Φωτογραφία & Παιδί

Facebook
Twitter
LinkedIn
“Από τη στιγμή που η αθώα προσέγγιση του ερασιτέχνη και η ταπεινή προθυμία του να μάθει χαθούν, η δημιουργική διάθεση για καλή φωτογραφία πεθαίνει μαζί τους.
Κάθε επαγγελματίας θα έπρεπε να παραμείνει στην καρδιά ένας ερασιτέχνης.”
Alfred Eisenstaedt
Εάν τολμούσα να κάνω μία αλλαγή στο παραπάνω κείμενο… θα ήταν “κάθε επαγγελματίας θα έπρεπε να παραμείνει στη καρδιά ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ».
Σχεδόν όλοι, ερασιτέχνες, επαγγελματίες φωτογράφοι, εικαστικοί / θεωρητικοί της τέχνης της φωτογραφίας κλπ, στο πέρασμα των χρόνων έχουν διαχωρίσει τη φωτογραφία σε ποικίλες κατηγορίες.
Σχεδόν ποτέ όμως δε γίνεται λόγος μιας ειδικής και άκρως διαδεδομένης κατηγορίας, αυτής της φωτογραφίας ως ΧΟΜΠΥ, της οποίας οι σπουδαιότεροι λόγοι ύπαρξης είναι αυτοί της διασκέδασης, ευχαρίστησης και χαλάρωσης.
Τα παιδιά, σε αντίθεση με κάποιους μεγάλους, βυθισμένα στον κόσμο του παιχνιδιού, διψασμένα για μάθηση και γνώση, πρόθυμα για εξερεύνηση με ενθουσιασμό ως προς καθετί καινούριο… είναι τέλειοι αποδέκτες για να υιοθετήσουν την ενασχόληση με τη φωτογραφία ως ένα αγαπημένο τους παιχνίδι, ένα παιχνίδι που απασχολεί δημιουργικά το μυαλό, εξάπτει τη φαντασία, και δίνει προβάδισμα σε ευρύτερη καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία.
Η φωτογραφία θεωρείται ένα ακριβό ΧΟΜΠΥ. Δεδομένων και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε αυτή τη χρονική περίοδο, μήπως καθίσταται τελικά απαγορευτική η ερασιτεχνική ενασχόληση μ’ αυτήν;
Η γνώμη μου είναι πως ΟΧΙ, κάθε πρόβλημα έχει και τις λύσεις του και να κάποιες από αυτές:

  • Γι αρχή θα πρότεινα μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή (compact), οικονομική, μικρή και εύχρηστη. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με χρωματικές ρυθμίσεις (πχ ασπρόμαυρο, έγχρωμο, σέπια…), με τη χρήση του ζουμ (πχ πορτρέτα, τοπία…) αλλά και με το macro φακό (πχ φωτογραφική λεπτομέρεια σε φυτά, ζώα του μικρόκοσμου…). Το αποτέλεσμα της φωτογραφίας εμφανίζεται αμέσως μετά το κλικ στην οθόνη και θα μπορούσε να χωρέσει ΟΛΕΣ τις όμορφες εικόνες που περιβάλλουν τον κόσμο των παιδιών έτσι όπως τον βλέπουν με τα δικά τους μάτια.
  • Για να παρατείνουμε ακόμα περισσότερο την αγωνία για το φωτογραφικό αποτέλεσμα, αλλά και για να κάνουμε μία αναδρομή σε παλιότερες εποχές μη ψηφιακές, μια φωτογραφική μηχανή μίας χρήσεως με φιλμάκι θα ήταν η ιδανική παρέα στις καλοκαιρινές διακοπές του παιδιού. Εκτός του ότι είναι πλέον πολύ οικονομική και φτιαγμένη από υλικά που τη καθιστούν ελαφριά στα χεριά των μικρών μας φίλων, διατίθεται και σε αδιάβροχη έκδοση που θα πρότεινα ανεπιφύλακτα στα παιδιά που θέλουν να αποτυπώσουν όλα εκείνα που τυχαίνει να συμβαίνουν και να περνάνε μπροστά από το φωτογραφικό φακό μέσα στο μαγικό υποθαλάσσιο κόσμο.
  • Μια εναλλακτική ιδέα που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε έκθεση τους μικρούς καλλιτέχνες είναι η χρήση των πειραματικών αναλογικών φωτογραφικών μηχανών lomography. Επανεκδίδονται σε ποικίλους τύπους διαφορετικών εφέ η κάθε μία, είναι ελαφριές πλαστικής κατασκευής και οικονομικές. Μια από τις πιο δημοφιλείς είναι το μοντέλο Diana F+ με φακό που δημιουργεί το εφέ fisheye (μάτι ψαριού).
  • Τέλος αν μετά τις διακοπές και ξεκινώντας τα σχολεία υπάρχει ακόμα το ενδιαφέρον ως προς τη φωτογραφία θα συμβούλευα τους γονείς να κάνουν μια έρευνα για κάποια σεμινάρια ψηφιακής φωτογραφίας ή ακόμα και σεμινάρια με τη τεχνική της φωτογραφίας καρέ καρέ, stop motion animation για παιδιά κι έτσι θα μπορούσαν οι μικροί δημιουργοί να εξελίξουν το ταλέντο τους και να γίνουν ακόμα και διευθυντές φωτογραφίας στη δική τους ταινία μικρού μήκους.

Η φωτογραφία είναι μια πράξη λίγο μαγική, οτιδήποτε γύρω μας μέσα από μια φωτογραφία μπορεί να μεταμορφωθεί, έτσι ο μαγικός κόσμος των παιδιών μπορεί να αφήσει τα δικά του αναλογικά και ψηφιακά ΜΑΓΙΚΑ αποτυπώματα.
Καλές διακοπές και δημιουργίες!
http://despinazitaki.wix.com/home

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top