Βασιλικός πολτός

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Ο βασιλικός πολτός είναι μια παχύρρευστη υπόλευκη γαλακτώδες ουσία, με υπόξινη, ελαφρά καυστική  γεύση, η οποία εκκρίνεται από τους αδένες, που βρίσκονται κάτω από τον φάρυγγα και την κάτω γνάθο των εργατριών μελισσών και αποτελεί απαραίτητη τροφή για την βασίλισσα- μέλισσα και την προνύμφη.
Ο βασιλικός πολτός περιέχει νερό κατά 67%, σάκχαρα (12,5%), σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών (15,5%), αλλά και ελεύθερων αμινοξέων, λιπιδίων (4%), και  βιταμίνες ιδιαίτερα του συμπλέγματος Β. Χαρακτηρίζεται δικαίως «φάρμακο», αφού περιέχει πολλές ουσίες, άλλες αναγνωρισμένες, αλλά και πολλές που ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί, με διαφορετικές θρεπτικές και φαρμακολογικές λειτουργίες για τον άνθρωπο, όπως αγγειοδιασταλτική, υποτασική αντικαρκινική, αντιϋπερχοληστεροαιμική, αντιδιαβητική, αντιοξειδωτική, αντιρευματική, αντιμικροβιακή, ανοσορυθμιστική, αντιαλλεργική, αντιφλεγμονώδη, οιστρογονική και νευρολογική δράση. Μπορεί να έχει θετική επίδραση στην βελτίωση του ύπνου, στην διάθεση και στη ψυχολογία, στην τόνωση και ενδυνάμωση του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής, στην γρήγορη επούλωση των πληγών, όπως ακόμα και στην γονιμότητα, στην σεξουαλική ικανότητα και στην μείωση των μεταεμμυνοπαυσιακών συμπτωμάτων.

Ο βασιλικός πολτός δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια «θαυματουργή πανάκεια», αλλά σαν ένα συμπλήρωμα που ενισχύει την υγεία μας, καλύπτοντας βασικές ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες.

Παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί κατά την φάση ανάρρωσης ασθενών, σε περιόδους έντονης σωματικής ή πνευματικής δραστηριότητας και στρες, αλλά και από αθλητές που επιθυμούν αύξηση της αντοχής και των επιδόσεών τους.
Μελέτη έδειξε 60-100mg βασιλικού πολτού είχε θετική επίδραση στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα στο 14% αυτών στους οποίους χορηγήθηκε.
bees-beehive-beekeeping-honey-48022
Ο βασιλικός πολτός αποτελεί χρήσιμο συμπλήρωμα για τους αθλητές, αλλά καθώς η φυσική άσκηση αποτελεί μια διαδικασία έντονου σωματικού και ψυχολογικού στρες, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά και την έντονη στρεσογόνο καθημερινότητα.
Ο βασιλικός πολτός μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην μείωση της σωματικής κόπωσης και του αισθήματος μειωμένης ενέργειας. Μάλιστα, αυτή η ικανότητα του φρέσκου βασιλικού πολτού, που έχει διατηρηθεί στους  -20*C αμέσως μετά την συλλογή του, έχει μελετηθεί σε πειραματόζωα. Είναι γνωστό ότι η αντοχή μειώνεται λόγω της αύξησης της συγκέντρωσης των υδροϋπεροξειδίων των λιπιδίων στο αίμα. Συγκεκριμένα, μετά την χορήγηση βασιλικού πολτού πριν την άσκηση, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της αντοχής, μείωση της συγκέντρωσης γαλακτικού οξέος και αμμωνίας ορού και μικρότερη εξάντληση των αποθεμάτων του μυϊκού γλυκογόνου. Κάτι ανάλογο όμως δεν παρατηρήθηκε με χορήγηση βασιλικού πολτού, που δεν είχε συντηρηθεί ανάλογα, γεγονός που συνδέει αυτήν την ικανότητα του βασιλικού πολτού με την μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη (5 7-kDa protein) η οποία και μετουσιώνεται αν δεν γίνει σωστή συλλογή και συντήρησή του.
Επίσης, συνεισφέρει σημαντικά στην αποκατάσταση μετά την άσκηση, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι έντονη προλαμβάνοντας τις διάφορες λοιμώξεις. Η παρατεταμένη και έντονη άσκηση προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με αυτά του έντονου στρες, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα «πέφτει», κάνοντάς τον οργανισμό ευάλωτο σε λοιμώξεις. Μια μελέτη απέδειξε ότι η χορήγηση βασιλικού πολτού, έδειξε αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρών μετά την άσκηση, σε σχέση με το control group, που δεν λάμβανε βασιλικό πολτό.
Ο βασιλικός πολτός μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στην αύξηση της αντοχής και των επιδόσεων στους αθλητές, αλλά κυρίως μπορεί να ενισχύσει πολλαπλά αθλητές που βρίσκονται στην φάση της ανάπτυξης.
Το σώμα ικανοποιεί τις απαιτήσεις της συνήθους ψυχικής και σωματικής ανάπτυξης από την καθημερινή πρόσληψη τροφής. Ωστόσο, όταν συνυπάρχει αυξημένη καθημερινή σωματική δραστηριότητα, και ειδικά σε επίπεδα πρωταθλητισμού, η καθημερινή πρόσληψη τροφής μπορεί να μην είναι αρκετή ώστε να καλύψει ταυτόχρονα και τις ανάγκες για  σωστή ανάπτυξη και για αυξημένες επιδόσεις, και γι αυτό συχνά απαιτούνται και συμπληρώματα διατροφής.
Σύμφωνα με μελέτη, η χορήγηση βασιλικού καθημερινά για δύο μήνες  ως συμπλήρωμα σε νέους ποδοσφαιριστές, έδειξε θετικά αποτελέσματα στη φάση της προσαρμογής και της εξάντλησης τους, ενώ οι έφηβοι που λάμβαναν βασιλικό πολτό, παράλληλα με τις αθλητικές επιδόσεις είχαν στατιστικά σημαντική αύξηση του ύψους, της οστικής και της μυϊκής μάζας τους  με παράλληλη μείωση σωματικού λίπους.
Ο βασιλικός πολτός μπορεί να λαμβάνεται από όλους, ακόμα και από νήπια  και να συμπληρώνει φυσικά την διατροφή μας. Η δοσολογία ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, το σωματικό βάρος, τον τρόπο ζωής και την καθημερινή δραστηριότητα και φυσικά, ανάλογα με τον λόγο χορήγησης του βασιλικού πολτού. Άλλη ποσότητα θα χρειαστεί κάποιος που παίρνει βασιλικό πολτό για να εμπλουτίσει τον οργανισμό του με θρεπτικά συστατικά και άλλη ποσότητα αυτός που θέλει να τονώσει τη libido. Η συνήθης δοσολογία κυμαίνεται μεταξύ 0,5 και 1 γραμμάριο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο το χρόνο με μικρές παύσεις, όχι λόγω παρενεργειών, αφού δεν έχει διαπιστωθεί καμία απολύτως, αλλά για να μη συνηθίζει ο οργανισμός την διαρκή υποστήριξη.
Η ισχύς του εξαρτάται από τη φρεσκάδα του για αυτό και χρειάζεται προσοχή τόσο κατά την αγορά του όσο και κατά την συντήρηση του. Συντηρείται στους 5 βαθμούς C (οικιακό ψυγείο) έως 18 μήνες, ενώ αλλοιώνεται από τον αέρα, το φως και τα μεταλλικά σκεύη.
Στον σύγχρονο τρόπο ζωής μας, η ενίσχυση του καθημερινού μας διαιτολογίου με υπερτροφές δεν αποτελεί «μόδα», αλλά μηχανισμό άμυνας και πρόσληψης. Σε σύγκριση με τα συμπληρώματα διατροφής, η λήψη βασιλικού πολτού υπερισχύει καθώς αποτελεί μια φυσική ενίσχυση.
Περισσότερα για το Φρέσκο Βασιλικό Πολτό ΕΔΩ
Βιβλιογραφία:
Antifatigue effect of fresh royal jelly in mice. Kamakura MMitani NFukuda TFukushima M. J Nutr Sci Vitaminol .  2001 Dec;47(6):394-401.
Royal jelly as a supplement for young football players Aleksandar Joksimović 1, Daniel Stanković 1, Ivana Joksimović 2, Slavko Molnar 3 and Stanimir Joksimović 1 1 Faculty of Sport and Physical Education, Niš, Serbia 2 Clinical Center in Niš, Serbia 3 Faculty of Sport and Physical Education, Novi Sad, Serbia Sport Science, 2 (2009) 1: 62-67
Royal Jelly, Bee Brood: Composition, Health, Medicine: A Review. Stefan Bogdanov Bee Product Science, www.bee-hexagon.net, 12 April 2011
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top