Ξυλιτόλη: Οφέλη και Παρενέργειες

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στην εποχή μας, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους. Δεν είναι τυχαίο – η υπερβολική κατανάλωσή της έχει συνδεθεί με πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, καρδιοπάθειες και ορισμένες μορφές καρκίνου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ξυλιτόλη έχει τραβήξει την προσοχή ως μια από τις πιο γνωστές εναλλακτικές της ζάχαρης. Αν και πολλοί τη γνωρίζουμε από τσίχλες ή οδοντόκρεμες, έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Τι είναι η ξυλιτόλη;

Η ξυλιτόλη είναι μία γλυκαντική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των αλκοολών σακχάρων. Παρόλο που ο όρος περιέχει τη λέξη “αλκοόλη”, δεν έχει καμία σχέση με την αιθυλική αλκοόλη που υπάρχει στο αλκοόλ που καταναλώνουμε.

Φυσικά, μικρές ποσότητες ξυλιτόλης υπάρχουν σε φρούτα, λαχανικά, ακόμα και στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε βιομηχανικό επίπεδο, παράγεται κυρίως από το ξύλο της σημύδας ή από φυτικές ίνες του καλαμποκιού. Έχει γλυκύτητα παρόμοια με αυτή της ζάχαρης αλλά περιέχει λιγότερες θερμίδες – περίπου 2,4 ανά γραμμάριο έναντι 4 της ζάχαρης. Αυτό την καθιστά ελκυστική επιλογή για όσους προσπαθούν να περιορίσουν τη θερμιδική τους πρόσληψη.

Οφέλη 

1. Βελτίωση στοματικής υγείας

Το πιο τεκμηριωμένο πλεονέκτημα της ξυλιτόλης είναι η θετική της επίδραση στη στοματική υγιεινή. Οι περισσότεροι τύποι βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα δεν μπορούν να μεταβολίσουν την ξυλιτόλη για ενέργεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή οξέων στο στόμα και να παρεμποδίζεται η δημιουργία πλάκας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τσίχλας με ξυλιτόλη μπορεί να μειώσει την εμφάνιση τερηδόνας, ιδίως σε παιδιά.

2. Φιλική για διαβητικούς

Η ξυλιτόλη έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (περίπου 7 σε σύγκριση με το 60-70 της ζάχαρης), που σημαίνει ότι δεν προκαλεί απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό την καθιστά ιδανική για άτομα με διαβήτη ή για όσους ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.

3. Λιγότερες θερμίδες, ίδια γλυκύτητα

Με περίπου 40% λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη και παρόμοια γεύση, η ξυλιτόλη είναι μια πρακτική λύση για όποιον θέλει να μειώσει τις θερμίδες χωρίς να στερηθεί τη γλυκιά απόλαυση.

4. Αντιμικροβιακή δράση

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η ξυλιτόλη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αυτιού σε παιδιά, καθώς μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων που ευθύνονται για ωτίτιδες.

Παρενέργειες και περιορισμοί

1. Πεπτικές ενοχλήσεις

Όπως συμβαίνει με πολλές αλκοόλες σακχάρων, η υπερβολική κατανάλωση ξυλιτόλης μπορεί να προκαλέσει φουσκώματα, αέρια ή ακόμα και διάρροια. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν απορροφάται πλήρως από το λεπτό έντερο και φτάνει στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνεται. Η ανεκτικότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά σε γενικές γραμμές 10-15 γραμμάρια την ημέρα είναι ανεκτά.

2. Ακραία τοξικότητα για τους σκύλους

Η ξυλιτόλη είναι εξαιρετικά τοξική για τους σκύλους. Ακόμη και μια πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία), σπασμούς, ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο. Για το λόγο αυτό, πρέπει να αποθηκεύεται μακριά από κατοικίδια και να αποφεύγεται η χορήγηση οποιουδήποτε «ανθρώπινου» γλυκίσματος σε ζώα.

3. Μη κατάλληλη για όλους

Άτομα με ευαισθησία σε αλκοόλες σακχάρων ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μπορεί να χρειαστεί να την αποφεύγουν. Η ξυλιτόλη δεν παύει να είναι επεξεργασμένη ουσία και η υπερκατανάλωση της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Η ξυλιτόλη αποτελεί μια αξιόλογη εναλλακτική για όποιον θέλει να μειώσει τη ζάχαρη, χωρίς να θυσιάσει τη γεύση. Είναι ασφαλής, γλυκιά, με θετικά αποτελέσματα στη στοματική υγεία και κατάλληλη για διαβητικούς. Όμως, όπως με όλα, το «κλειδί» είναι η ισορροπία. Με σωστή πληροφόρηση και μέτρο, μπορεί να γίνει σύμμαχος στην καθημερινή μας διατροφή.

Από την Διατροφολόγο Σουζάνα Πυξαριά

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top