Η δίαιτα για ανθρώπους με Χασιμότο μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο τόσο στην ίδια την πάθηση όσο και στην υγεία του εντέρου σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η νόσος του Hashimoto είναι μια αυτοάνοση πάθηση που αφορά τον θυρεοειδή αδένα. Στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο αυτή το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα. Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού με μια επίπτωση 10% στο γενικό πληθυσμό, ενώ πλήττει περισσότερο τις γυναίκες.
Δίαιτα για ανθρώπους με Χασιμότο: Συμπτώματα της πάθησης
Τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto είναι δύσκολο να εντοπιστούν στα αρχικά στάδια καθώς είναι ήπια και μπορεί να περάσουν χρόνια ώστε να εκδηλωθούν.
Μερικά συμπτώματα της νόσου Hashimoto είναι:
- Κόπωση
- Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
- Γαστρεντερικές διαταραχές
- Αύξηση βάρους
- Μυϊκοί πόνοι και δυσκαμψία
- Πόνος στις αρθρώσεις
- Κατάθλιψη
- Έκπτωση της συγκέντρωσης και της μνήμης
- Ωχρότητα ή πρήξιμο του προσώπου
- Απώλεια ή αραίωση μαλλιών
- Ανωμαλίες στον εμμηνορυσιακό κύκλο
- Υπερένταση και εναλλαγές της διάθεσης
- Διαταραχές του ύπνου
- Εφιδρώσεις και ταχυκαρδίες
- Kατακράτηση υγρών
Η διάγνωση της νόσου γίνεται από ειδικό ενδοκρινολόγο και επιβεβαιώνεται με την ανεύρεση αυξημένων επιπέδων αντιθυροειδικών αντισωμάτων στο αίμα (θυρεοσφαιρίνη anti Tg, υπεροξειδάση anti TPO) και με υπερηχογράφημα του θυρεοειδή. Μετά τη διάγνωση ακολουθεί λήψη φαρμακευτικής αγωγής με θυρεοειδικές ορμόνες ανάλογα με τις συστάσεις του γιατρού.
Δίαιτα για ανθρώπους με Χασιμότο
Παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή της νόσου απαιτείται και κατάλληλη διατροφή καθώς και λήψη συμπληρωμάτων.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονισθεί πως η διατροφή και τα συμπληρώματα δεν θεραπεύουν την αυτοάνοση πάθηση. Ωστόσο, βοηθούν τους ασθενείς να αποτρέψουν την αύξηση βάρους, να έχουν καλύτερη διάθεση και ποιότητα ζωής και να μειώσουν τη φλεγμονή.
Οι διατροφικές συστάσεις για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto περιλαμβάνουν κυρίως την κατανάλωση:
- μη επεξεργασμένων τρόφιμων: φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, βιολογικά τρόφιμα
- άφθονων φυτικών ινών: δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια
- υγιών λιπαρών: ξηροί καρποί και σπόροι, ελαιόλαδο, αβοκάντο
- πρωτεϊνούχων τροφών: κοτόπουλο, ψάρι, γαλοπούλα, αυγά
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται στην δίαιτα για ανθρώπους με Χασιμότο (όπως και σε αρκετά αυτοάνοσα) είναι:
- Αγελαδινά προϊόντα
- Πρόσθετα τροφίμων
- Τροφές με γλουτένη κυρίως με σιτάρι
- Σόγια
- Γενετικά τροποποιημένες τροφές
- Ψάρια και Θαλασσινά από μολυσμένες περιοχές
- Βρογχοκηλογόνα
- Trans λιπαρά
- Αλμυρά
- Ζάχαρη-Γλυκά
Πειραματισμοί που γίνονται
Τα άτομα με Hashimoto συχνά πειραματίζονται με διάφορες δίαιτες μέχρι να βρουν την κατάλληλη. Μια τέτοιου είδους δίαιτα για ανθρώπους με Χασιμότο μπορεί να είναι:
- Ελεύθερης λακτόζης: αφορά την αποφυγή γαλακτοκομικών που περιέχουν λακτόζη
- Ελεύθερης γλουτένης: αφορά την αποφυγή τροφίμων που περιέχουν γλουτένη όπως προϊόντα από σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη
- Η δίαιτα AIP (Autoimmune Protocol Diet: Το αυτοάνοσο πρωτόκολλο (AIP) είναι ένας τύπος δίαιτας που στοχεύει στον μετριασμό της φλεγμονής, του πόνου και μιας ποικιλίας άλλων κλινικών εκδηλώσεων αυτοάνοσων ασθενειών
Η δίαιτα για ανθρώπους με Χασιμότο συστήνεται να είναι εξατομικευμένη. Γι’ αυτό είναι καλό οι ασθενείς μετά τη διάγνωση να συνεργάζονται με ειδικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.
Η υγεία του εντέρου σχετίζεται επίσης στενά με την υγεία του θυρεοειδούς. Όσο αφορά τους ασθενείς με Hashimoto η βελτίωση της υγείας του εντέρου μέσω της βελτίωσης του μικροβιώματος μπορεί να:
- μειώσει τη φλεγμονή και τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας
- βελτιώσει την απορρόφηση των φαρμάκων του θυρεοειδή
- βελτιώσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
- μειώσει τα αντισώματα του θυρεοειδούς (σε ορισμένες περιπτώσεις)
Συνήθης διατροφικές ελλείψεις-ανεπάρκειες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Hashimoto είναι
- έλλειψη Σιδήρου-Αναιμία
- Βιταμίνης D
- Βιταμίνης Β 12
- Σεληνίου
- Ψευδαργύρου
- Ιωδίου
- Μαγνησίου
- Καλίου
- Βιταμίνης Α
- Βιταμίνης C
- Βιταμινών του Συμπλέγματος Β
Οι διατροφικές ελλείψεις και ανεπάρκειες μπορούν να καλυφθούν με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά (βλέπε πίνακα) και με την κατάλληλη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, πάντα βέβαια με την επίβλεψη του ενδοκρινολόγου και του διαιτολόγου.
Πίνακες θρεπτικών συστατικών και τροφών στην δίαιτα για ανθρώπους με Χασιμότο
Θρεπτικά συστατικά | Τροφές |
Σίδηρος | Κόκκινο κρέας, συκώτι, σαρδέλες, όσπρια, μαλάκια, κολοκυθόσποροι, σταφίδες, λιαστή ντομάτα |
Βιταμίνη D | Λιπαρά ψάρια, μανιτάρια κρόκος αυγού, γαρίδες, τυρί, εμπλουτισμένα τρόφιμα |
Βιταμίνη Β12 | Συκώτι, κρέας, ψάρι, αυγά, γάλα, τυρί |
Σελήνιο | Καρύδια Βραζιλίας, κρέας, σπανάκι |
Ψευδάργυρος | Κρέας, θαλασσινά, σπόροι, φαγόπυρο, ολική άλεση |
Ιώδιο | Ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι, ψάρια, φύκια, γαλακτοκομικά |
Μαγνήσιο | Σπανάκι, κολοκυθόσποροι, όσπρια, κινόα, κακάο, μπανάνα, αβοκάντο |
Κάλιο | Κολοκύθια, γλυκοπατάτα, φασόλια, γιαούρτι, μπανάνα, πορτοκάλι |
Βιταμίνη Α | Γάλα, τυρί, σολωμός, γαρίδες, μπαρμπούνια, αυγό, γλυκοπατάτα, κολοκύθα, κολοκυθόσποροι, καρότα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πεπόνι, συκώτι |
Βιταμίνη C | Εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, κόκκινη πιπεριά, λάχανο, ανανάς, μάνγκο, παπάγια |
Βιταμίνες Β | Μαγιά μπύρας, κρέας, αυγά, όσπρια, ολική άλεση, πράσινα λαχανικά |
Βιβλιογραφία
- Ferrari SM, Ragusa F, Elia G, Paparo SR, Mazzi V, Baldini E, Benvenga S, Antonelli A, Fallahi P. Precision Medicine in Autoimmune Thyroiditis and Hypothyroidism. Front Pharmacol. 2021 Nov 17;12:750380. doi: 10.3389/fphar.2021.750380. eCollection 2021.PMID: 34867359, Review Free PMC article
- Canaris GJ, Manowitz NR, Mayor G, Ridgway EC. The Colorado thyroid disease prevalence study. Arch Intern Med. 2000;160(4):526-534
- Hypothyroidism. Bethesda, MD: National Endocrine and Metabolic Diseases Information Service, US Dept of Health and Human Services; 2012. NIH Publication No. 12–6180
- Golden SH, Robinson KA, Saldanha I, Anton B, Ladenson PW. Clinical review: prevalence and incidence of endocrine and metabolic disorders in the United States: a comprehensive review. J Clin Endocr Metab. 2009;94(6):1853-1878
- Hu S, Rayman MP. Multiple Nutritional Factors and the Risk of Hashimoto’s Thyroiditis. Thyroid. 2017 May;27(5):597-610. doi: 10.1089/thy.2016.0635. Epub 2017 Apr 6. PMID: 28290237
- Hanaa Tarek El-Zawawy 1, Huda Fahmy Farag 2, Mona Mohamed Tolba 2, Hanaa Abdalbasit Abdalsamea 2, Improving Hashimoto’s thyroiditis by eradicating Blastocystis hominis: Relation to IL-17 DOI: 10.1177/2042018820907013 PMID: 32128107 PMCID: PMC7036484 Free PMC article