Οι χυλοπίτες είναι Ελληνικά παραδοσιακά ζυμαρικά πλούσια σε πολλά συστατικά που οφελούν τον οργανισμό μας.
Τα ζυμαρικά γενικά είναι ένα δημοφιλές φαγητό σε όλο τον κόσμο. Η διάδοσή τους έγινε από την Ιταλία, αλλά η παράδοση λέει ότι η αρχική τους προέλευση και διάδοση οφείλεται στην Κίνα όπου εκεί ονομάζονται νούντλς.
Οι χυλοπίτες παρασκευάζονται από αλεύρι, αυγά, γάλα, και αλάτι. Είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες και περιέχουν επίσης σίδηρο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες, φυτοστερόλες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και τρυπτοφάνη. Η συγκεκριμένη ουσία παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην έκκριση της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την ψυχική ηρεμία και το αίσθημα του κορεσμού.
Συνδυάζοντας τις χυλοπίτες με σάλτσες λαχανικών, πουλερικά, θαλασσινά ή γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και με την συνοδεία μας μεγάλης πράσινης σαλάτας, μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό και χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες γεύμα.
Υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε σπιτικές χυλοπίτες
- 2 κιλά φρέσκο γάλα
- 8 αυγά
- 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλάτι
- 4 κουταλιές της σούπας λάδι
- Αλεύρι, όσο πάρει
Πώς να φτιάξετε τις χυλοπίτες
Σε μία λεκάνη, ανακατεύουμε με το χέρι όλα τα υλικά. Ταυτόχρονα, ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, έως ότου να πετύχουμε μια ζύμη μέτρια. Σκεπάστε την ζύμη και αφήστε την να ηρεμήσει για μισή ώρα.
Στη συνέχεια, ανοίγουμε λεπτά φύλλα είτε με τον πλάστη είτε με το ειδικό μηχάνημα. Τα αφήνουμε να μισοστεγνώσουν και με κοφτερό μαχαίρι τα χαράζουμε σε λεπτές λουρίδες, τις οποίες κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια.
Βάζουμε τις φρέσκες χυλοπίτες σε λευκό πανί και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε μέρος καλά αεριζόμενο. Ανακατεύουμε συχνά.
Τέλος, τοποθετούμε τις χυλοπίτες σε ταψί και ολοκληρώνουμε το στέγνωμά τους, βάζοντάς τες για λίγο στο φούρνο σε θερμοκρασία 100 βαθμούς για να ξεραθούν τελείως.
Τις φυλάμε σε πάνινη σακούλα ή γυάλινο βάζο έως ότου τις μαγειρέψουμε για να τις απολαύσουμε.