αίμα στα κόπρανα

Αίμα στα κόπρανα : Τι μπορεί να σημαίνει;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι τρομακτικό, είτε το ανακαλύπτετε ενώ σκουπίζεστε μετά την κένωση του εντέρου είτε από μια εξέταση που διατάχθηκε από τον Ιατρό σας.

Το ότι εμφανίζεται αίμα στα κόπρανα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τις πιθανές αιτίες των αιματηρών κοπράνων και τι πρέπει να κάνετε εσείς – και ο γιατρός σας – αν ανακαλύψετε κάποιο πρόβλημα.

Αιτίες αίματος στα κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα είναι ένδειξη ότι σε κάποιο σημείο στο πεπτικό σύστημα υπάρχει αιμορραγία.

Μερικές φορές η ποσότητα του αίματος είναι τόσο μικρή που μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με ένα τεστ κοπράνων (το οποίο ελέγχει για κρυμμένο αίμα στα κόπρανα). Άλλες φορές μπορεί να είναι ορατό στο χαρτί τουαλέτας ή στην τουαλέτα μετά την κένωση του εντέρου ως έντονο κόκκινο αίμα.

Η αιμορραγία που συμβαίνει ψηλότερα στον πεπτικό σωλήνα μπορεί να κάνει τα κόπρανα να φαίνονται μαύρα σαν πίσσα. Οι πιθανές αιτίες του αίματος στα κόπρανα μπορεί να περιλαμβάνουν όλες τις ακόλουθες αιτίες.

Εκκολπωματική νόσος και αίμα στα κόπρανα

Τα εκκολπώματα είναι μικρές θήκες που προεξέχουν από το τοίχωμα του παχέος εντέρου. Συνήθως τα εκκολπώματα δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά μερικές φορές μπορεί να αιμορραγήσουν ή να μολυνθούν.

Πρωκτική σχισμή

Ένα μικρό κόψιμο ή σχίσιμο στον ιστό που επενδύει τον πρωκτό, παρόμοιο με τις ρωγμές που εμφανίζονται σε σκασμένα χείλη ή ένα κόψιμο από χαρτί. Οι ρωγμές προκαλούνται συχνά από τη διέλευση μεγάλων, σκληρών κοπράνων και μπορεί να είναι επώδυνες.

Κολίτιδα

Η Κολίτιδα είναι μια φλεγμονή του παχέος εντέρου. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων αιτιών είναι οι λοιμώξεις ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Αγγειοδυσπλασία και αίμα στα κόπρανα

Μια κατάσταση κατά την οποία εύθραυστα, μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία οδηγούν σε αιμορραγία.

Πεπτικά έλκη

Τα πεπτικά έλκη είναι μια ανοιχτή πληγή στην επένδυση του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, του άνω άκρου του λεπτού εντέρου.

Πολλά πεπτικά έλκη προκαλούνται από μόλυνση με ένα βακτήριο που ονομάζεται Helicobacter pylori (H. pylori). Η μακροχρόνια χρήση ή οι υψηλές δόσεις αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μπορούν επίσης να προκαλέσουν έλκη.

Πολύποδες ή καρκίνος και αίμα στα κόπρανα

Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που μπορούν να αναπτυχθούν, να αιμορραγήσουν και να γίνουν καρκινικοί.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις Η.Π.Α. Συχνά προκαλεί αιμορραγία που δεν γίνεται αντιληπτή με γυμνό μάτι.

Προβλήματα του οισοφάγου

Οι κιρσοί του οισοφάγου ή τα σχισίματα στον οισοφάγο μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή απώλεια αίματος και σε αίμα στα κόπρανα.

Διάγνωση αίματος στα κόπρανα

Είναι σημαντικό να ζητήσετε από έναν γιατρό να αξιολογήσει τυχόν αιμορραγία και αίμα στα κόπρανα.

Οποιαδήποτε λεπτομέρεια μπορείτε να δώσετε σχετικά με την αιμορραγία θα βοηθήσει το γιατρό σας να εντοπίσει το σημείο της αιμορραγίας. Για παράδειγμα, τα μαύρα σαν πίσσα κόπρανα είναι πιθανό να αποτελούν έλκος ή άλλο πρόβλημα στο ανώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος.

Το κατακόκκινο αίμα ή τα κόπρανα με καστανοκόκκινο χρώμα συνήθως υποδηλώνουν πρόβλημα στο κατώτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα, όπως αιμορροΐδες ή εκκολπωματίτιδα.

Αφού λάβει το ιατρικό ιστορικό και κάνει μια φυσική εξέταση, ο Iατρός σας μπορεί να διατάξει εξετάσεις για να προσδιορίσει την αιτία της αιμορραγίας. Οι εξετάσεις που θεωρούνται ότι αξιολογούν τη διέλευση αίματος στα κόπρανα βασίζονται στα χαρακτηριστικά της αιμορραγίας (χρώμα, ποσότητα) και στο αν το άτομο που χάνει αίμα στα κόπρανα έχει ή όχι χαμηλή αρτηριακή πίεση με αυξημένο καρδιακό ρυθμό, σε αντίθεση με τα φυσιολογικά ζωτικά σημεία.

Πιθανές εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν

Οι ακόλουθες εξετάσεις συνδυάζονται για τον προσδιορισμό των αιτιών της πηγής της αιμορραγίας.

  • Ψηφιακή εξέταση του ορθού (DRE) και εξέταση απόκρυφου αίματος στα κόπρανα (FOBT)
  • Κολονοσκόπηση
  • Ανοσκόπηση
  • Οισοφαγογαστροδωδεκαδακτυλοσκόπηση (EGD)
  • Ενδοσκόπηση με κάψουλα
  • Αξονική τομογραφία

Ως μέλαινα ορίζονται τα σκούρα, πηκτώδη κόπρανα, συχνά μαύρου χρώματος λόγω μερικής πέψης των ερυθροκυττάρων.

Η αιματοχεσία ορίζεται ως έντονο κόκκινο αίμα που παρατηρείται στην τουαλέτα είτε μέσα είτε γύρω από τα κόπρανα. Συνήθως προέρχεται από το κατώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα και τα αρχικά βήματα της διάγνωσης περιλαμβάνουν μια DRE με FOBT, η οποία, εάν είναι θετική, θα οδηγήσει σε κολονοσκόπηση.

Εάν το άτομο έχει μεγάλη ποσότητα αίματος στα κόπρανά του, μπορεί να είναι απαραίτητη μια εξέταση EGD. Εάν δεν βρεθεί πηγή ενεργού αιμορραγίας σε αυτές τις εξετάσεις, μπορεί να πραγματοποιηθεί ενδοσκόπηση κάψουλας, προκειμένου να εξεταστεί πιο προσεκτικά το λεπτό έντερο, το οποίο δεν μπορεί να φανεί με τους άλλους τύπους εξετάσεων.

Η ανοσκόπηση είναι ένας άλλος τύπος εξέτασης, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με την κολονοσκόπηση, η οποία εξετάζει το ορθό και το άπω τμήμα του κατιούσας κόλου.

Χρώμα Αίματος στα κόπραναΙατρικός όρος Συχνότητα Ποσότητα Παραδείγματα εξεταζόμενων τύπων αιμορραγίας
Φωτεινό κόκκινοΑιματοχεσία (Hematochezia)Περιστασιακή εμφάνιση αίματοςΜικρήΑιμορροΐδες, φλεγμονώδεις καταστάσεις, πολύποδες
Φωτεινό κόκκινοΑιματοχεσία (Hematochezia)Αυξημένες κενώσεις, αίμα με κάθε κένωσηΜεγάληΤαχεία αιμορραγία, π.χ. έλκος, κιρσο
Σκούρο κόκκινο/μαύροΜέλαιναΑίμα με κένωσηΔύσκολο να μετρηθεί, αναμιγνύεται με κόπραναΑργή αιμορραγία, καρκίνος, έλκος
Ηλικία ασθενούς

Η ηλικία ενός ατόμου αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά την αξιολόγηση της αιτίας της αιμορραγίας

Ηλικιακή ομάδα ΟμάδαΕίδη αιμορραγίας που εξετάζονται
<20 έτηΠαιδιάΚληρονομική/αυτοάνοση κατάσταση ή δομική κατάσταση
20–60 έτηΜέσης Ηλικίας άτομαΚληρονομική/αυτοάνοση πάθηση, αγγειακή δυσπλασία
>60  έτηΗλικιωμένοιΑγγειακή δυσπλασία, ηπατική νόσος, καρκίνος

Θεραπεία

Η θεραπεία των αιματηρών κοπράνων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αιτία της αιμορραγίας.

Η αιμορραγία συνδέεται συνήθως με συμπτώματα κόπωσης, ζάλης, πονοκεφάλων ή ακόμη και δύσπνοιας, και αυτά τα συναφή συμπτώματα απαιτούν επίσης θεραπεία. Αυτά τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της απώλειας αίματος και οφείλονται στην έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC) που κυκλοφορούν στο αγγειακό σύστημα, με αποτέλεσμα να φτάνει λιγότερο οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανα.

Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να σχετίζεται με σοβαρές επιπλοκές ως αποτέλεσμα της απώλειας όγκου αίματος (αιμορραγία) ή της αργής διαρροής του αίματος που οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο κυκλοφορούν αίμα (αναιμία).

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

διαβουλιμία

Διαβουλιμία

Ο όρος Διαβουλιμία αναφέρεται σε μια Διατροφική Διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δίνουν σκόπιμα λιγότερη ινσουλίνη από αυτή

φοβίες αντιμετώπιση

Φοβίες και η αντιμετώπιση τους

Φοβίες ή φόβοι; Καταρχήν, είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στους φόβους και τις φοβίες. Ο φόβος εκδηλώνεται ως μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση

Scroll to Top