ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ- Τρώω σωστά και …γελάω!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Πώς αποφασίσατε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Με έκπληξή μου διάβασα στο δελτίο τύπου ότι δυο αξιόλογοι συνάδελφοι είχαν μόλις εκδώσει ένα παιδικό παραμύθι. Κουμπάρες μεταξύ τους αλλά και διαιτολόγοι, η Μαριέττα Μιχαήλ και η Γιώτα Μίαρη συνεργάστηκαν με τον Κώστα Στόφορο –δημοσιογράφο και συγγραφέα- και τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη για την υλοποίηση του βιβλίου το Πράσινο παραμύθι- Τρώω σωστά και γελάω.
«Ευκαιρία για καφεδάκι με 2 καλές φίλες!» Μονολόγησα.
Και έτσι και έγινε.
«Γιατί Πράσινο;» Ρώτησα τη Μαριέττα.
«Πράσινο γιατί αποτελεί τη συνέχεια του του Κόκκινου, του Κίτρινου, του Πορτοκαλί και του Λευκού που έχουν ήδη εκδώσει ο Κώστας και η Στεφανία (κυκλοφορούν ελεύθερα σε e-book από τις Εκδόσεις Σαΐτα).» αποκρίθηκε εκείνη.
«Με θέμα;» Ρώτησα όλο περιέργεια, αν και το πράσινο συχνά παραπέμπει σε συνήθειες υγιεινής διατροφής.
«Στόχος μας είναι να μάθουμε στα παιδιά μέσα από το παραμύθι τους κανόνες της σωστής διατροφής.» είπε η Γιώτα.
«Σε όλους αρέσουν τα παραμύθια, αλλά το ηθικό δίδαγμα… λίγοι το εφαρμόζουν», είπα με δυσπιστία.
Η λύση ήρθε από τη Σαλαμίνα, όπως μου είπε ο Κώστας στο τηλέφωνο, όταν τους έγινε πρόσκληση από το Δημοτικό Σχολείο Αμπελακίων. Το αρχινισμένο «Πράσινο Παραμύθι» έδωσε την ευκαιρία στη διατροφολόγο –διαιτολόγο Μαριέττα Μιχαήλ να μιλήσει στα παιδιά για τη σωστή διατροφή, αλλά και στα παιδιά να συνεχίσουν το παραμύθι δίνοντας τις δικές τους εκδοχές.
Η ιδέα είχε ήδη αρχίσει να αποκτά σάρκα και οστά. Η συνέχεια είχε πάλι … Σαλαμίνα, αλλά αυτή τη φορά είχε προστεθεί στην ομάδα και η διατροφολόγος –διαιτολόγος Παναγιώτα Μίαρη με ένα πρωτότυπο παραμύθι για τη …σεροτονίνη! «Είδαμε την επιτυχία και το τρόπο που λειτούργησε η ιδέα ενός προγράμματος για τη διατροφή μέσα από το παραμύθι και αφού το δοκιμάσαμε και σε άλλες εκδηλώσεις γράφτηκαν τα υπόλοιπα κείμενα ώστε το βιβλίο να γίνει ένας πλήρης και ολοκληρωμένος οδηγός διατροφής που απευθύνεται σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και σε διατροφολόγους που θα ήθελαν να το αξιοποιήσουν ως πρόγραμμα σεμιναρίων στην πράξη» είπε ο Κώστας κλείνοντας τη συνομιλία μας.
Τι περιλαμβάνει το βιβλίο;
«Στόχος είναι να μάθουμε όλοι να τρώμε σωστά. Αξιοποιούμε λοιπόν τη μαγεία των παραμυθιών, το παιχνίδι, αλλά και τη δημιουργική συζήτηση. Η υγιεινή διατροφή –υποστηρίζουμε και πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να είναι ….βαρετή!
Οι γονείς, που μέχρι τώρα συμμετείχαν στις δράσεις μας, εκπλήσσονται όταν βλέπουν πως οι ήρωες του «Πράσινου Παραμυθιού» – ο Φρουτένιος και η Λαχανίτσα- μπορούν με μαγικό τρόπο να πετύχουν εκεί που συχνά όλοι εμείς οι μεγάλοι …σκοντάφτουμε!
Το βιβλίο αυτό είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί μέσα και από τη δημιουργική φαντασία των παιδιών. Το καθένα μπορεί να βάλει τη δική του υπογραφή. Να φτιάξει τις δικές του ιστορίες. Να μάθει παίζοντας.
Το βιβλίο περιλαμβάνει δυο παραμύθια, το ένα για να το συνεχίσουν τα ίδια τα παιδιά, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι –το φιδάκι της διατροφής, ερωτηματολόγιο, την …μυστική εξίσωση της διατροφής, οδηγίες για την αξιοποίηση του υλικού σε σεμινάρια ή στην τάξη, συμβουλές και δεξιότητες για γονείς και παιδιά για το πώς μπορούμε να οργανώσουμε τη διατροφή μας ώστε να είναι υγιεινή, απολαυστική και …γεμάτη χαμόγελα!»
Θα μπορούσατε να μου περιγράψετε τον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το βιβλίο σε εκδηλώσεις;
«Η πρωτοτυπία είναι ότι οι εκδηλώσεις μας δεν απευθύνονται μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς τους, αφού στο θέμα της διατροφής ο ρόλος των γονιών είναι ο σημαντικότερος καθώς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους, και μια δράση που θα αφορούσε μόνο στα παιδιά θα έμενε μισή.
Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής:
Δημιουργούνται δυο ομάδες. Η μια περιλαμβάνει τους γονείς και η άλλη τα παιδιά.
Στην αρχή ο διατροφολόγος συζητά με τα παιδιά και τα ενημερώνει με απλά λόγια για τους βασικούς κανόνες της σωστής διατροφής αλλά και για τους τρόπους που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα, όπως είναι τα παχύσαρκα και ολιγόφαγα παιδιά, οι διατροφικές διαταραχές κ.α.
Την ίδια ώρα, με αφορμή το βιβλίο, συζητάμε με τους γονείς για το ρόλο που πρέπει να παίζουμε εμείς οι γονείς ώστε τα παιδιά μας να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες.
Μαζί με τα παιδιά και με βάση τα όσα μόλις έχουν ακούσει, αφού παίξουμε κάποια βιωματικά παιχνίδια, καλούμε τα παιδιά να ολοκληρώσουν το «Πράσινο Παραμύθι» ζητώντας τους να βρουν τρόπους ώστε να πείσουν τους φίλους και τους συμμαθητές τους να τρέφονται σωστά.
Στο τέλος ενώνονται τα γκρουπ και όλοι μαζί βγάζουμε συμπεράσματα και μοιραζόμαστε αυτά που μάθαμε.
Φυσικά –και πέρα από τις εκδηλώσεις- το «Πράσινο Παραμύθι» μπορεί να λειτουργήσει και αυτόνομα να δώσει αφορμή για οικογενειακό παιχνίδι που θα προσφέρει γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες στα παιδιά –και στους γονείς!»
Μπορείτε να σκεφτείτε καλύτερο δώρο για τις γιορτές;
Καλή ανάγνωση!

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

χαλβάς

Χαλβάς ο θρεπτικός

Ο χαλβάς είναι ένα γλύκισμα πολλών αιώνων που συναντάται για πρώτη φορά στο μεσαίωνα και με το πέρασμα των χρόνων ταξίδεψε σε

χαλούμι

Χαλούμι το Κυπριακό

Το χαλούμι αποτελεί το παραδοσιακό τυρί της μεγαλονήσου. Χρησιμοποιείται σαν τρίμμα στα μακαρόνια, συνοδεύει σαλάτες, σκέτο μέσα σε κυπριακή πίτα, ψήνεται στα

Scroll to Top