Χοληστερόλη: Πώς και γιατί να τη μειώσω;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η ολική χοληστερόλη αποτελεί αδιαμφισβήτητο παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου εδώ και αρκετές δεκαετία. Ο αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου που συνδέεται με την υπερχοληστερολαιμία αποδίδεται στον καταλυτικό ρόλο της χοληστερόλης στην αθηρογένεση.

Στην μελέτη MRFIT ( Multiple Risk Factor Intervention Trial) σε 350.000 μεσήλικες άντρες χωρίς ιστορικό στεφανιαίας νόσου, μελετήθηκαν για 6 χρόνια. Βρέθηκαν τα ακόλουθα: στενή, συνεχής και βαθμιαία σχέση επιπέδων ολικής χοληστερόλης και θανάτων από καρδιακή νόσο. Πιο αναλυτικά, σε τιμές χοληστερόλης κάτω από 200 mg/dl η αύξηση του κινδύνου ήταν μικρή. Αύξηση όμως των τιμών χοληστερόλης από 200 σε 250 mg/ dl διπλασίασε ενώ σε 300 mg/dl τετραπλασίασε τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.

Υπάρχουν όμως και αντίστροφες μελέτες, που αποδεικνύουν πως η ελάττωση των επιπέδων χοληστερόλης συνοδεύεται από ελάττωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου (Helsinki Heart Study).

4 τροφές για μείωση της χοληστερόλης

Ψάρια: 

Η κατανάλωση ψαριών και κυρίως λιπαρών ψαριών όπως το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο τόνος και ο σολομός μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς. Αποτελούν καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων. Τα ω-3 λιπαρά έχουν αντιυπερτασικές ιδιότητες. Bοηθούν στη ρύθμιση των καρδιακών αρρυθμιών. Mειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων στο αίμα. Επίσης, ελλατώνουν τα επίπεδα επιβλαβών λιπιδίων στο αίμα ,όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ συμβάλλουν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL). Προσπαθήστε να καταναλώνετε ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Βρώμη:

Η βρώμη περιέχει σε αφθονία ένα είδος φυτικών ινών που ονομάζονται β-γλυκάνες και έχει αναγνωριστεί ο ρόλος τους στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος. Πηγές της β-γλυκάνης αποτελούν το πίτουρο βρώμης και οι νιφάδες βρώμης. Τα συγκεκριμένα μπορούν να καταναλωθούν ως δημητριακά πρωινού ή σε μορφή μπισκότων, ψωμιού, μούσλι κ.α. Η β-γλυκάνη βρώμης σχηματίζει ένα παχύρευστο στρώμα στο λεπτό έντερο που με τη σειρά του μειώνει την εντερική απορρόφηση της διαιτητικής χοληστερόλης. Σύμφωνα με συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση τουλάχιστον 3 γραμμαρίων β-γλυκάνης/ ημέρα, ως μέρος μιας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένο λίπος και ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να προάγει την καρδιαγγειακή υγεία.

Ξηροί καρποί:

Οι ξηροί καρποί μπορεί να μην αποτελούν από μόνοι τους το φάρμακο  για την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, προσθέτοντας  30γρ ανάλατων ξηρών καρπών σε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, μπορεί να είστε ένα βήμα πιο μακριά από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ξηροί καρποί φαίνεται να βοηθούν στη μέτρια μείωση της χοληστερόλης. Όταν όμως συνδυάζονται και με άλλα υγιεινά τρόφιμα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θεαματικά. Η κατανάλωση συγκεκριμένων ξηρών καρπών όπως, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια και καρύδια, θα μπορούσε να μειώσει των κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη και τα ω-3 λιπαρά που εντοπίζονται στα καρύδια μπορούν να προστατεύσουν από αρρυθμίες.

Αντικαταστήστε μερικές από τις θερμίδες που καταναλώνετε συνήθως, με ξηρούς καρπούς (αφού 1 χούφτα καρύδια αποδίδουν περίπου 150 θερμίδες). Προτιμήστε το ακόρεστο λίπος των ξηρών καρπών, αλλάζοντας μερικά από τα κορεσμένα λιπαρά της διατροφής σας.

Ελαιόλαδο:

Το ελαιόλαδο περιέχει ένα ισχυρό μείγμα αντιοξειδωτικών και αποτελεί καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Άυτα βοηθούν στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL («καλής») χοληστερόλης. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο καθημερινά, κατά την παρασκευή των γευμάτων σας ή και των γλυκών σας. Αντικαταστήστε με αυτό το βούτυρο ή τη μαργαρίνη που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσατε, αλλά και στις σαλάτες σας. Τα οφέλη του στη μείωση της χοληστερόλης και στην προστασία της καρδιάς είναι ακόμα μεγαλύτερα αν χρησιμοποιείτε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία και περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Γιατί είναι σημαντική η μείωση της χοληστερόλης;

Οι τιμές χοληστερόλης είναι εξίσου σημαντικές για τους νέους άντρες όσο και για τους πιο ηλικιωμένους.  Οι άντρες με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης σε ηλικίες 18-39 ετών εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με άντρες που στην ίδια ηλικία έχουν φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. Η βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Κάθε μείωση 1% της ολικής χοληστερόλης εφόσον διατηρείται, μπορεί να επιφέρει μείωση του καρδιακού κινδύνου κατά 2-3%.

Η κατανάλωση προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως το κρέας, το ζωικό βούτυρο και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί ροκφόρ και η κρέμα γάλακτος, είναι ακόμα υψηλή σε αρκετές δυτικές χώρες. Συγκεκριμένα, λειτουργεί αρνητικά επειδή η υψηλή κατανάλωση trans λιπαρών οξέων δίνει υψηλότερες συγκεντρώσεις λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα. Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Σεφ Στο Παραπέντε

Σεφ. Ο αρχιμάγειρας, ο δεξιοτέχνης της γαστρονομίας, αυτός που είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία της κουζίνας. Ένας σεφ δεν λειτουργεί ποτέ

Scroll to Top