agapo-to-soma-mou

Αγαπώ το σώμα μου όπως είναι τώρα & χάνω βάρος μετά

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Σε αρκετές συνεδρίες που έχω στο διαιτολογικό γραφείο μου συνηθίζω να κάνω την εξής ερώτηση: «Σου αρέσει το σώμα σου;». Η απάντηση σπάνια είναι θετική.

Οι περισσότερες γυναίκες αλλά και οι έφηβες είναι δυσαρεστημένες με το σώμα και την εμφάνιση τους. Μια απάντηση που πήρα πρόσφατα ήταν: «Άμα μου άρεσε το σώμα μου δε θα ήμουν εδώ».

Η επόμενη ερώτησή που θα κάνω συνήθως είναι «Γιατί δε σου αρέσει το σώμα σου;» Η απάντηση έρχεται αμέσως χωρίς παύση: «Έχω παχάκια, κιλά, κτλ».

Η αμέσως επόμενη ερώτηση είναι «Υπάρχει κάτι που να σου αρέσει στο σώμα σου;» συνήθως την ερώτηση αυτή ακολουθεί παύση: «Για να σκεφτώ…. Εεεε…μμμμ…».

Πρόσφατα μια κυρία το τοποθέτησε ως εξής: «Έχω περάσει τόσα χρόνια μισώντας τόσο πολύ το σώμα μου που δεν έχω σκεφτεί  αν μου αρέσει κάτι σε αυτό!»

Αυτό με έκανε να μπω σε σκέψεις σχετικά με το πώς μπορούμε να αγαπήσουμε το σώμα μας.

Μια ιστοριούλα

«Μια φορά και ένα καιρό στο μακρινό παρελθόν, τότε που δεν υπήρχαν μηχανές, οι άνθρωποι ήταν απλοί και εναρμονισμένοι με τη φύση.

Εκείνο τον καιρό σε ένα μικρό χωριό του κάμπου ζούσε ένας «άπληστος» αγρότης. Ήθελε «πάση θυσία» να έχει την μεγαλύτερη σοδειά και να πιάσει την καλύτερη τιμή νωρίτερα από όλους τους χωριανούς του.

Ο αγρότης αυτός είχε στην ιδιοκτησία του ένα ζευγάρι βόδια για να οργώνει τα χωράφια του. Το ένα βόδι ήταν κουτσό και αργό και το άλλο άρτιο και γρήγορο.

Ο  άπληστος αγρότης πίστευε ότι το κουτσό βόδι έφταιγε που του καθυστερούσε το όργωμα. Καθημερινά το χτύπαγε, το κατηγορούσε και το ζόριζε να πάει πιο γρήγορα. Του έδειχνε τόσο μίσος και απόρριψη λες και η αναπηρία, η ατέλεια αυτή του βοδιού ήταν υπεύθυνη για όλα του τα προβλήματα.

Όμως, όσο το χτύπαγε και το κατέκρινε άλλο τόσο εκείνο πείσμωνε και καθυστερούσε.

Ο γείτονας, ένας καλόκαρδος αγρότης που έβλεπε αυτή την αδικία, αναρωτιόταν τι μπορούσε να κάνει για αυτό. Πώς θα έδινε ένα καλό μάθημα στον άπληστο αγρότη; Πώς θα γλίτωνε το κουτσό βόδι  από την κακοποίηση;

Μετά από πολλή σκέψη αποφάσισε να αγοράσει το κουτσό βόδι. Σήκωσε όλες τις οικονομίες του και ζήτησε να το αγοράσει.

Δεν συμβιβάζομαι με τίποτα λιγότερο

Ο άπληστος αγρότης δίχως σκέψη το πούλησε και με τα κέρδη του έτρεξε βιαστικά να αγοράσει ένα καλό βόδι. «Θα αγοράσω ένα τέλειο, αψεδιάγαστο βόδι», σκεφτόταν! «Δε συμβιβάζομαι με τίποτα λιγότερο»

Μόλις αγόρασε το τέλειο βόδι το έβαλε αμέσως μαζί με το άλλο άρτιο βόδι που είχε για να οργώσουν. Από τη μανία του καθ’ότι άπληστος, τα ζόρισε να δουλέψουν περισσότερο απ’όσο ήταν ικανά.

Τίποτα δεν του ήταν αρκετό, με αποτέλεσμα στη μέση του οργώματος να του ψοφήσουν και τα δύο άρτια βόδια.

Από την άλλη ο γείτονάς, ο καλόκαρδος αγρότης,  είχε στην κατοχή του μόνο το κουτσό βόδι. Τη μέρα που το αγόρασε του έδεσε το πόδι, το τάισε, το πότισε, το φρόντισε με αγάπη και το άφησε ελεύθερο να βόσκει και να ξεκουράζεται στο καταπράσινο λιβάδι.

Μια μέρα που ο καλόκαρδος αγρότης πήγε στο χωραφάκι που πάντα το όργωνε μόνος του, έμεινε έκπληκτος με το θέαμα που αντίκρισε: Ήταν το κουτσό βόδι που έγινε καλά!

Από ευγνωμοσύνη για το καλό που του έκανε ο αγρότης, είχε οργώσει ολόκληρο το χωράφι τραβώντας το άροτρο με το στόμα του! Όταν έφτασε η ώρα της σοδειάς ήταν η πλουσιότερη του χωριού και αγοράστηκε σε τριπλάσια τιμή  σε σχέση με τις σοδειές των άλλων.

Ο καλόκαρδος αγρότης απέκτησε και πλούτο και ένα «χρυσό» βόδι. Όλα αυτά έγιναν χάρη στην αποδοχή, αγάπη, την εμπιστοσύνη, και την φροντίδα που έδειξε σε ένα κουτσό βόδι.

Ο «άπληστος» και αχάριστος αγρότης που τα έχασε όλα βλέποντας το γείτονά του είπε: «Καλά να πάθω, όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα!»

Εσείς τι λέτε;

Η απληστία, η κριτική, το μίσος  και η αχαριστία μας φέρνουν κοντά η μας απομακρύνουν τελικά από αυτά που θέλουμε;

Το πρώτο βήμα για την αλλαγή είναι η αποδοχή.

mov_keadd-212x300

Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι Επαγγελματίας Υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner in Eating Disorders του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

διαβουλιμία

Διαβουλιμία

Ο όρος Διαβουλιμία αναφέρεται σε μια Διατροφική Διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δίνουν σκόπιμα λιγότερη ινσουλίνη από αυτή

φοβίες αντιμετώπιση

Φοβίες και η αντιμετώπιση τους

Φοβίες ή φόβοι; Καταρχήν, είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στους φόβους και τις φοβίες. Ο φόβος εκδηλώνεται ως μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση

Scroll to Top