ίδια κατηγορία δεν συνάδουν πολύ μεταξύ τους. Τόσο θερμιδικά, όσο και από την άποψη των μάκρο και μικροθρεπτικών συστατικών τους.
Πρέπει να τονιστεί εξίσου, το γεγονός ότι δεν μπορεί κάποιος να καταναλώσει διαφορετικό είδος τροφών αλλιώς επωμίζεται τις διπλάσιες μονάδες. Παραδείγματος χάριν, εάν κάποιος καταναλώσει 3 αχλάδια από αυτά θα πάρει 0 μονάδες, εάν όμως κάποιος θελήσει να φάει ένα αχλάδι και ένα ακτινίδιο τότε θα έχει καταναλώσει 2 μονάδες.
Αυτό το γεγονός ουσιαστικά αποτρέπει το άτομο από το να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών στα γεύματα του. Από την άλλη όμως η ποικιλία θεωρείται λέξη-κλειδί σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Σχετικά με τις θετικές πλευρές της δίαιτας αυτής, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι υποστηρίζει την κατανάλωση τροφών που περιέχουν περισσότερο σύνθετους υδατάνθρακες και όχι απλούς. Ακόμη, επιτρέπει την ελεύθερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που είναι πολύ σημαντικά για την διατήρηση της καλής υγείας.
Συμπέρασμα για την δίαιτα μονάδων
Συμπερασματικά, καταλήγουμε στο ότι τα τρόφιμα δεν έχουν ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση, με βάση το θερμιδικό περιεχόμενο και την θρεπτική σύνθεσή τους.
Έμεσα δεν ενθαρρύνεται η χρήση ποικιλίας τροφίμων, καθώς το άτομο επιβαρύνεται με έξτρα μονάδες. Επίσης, τα γεύματα που προκύπτουν μέσω της λογικής αυτής της δίαιτας, συνήθως δεν είναι ισορροπημένα. Επομένως, δεν καλύπτουν τις θρεπτικές ανάγκες του ατόμου.
Τα γεύματα τείνουν στην υπερβολή, αφού δεν υπάρχει μεγάλος περιορισμός στην κατανάλωση του κάθε τρόφιμου ξεχωριστά.
Η δίαιτα μονάδων δεν υφίσταται καμία εξατομίκευση πέραν του φύλου και μερικών ειδικών καταστάσεων (κύηση, γαλουχία, θηλασμός).
Το σημαντικότερο «κόκκινο σημαιάκι» αποτελεί η έλλειψη βιβλιογραφίας και επιστημονικής υποστήριξης της δίαιτας των μονάδων, γεγονός που κάνει την δίαιτα αυτή και τα αποτελέσματα της ευκόλως αμφισβητούμενα.