χολοκυστίτιδα και διατροφή

Χολοκυστίτιδα και Διατροφή

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η χολοκυστίτιδα είναι φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, ενός μικρού αχλαδόμορφου οργάνου στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς κάτω από το συκώτι.

Η χοληδόχος κύστη περιέχει ένα πεπτικό υγρό που απελευθερώνεται στο λεπτό έντερό (χολή). Οι χολόλιθοι είναι η πιο κοινή αιτία χολοκυστίτιδας. Οι πέτρες και η συσσώρευση της χολής μπορεί να αποφράξουν τους χοληφόρους πόρους, προκαλώντας φλεγμονή.

Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση χολής η οποία ενδεχομένως να προκαλέσει φλεγμονή. Άλλες αιτίες χολοκυστίτιδας περιλαμβάνουν προβλήματα του χοληδόχου πόρου, όγκους, σοβαρές ασθένειες και ορισμένες λοιμώξεις.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η χολοκυστίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές, μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως ρήξη της χοληδόχου κύστης. Η θεραπεία της χολοκυστίτιδας περιλαμβάνει συχνά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Τα ποιο κοινά συμπτώματα της χολοκυστίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Έντονο πόνο στην άνω δεξιά ή κεντρική κοιλιά σας
  • Πόνος που εξαπλώνεται στον δεξιό ώμο ή την πλάτη σας
  • Ευαισθησία πάνω από την κοιλιά σας όταν την αγγίζετε
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Πυρετός

Τα συμπτώματα στην χολοκυστίτιδα συχνά κάνουν την εμφάνιση τους ύστερα από ένα γεύμα, ειδικά όταν αυτό το γεύμα είναι μεγάλο ή λιπαρό.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε ανησυχητικά σημεία ή συμπτώματα.

Εάν ο κοιλιακός πόνος είναι τόσο έντονος που δεν μπορείτε να καθίσετε ή να βολευτείτε, ζητήστε από κάποιον να σας μεταφέρει στα επείγοντα περιστατικά.

Πώς διαγιγνώσκεται η χολοκυστίτιδα

Οι εξετάσεις και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της χολοκυστίτιδας περιλαμβάνουν:

Αιματολογικές εξετάσεις

Ο γιατρός σας έχει την δυνατότητα να σας συνταγογραφήσει εξετάσεις αίματος για να διαπιστώσει σημάδια λοίμωξης ή της χοληδόχου κύστης.

Απεικονιστικές εξετάσεις που δείχνουν τη χοληδόχο κύστη σας

Το κοιλιακό υπερηχογράφημα, το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα ή η αξονική τομογραφία (CT) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εικόνων της χοληδόχου κύστης σας που μπορεί να αποκαλύψουν εάν έχετε χολοκυστίτιδα.

Μια σάρωση που δείχνει την κίνηση της χολής μέσα στο σώμα σας

Μια σάρωση ηπατοχολικού ιμινοδιακού οξέος (HIDA) παρακολουθεί την παραγωγή και τη ροή της χολής από το συκώτι σας προς το λεπτό έντερό σας και δείχνει την απόφραξη.

Η σάρωση HIDA περιλαμβάνει την έγχυση ραδιενεργού χρωστικής στο σώμα σας, η οποία προσκολλάται στα κύτταρα που παράγουν χολή, ώστε να μπορεί να φανεί καθώς ταξιδεύει με τη χολή μέσω των χοληφόρων πόρων.

Πώς θεραπεύεται η χολοκυστίτιδα

Η θεραπεία της χολοκυστίτιδας συνήθως περιλαμβάνει παραμονή στο νοσοκομείο για τον έλεγχο της φλεγμονής στη χοληδόχο κύστη σας.

Μερικές φορές, απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Στο νοσοκομείο, ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να ελέγξει τα σημεία και τα συμπτώματά σας. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Νηστεία: Μπορεί να μην σας επιτραπεί να φάτε ή να πιείτε στην αρχή, προκειμένου να αποφορτιστεί η φλεγμονώδης χοληδόχος κύστη σας
  • Υγρά μέσω μιας φλέβας στο χέρι σας: Αυτή η θεραπεία βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης
  • Αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της λοίμωξης: Εάν η χοληδόχος κύστη σας έχει μολυνθεί, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει αντιβιοτικά
  • Φάρμακα κατά του πόνου: Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του πόνου μέχρι να ανακουφιστεί η φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη σας
  • Διαδικασία για την αφαίρεση των λίθων: Ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει μια διαδικασία που ονομάζεται ενδοσκοπική οπισθοδρομική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP) για να αφαιρέσει τυχόν πέτρες που αποφράσσουν τους χοληφόρους πόρους ή τον κυστικό πόρο

Τα συμπτώματά σας είναι πιθανό να μειωθούν σε δύο ή τρεις ημέρες. Ωστόσο, η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης συχνά επιστρέφει. Τα περισσότερα άτομα με χολοκυστίτιδα χρειάζονται τελικά χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Χολοκυστεκτομή

Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης ονομάζεται χολοκυστεκτομή.

Συνήθως, πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, που περιλαμβάνει μερικές μικροσκοπικές τομές στην κοιλιά σας (λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή). Σπάνια απαιτείται ανοικτή επέμβαση, κατά την οποία γίνεται μια μεγάλη τομή στην κοιλιά σας.

Ο χρόνος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας και τον συνολικό κίνδυνο προβλημάτων κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση. Εάν έχετε χαμηλό χειρουργικό κίνδυνο, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών ή κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νοσοκομείο.

Μόλις αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη σας, η χολή ρέει απευθείας από το συκώτι σας στο λεπτό έντερό σας, αντί να αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη σας. Δεν χρειάζεστε τη χοληδόχο κύστη σας για να ζείτε φυσιολογικά.

Χολοκυστίτιδα: Διατροφή μετά από χολοκυστεκτομή

Δεν υπάρχει ειδική δίαιτα μετά από χολοκυστεκτομή.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς, προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω πεπτικά προβλήματα:

  • Διατηρήστε τη διατροφή χαμηλή σε λιπαρά – αποφύγετε τη χρήση τηγανητών τροφών, λιπαρού κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και σνακ
  • Να τρώτε μικρότερα και συχνότερα γεύματα, για να εξασφαλίσετε καλύτερη πέψη
  • Αυξήστε σταδιακά τις φυτικές ίνες στη διατροφή για να ομαλοποιήσετε τις κινήσεις του εντέρου

Διατροφή για μια υγιή χοληδόχο κύστη

Προκειμένου να διατηρηθεί η υγιής δομή της χολής και να αποφευχθεί ο σχηματισμός λίθων στην χοληδόχο κύστη  που μπορεί να προκαλέσει χολοκυστίτιδα, υπάρχουν διάφορες τροφές που πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικά όταν είναι φρέσκα, έχουν θετική επίδραση στη γενική υγεία, καθώς και στη χοληδόχο κύστη.

Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να συμβάλει στο σχηματισμό χολόλιθων και να εμφανιστεί χολοκυστίτιδα. Τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη διατροφή σας είναι:

  • Αβοκάντο-περιέχουν υγιεινά έλαια και βιταμίνες
  • Μούρα- βατόμουρα, σταφύλια, φράουλες (πλούσια σε πηκτίνη)
  • Λεμόνια και χυμός λεμονιού- βοηθούν στη διάσπαση των λιπαρών οξέων στη χολή. Το ξύδι έχει επίσης παρόμοια δράση.
  • Μπρόκολο
  • Αγγούρια
  • Παντζάρια, ειδικά χυμός- βοηθά στον καθαρισμό του οργανισμού. Η χρήση 200ml χυμού καθημερινά έχει θετική επίδραση.
  • Πιπεριές
  • Μήλα
  • Ραπανάκια- αυξάνουν τη ροή της χολής, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αν ένα άτομο έχει ήδη πέτρες στη χολή
Έλαια

Το ελαιόλαδο θεωρείται πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη αλλά και για να θεραπευτεί η χολοκυστίτιδα. Το ελαιόλαδο γενικά μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και παχυσαρκίας.

Ένα άλλο έλαιο που μπορείτε να επιλέξετε είναι το έλαιο μαύρων σπόρων. Το έλαιο μαύρων σπόρων περιέχει πολλά φυτοχημικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Βοηθά επίσης στη βελτίωση της λειτουργίας και της αναγέννησης του ήπατος, στη μείωση του κινδύνου διαβήτη και στην απώλεια βάρους.

Προϊόντα κρέατος, ψαριών και πουλερικών

Για την αποφυγή σχηματισμού χολόλιθων, πρέπει να αποφεύγονται τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη.

Ωστόσο, τα λίπη είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, επομένως δεν πρέπει να αποκλείονται εντελώς από τη διατροφή. Είναι καλύτερο να επιλέγετε άπαχο κρέας στη διατροφή. Η χορτοφαγική διατροφή έχει επίσης αποδειχθεί ότι αποτρέπει την ανάπτυξη χολόλιθων. Οποιοδήποτε είδος ψαριού είναι καλό για τον οργανισμό σας, καθώς είναι πλούσιο σε ακόρεστα λίπη. Το κοτόπουλο χωρίς πέτσα, το αρνί, το χοιρινό είναι επίσης καλά προϊόντα για να επιλέξετε.

Δημητριακά και Χολοκυστίτιδα

Τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Βρώμη
  • Δημητριακά με πίτουρα
  • Καστανό ρύζι
Ποτά

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ και η καφεΐνη σε μικρές ποσότητες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χολόλιθων εάν η ποσότητα δεν υπερβαίνει τα δύο ποτά την ημέρα.

Όσον αφορά την καφεΐνη, μόνο η καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ έχει δείξει θετική επίδραση. Άλλες πηγές καφεΐνης, όπως το τσάι ή η σόδα, δεν έχουν δείξει ευεργετική επίδραση [4].

Άλλες θετικές επιλογές διατροφής για την Χολοκυστίτιδα

Υπάρχουν και άλλα προϊόντα που έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν τις πέτρες στη χολή, όπως:

  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά
  • Μέτρια ποσότητα ξηρών καρπών, όπως φιστίκια, ξηροί καρποί, αμύγδαλα ή καρύδια
  • Νερό. Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στη διατήρηση αρκετού υγρού στη χολή

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται στην Χολοκυστίτιδα

Η χρήση υπερβολικά πολλών υδατανθράκων στη διατροφή μπορεί να είναι η αιτία των χολόλιθων. Τρόφιμα όπως τα γλυκαντικά και η εξευγενισμένη ζάχαρη πρέπει να αποφεύγονται. Ωστόσο, η δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί επίσης να αυξήσει το σχηματισμό χολόλιθων. Γενικά, η διατροφή με λιγότερες από 1000 θερμίδες θεωρείται παράγοντας κινδύνου .

Επίσης, οι τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή χολόλιθων. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Τηγανητά φαγητά
  • Λιπαρό κρέας
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρους γάλακτος
  • Επεξεργασμένα σνακ, όπως η σόδα και τα πατατάκια

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

χαλβάς

Χαλβάς ο θρεπτικός

Ο χαλβάς είναι ένα γλύκισμα πολλών αιώνων που συναντάται για πρώτη φορά στο μεσαίωνα και με το πέρασμα των χρόνων ταξίδεψε σε

χαλούμι

Χαλούμι το Κυπριακό

Το χαλούμι αποτελεί το παραδοσιακό τυρί της μεγαλονήσου. Χρησιμοποιείται σαν τρίμμα στα μακαρόνια, συνοδεύει σαλάτες, σκέτο μέσα σε κυπριακή πίτα, ψήνεται στα

Scroll to Top