Ανθός αλατιού

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Ο ανθός αλατιού προέρχεται από θαλασσινό νερό όπως και το κοινό θαλασσινό αλάτι. Συλλέγεται με τα χέρια με μεγάλη προσοχή στην κορυφή μιας αλυκής, προτού βυθιστεί και ενσωματωθεί με το υπόλοιπο αλάτι.

Ο ανθός αλατιού, διαχωρίζεται από το υπόλοιπο αλάτι γιατί είναι οι διακριτικοί κρύσταλλοι που ανεβαίνουν στην κορυφή κατά τη διαδικασία εξάτμισης του νερού. Το κλασικό αλάτι αντίθετα, είναι αυτό που απομένει μετά την εξάτμιση όλου του θαλασσινού νερού.

Ο ανθός αλατιού συλλέγεται σε λίγα μέρη του κόσμου. Δεν υποβάλλεται σε καμία επεξεργασία, πλένεται με τα χέρια, ξεραίνεται στον ήλιο και τυποποιείται σε μικρές ποσότητες.

Χαρακτηριστικά

Ο ανθός αλατιού έχει άσπρο χρώμα, η υφή του είναι κρυσταλλική και η γεύση του απαλή.

Είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία, περίπου 92, τα οποία διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή όπου γίνεται η συλλογη του. Περιέχει ιώδιο και 95% χλωριούχο νάτριο και είναι πιο ευδιάλυτος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να προστίθεται στο φαγητό στο τέλος.

Ο ανθός αλατιού έχει μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας σε σχέση με το κοινό αλάτι διότι δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία. Επίσης, δεν περιέχει καμία πρόσθετη ουσία και δεν έχει αφαιρεθεί τίποτα από αυτόν.

Τα σπάνια είδη του άνθους του αλατιού

Κορεατικός

Ο Κορεάτικος ανθός αλατιού έχει χοντρό κόκκο και είναι κατάλληλος για κρέατα και μαρινάδες.

Ελληνικός


Ο Ελληνικός ανθός έχει άσπρο γκρι χρώμα και είναι ιδανικός για το μαγείρεμα στη γάστρα.

Ροζ ανθός


Ο ροζ ανθός αλατιού από τις Ανδεις ή την Πορτογαλία ή την Ουαλία είναι μέτριας αλμυρότητας και κάπως γλυκός. Είναι ιδανικός για λαχανικά και γλυκά.

Trapani


Το Trapani, είναι ο άνθος αλατιού της Σικελίας και είναι ελαφρύς και απαλός. Είναι κατάλληλος για τα ζυμαρικά, τα λαχανικά και τα θαλασσινά.

Ιαπωνικός

Ο Ιαπωνικός ανθός αλατιού είναι κατάλληλος για σούσι και λαχανικά και κατάγεται από το νησί Ο-σίμα.

Ροζ

Ο ροζ άνθος αλατιού των Ιμαλάιων είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία, χοντρόκοκκος και ιδιαίτερα τραγανός.

Γλυκό αλάτι

Ο ροζ ανθός αλατιού ή το γλυκό αλάτι από τη Γιούτα είναι εξαιρετικά αρωματικό.

Γκρι αλάτι

Το γκρι αλάτι (Κέλτικο) το οποίο είναι ελαφρά ξινό και κατάλληλο για ζύμες.

Τα οφέλη του θαλασσινού αλατιού

Ο ανθός αλατιού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντλία ιόντων νατρίου-καλίου.

Προλαμβάνει τις κράμπες των μυών και συμμετέχει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Είναι φυσικό αντιισταμινικό και διευκολύνει την πέψη, διότι εκκρίνει γαστρικά υγρά.

Επίσης, ενισχύει την καλή λειτουργία των επινεφριδίων και του θυρεοειδή αδένα και βοηθά στα οιδήματα.

Πόσο αλάτι επιτρέπεται να καταναλώνουμε;

Οι ανάγκες ενός ενήλικα είναι 1 κουταλιά του γλυκού περίπου την ημέρα, δηλαδή 1.500 mg νατρίου. Αυτό όμως μπορεί να τροποποιηθεί και εξαρτάται από περιβαλλοντικές και σωματικές καταστάσεις όπως:

  • σε έντονες θερμοκρασίες το καλοκαίρι ή τον χειμώνα
  • όταν υπάρχουν εμετοί ή διάρροιες
  • γίνεται χρήση καθαρτικών ή διουρητικών ουσιών

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο αλάτι.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top