το ποδόσφαιρο ως άθλημα

Το ποδόσφαιρο ως άθλημα για μικρούς και μεγάλους

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλέστερα και πιο διαδεδομένα αθλήματα στον κόσμο.

Ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται από μικρούς και μεγάλους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Παίζεται από το χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ φίλων, έως το υψηλότερο με αθλητές παγκοσμίου φήμης σε διοργανώσεις που ακολουθούν δισεκατομμύρια φίλαθλοι.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, το ποδόσφαιρο άρχισε να προσελκύει όλο και περισσότερο και το γυναίκειο φύλο. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν αρκετές γυναίκειες ομάδες και ακαδημίες πλέον σε όλον τον κόσμο.

Παίζουν όλοι, παντού

Ο καθένας μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο παντού και χρειάζεται κατά βάση μια μπάλα.

Στο γήπεδο, στην αυλή του σχολείου, στα πάρκα ή ακόμα και στην παραλία, μπορεί εύκολα να οργανωθεί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Οι ομάδες χωρίζονται και το παιχνίδι ξεκινά με την μπάλα να στήνεται στην σέντρα.

ποδόσφαιρο για παιδιά

Πώς παίζεται το ποδόσφαιρο

Κάθε ομάδα υπερασπίζεται ένα τέρμα. Ο σκοπός είναι να πετύχει γκολ, με διαδοχικές εναλλαγές της μπάλας. Να στείλει την μπάλα δηλαδή στο τέρμα της αντίπαλής ομάδας.

Ο τερματοφύλακας είναι αυτός που προστατεύει το τέρμα για κάθε ομάδα και μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χέρια του, ενώ ολοι οι υπόλοιποι παίχτες τα πόδια, το σώμα ή το κεφάλι τους. Στους επαγγελματικούς αγώνες, οι ομάδες αγωνίζονται με έντεκα εναντίον έντεκα παίκτες.

Ένα πολύ καλό ερώτημα για έναν ασκούμενο αλλά και για έναν γονέα που θέλει να αθληθεί το παιδί του όμως, είναι το γιατί να διαλέξει το συγκεκριμένο άθλημα.

Οφέλη του ποδοσφαίρου

Εκτός από την διασκέδαση, την κοινωνικοποίηση, την γνωριμία με το άθλημα και την βελτίωση των δεξιοτήτων του σε αυτό, το ποδόσφαιρο προσφέρει πολλά σωματικά και κοινωνικά οφέλη.

Σωματικά οφέλη

Με την άσκηση και συγκεκριμένα με το ποδόσφαιρο, μειώνονται οι πιθανότητες παχυσαρκίας, ένα φαινόμενο με ανησυχητικές δυστυχώς αυξητικές τάσεις.

Ο ποδοσφαιριστής αποκτά ένα γερό και ευλύγιστο σώμα, καθώς και γερά οστά στην μέση από τις ασκήσεις δύναμης και ευλυγισίας. Επίσης, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης  επιταχύνεται με τις αεροβικές ασκήσεις όπως το τρέξιμο και τα spreads.

Κοινωνικά οφέλη

Τα παιδιά μέσα από το ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο μαθαίνουν να επικεντρώνονται στο σύνολο της ομάδας και όχι μόνο στον εαυτό τους.

Η συνεργασία, η πειθαρχία, η ευγενής άμιλα και  η επικοινωνία αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά διασκεδάζουν. Επίσης, εάν η  ενασχόληση είναι μακρόχρονη ως την εφηβική ηλικία, έχει λιγότερες πιθανότητες να εμπλακεί στην χρήση ουσιών αλλά και σε παραβατικές συμπεριφορές.

Εκτός από τα παραπάνω, έρευνες δείχνουν ότι η συμμετοχή στην ομαδική άθληση βοηθά τους μαθητές και στην ακαδημαϊκή τους πορεία. Τα παιδιά είναι πιο πιθανόν να συμμετέχουν και να δουλεύουν περισσότερο στο σχολείο. Αυτό οφείλεται στο ότι μαθαίνουν πώς είναι να είναι πειθαρχημένα και να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε κάτι.

Επίσης, μαθαίνουν πώς να έχουν υπομονή και επιμονή όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

Ψυχολογικά οφέλη

Το ποδόσφαιρο βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και ασκεί λιγότερη πίεση στα παιδιά διότι ενθαρρύνει την ομαδική εργασία.

Στοχεύει στην επιτυχία της ομάδας και όχι στην προσωπική αναγνώριση. Μέσα από την σωστή καθοδήγηση τα παιδιά αντιλαμβάνονται πως είναι ένα παιχνίδι που όταν τελειώσει βρίσκει συμπαίχτες και αντίπαλους να είναι φίλοι.

Πώς να μυήσετε το παιδί σας στο ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο πλέον παίζεται και διδάσκεται οπουδήποτε.

Με το πέρασμά του χρόνου όλο και περισσότεροι σύλλογοι και ακαδημίες ιδρύονται παγκοσμίως. Σε αυτές τις ακαδημίες, τα παιδιά πέρα από το παιχνίδι διδάσκονται και το άθλημα. Στην Ελλάδα, σε όλη την επικράτεια, λειτουργούν εκατοντάδες ακαδημίες με οργανωμένες εγκαταστάσεις.

ακαδημία ποδοσφαίρου

Λειτουργούν τμήματα για όλες τις ηλικίες όπου παιδιά ίδιας ηλικίας μαθαίνουν τα μυστικά υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων προπονητών. Με ένα σχετικά χαμηλό μηνιαίο αντίτιμο, μπορείτε να εγγράψετε το παιδί σας σε μια ακαδημία και να ξεκινήσει να προπονείται.

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

διαβουλιμία

Διαβουλιμία

Ο όρος Διαβουλιμία αναφέρεται σε μια Διατροφική Διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δίνουν σκόπιμα λιγότερη ινσουλίνη από αυτή

φοβίες αντιμετώπιση

Φοβίες και η αντιμετώπιση τους

Φοβίες ή φόβοι; Καταρχήν, είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στους φόβους και τις φοβίες. Ο φόβος εκδηλώνεται ως μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση

Scroll to Top