αιδοιοκολπίτιδα

Αιδοιοκολπίτιδα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η αιδοιοκολπίτιδα λοιμώδους αιτιολογίας είναι μεταξύ των πιο συχνών προβλημάτων που απασχολούν την γυναικολογική πρακτική.

Παρότι συχνά προκαλεί αρκετά ενοχλητική συμπτωματολογία στις πάσχουσες, εν τούτοις δεν θεωρείται σοβαρή απειλή για την υγεία. Οι υποτροπές είναι τόσο συνήθεις, ώστε μερικές φορές απογοητεύεται όχι μόνο η ασθενής αλλά και ο θεράπων ιατρός.

Η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, σύμφωνα με τους περισσότερους συγγραφείς, περιλαμβάνει αρκετούς μικροοργανισμούς.

Τι προκαλεί αιδοιοκολπίτιδα

Κατά την αναπαραγωγική περίοδο τα συχνότερα λοιμώδη αίτια αιδοιοκολπίτιδας είναι οι μύκητες (candida albicans), οι τριχομονάδες (trichomonas vaginalis), ο αιμόφιλος του κόλπου (haemophilus vaginalis) και ο ιός του έρπητα (herpes virus).

Κατά την προεφηβική και μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο το λεπτό κολπικό επιθήλιο προσβάλλεται από ποικίλους μικροοργανισμούς, όπως ο γονόκοκκος και αρκετοί μη ειδικοί οργανισμοί.

Μερικές συστηματικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, προδιαθέτουν επίσης για αιδοιοκολπίτιδα.

1.Βακτηριδιακή κολπίτις

Είναι συχνός τύπος κολπίτιδας, στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η ακριβής αιτιολογία της είναι άγνωστη. Χαρακτηριστικό της είναι η μεγάλη συγκέντρωση αναερόβιων στα κολπικά υγρά συγκριτικά με υγιείς γυναίκες.

Κύρια συμπτώματά της είναι η δυσάρεστη χαρακτηριστική οσμή (ιχθύος) και η αύξηση των κολπικών υγρών.

2.Τριχομοναδική κολπίτις

Οι κύριες εκδηλώσεις στην τριχομοναδική αιδοιοκολπίτιδα είναι η λευκόρροια και το αίσθημα καύσου, κνησμού και ίσως πόνου στην περιοχή του αιδοίου και του κόλπου. Η δυσπαρευνία (επώδυνη σεξουαλική επαφή) είναι συχνό ενόχλημα, όπως και το αίσθημα καύσου κατά την διάρκεια της ούρησης.

Το κολπικό έκκριμα είναι λεπτόρρευστο, κιτρινοπράσινο, αφρώδες ή φυσαλιδώδες, ειδικά στον οπίσθιο κολπικό θόλο.

3.Μυκητιασική αιδοιοκολπίτιδα

Η μυκητιασική κολπίτιδα προκαλείται συνήθως από τον μύκητα Candida Albicans και αποτελεί την πιο συχνή αιδοιοκολπίτιδα που συναντάται στην καθ’ ημέρα πράξη.

Καταστάσεις που προδιαθέτουν στην εμφάνισή της είναι η κύηση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η λήψη αντισυλληπτικών ή αντιβιοτικών και η συνύπαρξη άλλων κολπίτιδων. Το έκκριμα περιγράφεται σαν λευκοκίτρινο, άοσμο και με υφή σαν κομμένο γάλα.

4.Φλεγμονώδης κολπίτιδα

Είναι ένα κλινικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από διάχυτη εξιδρωματική κολπίτιδα, απόπτωση επιθηλιακών κυττάρων και από πυκνόρρευστες εκκρίσεις με έντονη οσμή. Η αιτιολογία της είναι άγνωστη.

Τα κλινικά συμπτώματα εκτός από τις άφθονες εκκρίσεις συμπεριλαμβάνουν και έντονο αίσθημα καύσου και δυσπαρευνία.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top