to-paradoxo-monopati-pros-to-noima-tis-zois

Το παράδοξο μονοπάτι προς το νόημα της ζωής

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το ακόλουθο άρθρο είναι η ομιλία μου στην παρουσίαση του βιβλίου “Το παράδοξο μονοπάτι προς το νόημα της ζωής” του συγγραφέα Δημήτρη Φλαμούρη.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στο café Αθηναίων Πολιτεία στο Θησείο. 

Τον συγγραφέα Δημήτρη Φλαμούρη τον γνώρισα πρώτα από τα βιβλία του και τις  αναρτήσεις στο Ψυχο-Λογικό Blog. Πολύ αργότερα μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε και από κοντά.  

Η  πρώτη μας επικοινωνία έγινε μέσω messenger. Μου έστειλε ένα ευχαριστήριο μήνυμα για τις τακτικές αναρτήσεις και αναφορές που έκανα σχετικά με τα δυο προηγούμενα βιβλία του:

  1. «Ψυχο-λογικά μυστικά που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα» Εκδόσεις iWrite.gr
  2. «Ψυχο-λογικές σχέσεις» Εκδόσεις Πηγή 

Τον περασμένο Ιούνιο έφτασε στο email μου μια πρόταση από την κυρία Βίκυ Καούλα, συνεργάτιδα των εκδόσεων Ιβίσκος. Η πρόταση αφορούσε την συγγραφή του προλόγου του νέου βιβλίου του Δημήτρη και πραγματικά την αποδέχθηκα με ενθουσιασμό και τιμή.  

Ένα ακόμα αριστούργημα

Από τις πρώτες κιόλας σελίδες της ανάγνωσης του βιβλίου, συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για ένα ακόμα αριστουργηματικό έργο του αγαπημένου μου συγγραφέα.

Ολοκληρώνοντας τελικά την ανάγνωση του κι έχοντας μελετήσει στο παρελθόν  μία τεράστια γκάμα βιβλίων, μπορώ πλέον να επιβεβαιώσω ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αναγνώσματα που έχω διαβάσει έως τώρα.  

Ορμώμενος και από την εξαιρετική περιγραφή στο οπισθόφυλλο, ο συγγραφέας ξεκινάει με το βασικό ερώτημα “Γιατί δεν απολαμβάνεις τη ζωή όσο θα ήθελες;”.

Δυστυχώς δεν είμαστε εκπαιδευμένοι να απολαμβάνουμε τη ζωή. Είμαστε εκπαιδευμένοι για να επιβιώνουμε όπως αναφέρει και ο συγγραφέας. 

Ίσως η απάντηση δεν είναι αυτή που νομίζεις και γιατί δεν τα καταφέρνεις. Δε φταις εσύ ίσως. Ευθύνεσαι όμως για όλα όσα  μπορείς να κάνεις από τώρα και πέρα  για να απολαμβάνεις τη ζωή.  

Η κληρονομιά των γονέων μας

Στο βιβλίο μου Διατροφική νοημοσύνη είχα γράψει ότι «από τους γονείς δεν είναι βέβαιο αν θα κληρονόμησες περιουσία. Είναι σίγουρο όμως ότι θα κληρονομήσεις νευρώσεις και ασθένειες». 

Κουβαλάμε μέσα μας τα βιώματα που είδαμε από τους γονείς μας. Αντιδρούμε σε καταστάσεις σύμφωνα με το πως είδαμε να αντιδρούν οι γονείς μας αλλά και οι άνθρωποι που μας μεγάλωσαν στα πρώτα χρόνια της ζωής μας στο πιο οικείο περιβάλλον μας.  

Κανείς δε μας διδάσκει ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να συμπεριφερόμαστε σε κάθε αντίξοη κατάσταση. Πολλές φορές αντιδρούμε παράξενα και συχνά με καταστροφικά αποτελέσματα. Ο ήρωας της ιστορίας έχει την τύχη να συναντήσει το δικό του «άγγελο» που του δείχνει ένα εναλλακτικό μονοπάτι. 

Σε προσωπικό επίπεδο, ο καθένας μας συχνά μπορεί να χαραμίσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του μέχρι να βρει τις ισορροπίες του. Κάποιοι από εμάς, μπορεί να μην τις βρουν και ποτέ στη ζωή τους, χαραμίζοντας για πάντα αυτό το υπέροχο δώρο που έχουμε στα χέρια μας και λέγεται «ζωή». 

Ένα βιβλιο δεν σε αλλάζει

Σίγουρα ένα βιβλίο δεν μπορεί να σε κάνει να αλλάξεις από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τα βιβλία είναι πάντα η αφορμή για να κατανοήσουμε ότι ο καθένας μας χρειάζεται να βρει το δικό του προσωπικό μονοπάτι.  Το να  αφιερώσει ο καθένας ένα μέρος της ζωής του μέσα από την καθοδήγηση ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι πάντα ένα τεράστιο κέρδος.

Η προσωπική θεραπεία της ψυχής για τον καθένα μας σε συνδυασμό με την ανάγνωση σημαντικών βιβλίων αυτοβελτίωσης αποτελεί το σίγουρο μονοπάτι για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και για μία αρμονική σχέση με τους ανθρώπους γύρω μας και το περιβάλλον μας.  

Τα βιβλία που διαβάζεις και οι άνθρωποι που κάνεις παρέα θα καθορίσουν ποιο θα είναι το μέλλον σου μέσα στα επόμενα 5 χρόνια

Ρόμπιν Σάρμα, συγγραφέας

Το βιβλίο “Το παράδοξο μονοπάτι προς το νόημα της ζωής” αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο σ’ αυτόν τον σπουδαίο δρόμο της αλλαγής που οφείλουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας. 

Το σχέδιο κάποιου άλλου

Αν δεν έχεις ένα προσωπικό σχέδιο ζωής, μοιραία γίνεσαι μέρος στο σχέδιο ζωής κάποιου άλλου. Κι εδώ είναι που οφείλουμε να ανακαλύψουμε το συντομότερο δυνατό το προσωπικό σχέδιο και το νόημα της ζωής μας. 

Έχεις δυο ζωές. Η δεύτερη ξεκινάει όταν καταλάβεις ότι έχεις μόνο μία  

Raphaelle Giordano, συγγραφέας

Εγώ θα συμπλήρωνα «Οι τροφές και ο χρόνος που αφιερώνεις για να ασκείς το σώμα σου θα καθορίσουν πως θα είναι η υγεία σου σε 5 χρόνια». Και αυτό γιατί πάντα ισχύει το «νους υγιής εν σώματι υγιές».

Το βιβλίο αυτό είναι ένα τεράστιο κέρδος που όλοι πρέπει να κρατήσουμε στα χέρια μας. Να το μελετήσουμε διεξοδικά και με προσοχή. Συνοψίζει την εμπειρία τόσο του συγγραφέα όσο και τα αδιαμφισβήτητα δεδομένα από μελέτες που μας αποκαλύπτουν το δρόμο της ψυχής.

Ένα πρωτοπόρο και αντισυμβατικό έργο

Ο Δημήτρης Φλαμούρης, καταρρίπτει πράγματι πολλούς από τους μύθους του χώρου της αυτοβελτίωσης.

Συνδυάζει τις τελευταίες έρευνες της νευροεπιστήμης, την ψυχολογία, την υπαρξιακή φιλοσοφία αλλά και την αρχαία σοφία. Προτείνει ένα διαφορετικό, πιο ανθρώπινο δρόμο. 

Τα κεφάλαια είναι με τέτοιο τρόπο κατανεμημένα στις σελίδες του βιβλίου ώστε κάθε ενότητα να είναι και ένα πραγματικό σκαλοπάτι για την προσωπική αυτοβελτίωση. 

Αλήθεια πώς μπορείς να ζήσεις πιο ευτυχισμένα ακόμα και χωρίς να έχεις στόχους η όνειρα; Πώς μπορείς να βρεις τι θέλεις στην ζωή σου και ό,τι άλλο επιθυμείς χωρίς να το γνωρίζεις ακόμα; 

Πώς να διαχειρίζεσαι το άγχος και να το κάνεις σύμμαχο όσο κι αν αγχώνεσαι στην πράξη; Προσωπικά ποτέ δεν είχα φανταστεί πως το άγχος και το καθημερινό στρες μπορεί να είναι τόσο χρήσιμο. 

Πώς να λύσεις τον γρίφο της χαμηλής αυτοπεποίθησης; Πώς να διαχειριστείς τις αρνητικές σκέψεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα που σε ταλαιπωρούν; 

Πώς να κατανοήσεις και να τιθασεύσεις το μυαλό σου; Πώς να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά με όλους; 

Πως να βρεις τη δύναμη της θέλησης για να κάνεις όσες αλλαγές θέλεις να κάνεις, αλλά ακόμα δυσκολεύεσαι και αντιστέκεσαι; Πως τελικά να απαντήσεις στο τεράστιο ρώτημα του νοήματος της ζωής; 

Ζήσε καλύτερα στην πράξη

Το βιβλίο, «Tο παράδοξο μονοπάτι προς το νόημα της ζωής» είναι πράγματι ένας αντισυμβατικός ψυχολογικός οδηγός για να ζεις καλύτερα στην πράξη. 

Το πιο σημαντικό γι’ αυτό το βιβλίο είναι ότι αποδρά από την θεωρητική προσέγγιση. Ο αναγνώστης μπορεί να νιώσει σε κάθε κεφάλαιο ότι μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό. Η πρακτικότητα του αυτή, συνήθως δεν υπάρχει σε άλλα αντίστοιχου περιεχομένου βιβλία. 

Είναι σημαντικό όταν διαβάζεις ένα βιβλίο να νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό το οποίο σε απασχολεί. Το συγκεκριμένο βιβλίο σε παρακινεί να κάνεις κάτι σχετικά με τα θέματα που διαβάζεις. 

Το υπέροχο είναι ότι σε κάθε κεφάλαιο αισθάνεσαι ότι έχεις ένα πρακτικό οδηγό για να κάνεις κάτι που αφορά το συγκεκριμένο θέμα που αναφέρεται. 

Για παράδειγμα στο κεφάλαιο για την συναισθηματική διαχείριση ο συγγραφέας μας μαθαίνει να αντικαταστήσουμε το «είσαι κακός, άχρηστος ή ανίκανος»  με το «αυτό που κάνω δεν το κάνω σωστά».   Μια τέτοια μικρή αλλαγή στον τρόπο που μιλάς τον εαυτό σου μπορεί να αλλάξει κάτι πάρα πολύ για το πως θα διαχειριστείς μια δεδομένη κατάσταση στη συνέχεια. 

Ευκολοδιάβαστο για όλες τις ηλικίες

Είναι ένα βιβλίο μπορεί να διαβάσει ο καθένας. Ακόμα κι ένας έφηβος και να καταλάβει έννοιες βαθιές και περίπλοκες με ένα πολύ απλό τρόπο. 

Δημήτρη, όταν μου παρέδωσες το πρώτο αντίτυπο που αγοράστηκε από εμένα μαζί με άλλα 100 αντίτυπα για τους συνεργάτες μου, έγραψες ως προσωπική αφιέρωση: «Στο Βαγγέλη που ξέρει να κάνει τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων και να τους εμπνέει για να ακολουθούν το δικό τους μονοπάτι στη ζωή τους». 

Σου καθρεφτίζω λοιπόν αυτά τα λόγια και σου εύχομαι το βιβλίο σου να είναι καλοτάξιδο. Να μπει στις καρδιές όλων. Με την γραφή σου ξέρεις να κάνεις την διαφορά στην ζωές των ανθρώπων. Να τους εμπνέεις να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι στη ζωή.  

Σε ευχαριστώ και για την τιμή που μου πρόσφερες να προλογίσω αυτό το βιβλίο. Επίσης σε ευχαριστώ για την τιμή να είμαι καλεσμένος στην εκδήλωση παρουσίασης αυτόύ του πραγματικού αριστουργήματος. Είμαι βέβαιος ότι θα αλλάξει τόσο τις ζωές, όσο και τις καρδιές των ανθρώπων. 

Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι κάθε επιτυχία. Είμαι βέβαιος πως μέσα από τον κοινό μας πλέον δρόμο ότι έχεις να μας προσφέρεις πολλά πολλά περισσότερα αριστουργήματα. 

Κλείνοντας

Όλοι γνωρίζουμε ότι συχνά το να μπορέσουμε οι γονείς να μεταφέρουμε την προσωπική μας πείρα και τις συμβουλές μας για μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά μας είναι δύσκολο.

Μέσα από την καθημερινή τριβή και το συναισθηματικό φίλτρο που μπαίνει ανάμεσα μας, οι λέξεις και τα λόγια μερικές φορές δεν φτάνουν όπως θα έπρεπε στον αποδέκτη που επιθυμούμε. 

Θα σου δώσω λοιπόν ένα παράδειγμα τι μπορεί να προσφέρει το βιβλίο σου. Συχνά εμείς οι συγγραφείς δεν γνωρίζουμε ποιες ευαίσθητες χορδές μπορεί να αγγίξει το έργο μας.

Ελπίζω να είσαι έτοιμος για μία πραγματική αποκάλυψη.Θα αποδείξει πως το έργο που εκπορεύτηκε μέσα από την καρδιά σας και την αγάπη σας για τον κόσμο μπορεί να βρει απήχηση σε ψυχές και καρδιές που δε φαντάζεστε.  

Παραθέτω λοιπόν στη συνέχεια την επιστολή που ετοίμασε ο γιος μου Αγησίλαος Ζουμπανέας, ηλικίας μόλις 17 ετών με τα συμπεράσματά του μετά την ανάγνωση του βιβλίου.  

Επιστολή Αγησίλαου Ζουμπανέα

Σεβαστέ Κ. Φλαμούρη

Τελείωσα το βιβλίο σας και έχω να πω ότι το βρήκα εξαιρετικό.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ μου δεν διάβασα κάτι που να μου είχε διαμορφώσει τόσο πολύ την ζωή μου όσο το δικό σας βιβλίο. Θα αρχίσω λέγοντας το πόσο με βοήθησαν στην προσωπική μου ζωή οι συμβουλές που εμπεριέχονται μέσα σε αυτό το εγχειρίδιο.

Καταρχάς, με έκανε να αντιμετωπίσω και να συμφιλιωθώ με τους φόβους μου. Γνωρίζω πλέον πότε υπάρχει φόβος αλλά όχι κίνδυνος. Επιπλέον, ανακάλυψα τι σημαίνει να είσαι αγχωμένος και ποια η αξία του.

Δυστυχώς, πολλά άτομα στην ηλικία μου έχουν μία πολύ άσχημη σχέση με το άγχο.Σε τέτοιο σημείο μάλιστα όπου δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Πλέον, έχοντας καταλάβει την χρησιμότητά του, προσπαθώ πολλές φορές να  αγχώνομαι. Μάλιστα, όταν π.χ γράφω ένα διαγώνισμα, παρακαλώ τους άλλους να με αγχώσουνε!.

Τέλος θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συμπυκνωμένη γνώση στο θέμα της αξίας της ζωής. Ανακάλυψα μέσα από τα λόγια σας ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος όχι μόνο για την ζωή του αλλά και για την καλύτερη πλοήγηση μέσα σε αυτήν.

Αυτό όπως εξηγήσατε μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε κατάσταση αλλάζοντας απλώς την οπτική γωνία με την οποία αντιλαμβανόμαστε μια κατάσταση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι το κάθε κεφάλαιο ήταν σημαντικό στην ζωή μου. Πιστεύω ότι είναι πλέον ανάγκη για πολλούς ανθρώπους η ανάγνωση του. 

Μετά τιμής, Αγησίλαος Ζουμπανέας”  

Εφόσον λοιπόν το βιβλίο «Το παράδοξο μονοπάτι προς το νόημα της ζωής» έκανε το δικό μου παιδί να βιώσει όλα αυτά που κατέγραψε και να δώσει νόημα στη δική του ζωή, τότε κι εσύ έχεις δώσει νόημα στη δική μου ζωή και θα σου είμαι πάντα ευγνώμων. 

Σε ευχαριστώ που υπάρχεις τόσο σαν ένας νέος φίλος όσο και ως ένας πολύ ταλαντούχος συγγραφέας που αφουγκράζεται με το δικό του μοναδικό τρόπο τη ζωή μας προκειμένου να την κάνει καλύτερη. Όλοι μαζί να παραδώσουμε ένα καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας. 

Με απέραντη εκτίμηση, Ευάγγελος Ζουμπανέας.  

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

σίδηρος

Ο σίδηρος και η αξία του στην διατροφή μας

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο για κάθε ηλικιακή ομάδα ανεξαρτήτως φύλου. Αποτελεί κύριο συστατικό της αιμοσφαιρίνης ( τύπος πρωτεΐνης των

εύκολο κέικ στο λεπτό

Εύκολο κέικ στο λεπτό!

Ο τίτλος εύκολο κέικ για να είμαι ειλικρινής είναι λάθος. Το συγκεκριμένο γλυκό χρειάζεται μόνο 1 λεπτό για την προετοιμασία και 3

Scroll to Top