Σεπτέμβρης- Ο μήνας των υποτροπών

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Δουλεύοντας εδώ και χρόνια με περιστατικά που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο Σεπτέμβρης είναι ο δυσκολότερος μήνας (ακολουθούμενος από τον Ιανουάριο – θα εξηγήσω στη συνέχεια γιατί…) για όσα άτομα παλεύουν και βρίσκονται σε θεραπεία της διατροφικής διαταραχής.
Οι περισσότεροι πάσχοντες θα εμφανίσουν αυτό το διάστημα μια έντονη υποτροπή. Τι σημαίνει υποτροπή; Σημαίνει πισωγύρισμα, σημαίνει να ξαναφτάνω σε ένα χειρότερο σημείο στο οποίο βρισκόμουν πριν από καιρό, σημαίνει να ξαναπέφτω στα δίχτυα της βουλιμίας, της ανορεξίας ή της υπερφαγίας ενώ όλα πήγαιναν καλά πριν από λίγες εβδομάδες. Έτσι λοιπόν και για μένα αυτός ο μήνας ξεκινάει δύσκολα… με πολλά τηλέφωνα και δύσκολα ραντεβού γιατί «το παιδί μου δεν τρώει πάλι όλα τα γεύματα», «έκανα βουλιμικό μετά από καιρό», «οι εμετοί επέστρεψαν», «δεν μπορώ να απολαύσω το φαγητό μου», «δεν μου αρέσει το σώμα μου»….
Γιατί όμως το Σεπτέμβρη; Σίγουρα δεν υπάρχει «επιστημονική» εξήγηση αλλά θα προσπαθήσω να δώσω μια ερμηνεία βάση της εμπειρίας μου. Υποθέτω ότι ο Σεπτέμβρης είναι ένας δύσκολος μήνας για όλους. Επιστροφή στην καθημερινότητα, επιστροφή στη δουλειά, στην κίνηση, στα σχολεία, στο άγχος… Έρχονται και οι λογαριασμοί μαζεμένοι… Ε, δεν θέλει και πολύ να πέσεις ψυχολογικά! Για τα άτομα με διατροφική διαταραχή όμως είναι και κάτι παραπάνω…
Πολλοί πάσχοντες δεν καταφέρνουν να απολαύσουν ούτε το καλοκαίρι τους, γιατί η διατροφική διαταραχή τους επιβάλλει να μην φάνε ελεύθερα, να μην χαρούν γεύματα με φίλους, να κάνουν εμετό εάν φάνε παραπάνω, να γυμναστούν με 40 βαθμούς και κυρίως… να νιώθουν άσχημα με την έκθεση του σώματος τους στην παραλία ή με τα καλοκαιρινά ρούχα. Επιπλέον το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που οι θεραπευτικές συνεδρίες είναι πιο αραιές (μιας και οι θεραπευτές πρέπει κι αυτοί να ξεκουραστούν!) και τα άτομα πρέπει να διαχειριστούν κάποια προβλήματα μόνοι τους! Ο δε Σεπτέμβρης συμβολίζει τη «καινούρια χρονιά» που συνοδεύεται με καινούρια σχέδια, στόχους και όνειρα…και την απογοήτευση ότι ούτε φέτος θα τα καταφέρω! Όλα αυτά μαζί λοιπόν μπορεί να φτάσουν τον πάσχοντα στο σημείο να κάνει μια ισχυρή υποτροπή στη διατροφική διαταραχή και όχι μόνο να μην γυρίσει με «γεμάτες μπαταρίες» αλλά αντίθετα να ξεκινήσει μια χρονιά με κούραση και κακή διάθεση. Αντίστοιχη περίοδος είναι τα Χριστούγεννα που οδηγούν σε υποτροπές τον Ιανουάριο όπως ανέφερα νωρίτερα.
Οι υποτροπές είναι αναμενόμενες στη θεραπεία και όλοι οι εκπαιδευμένοι επιστήμονες του ΚΕΑΔΔ έχουν μάθει να τις περιμένουν και να τις χειρίζονται. Εμείς δεν πτοούμαστε από τις υποτροπές και ήμαστε δίπλα στους ασθενείς μας για να τους βοηθήσουμε να τις ξεπεράσουν και να φτάσουν ένα βήμα παραπέρα, ένα βήμα πιο κοντά στην ανάρρωση. Η μόνη λύση είναι η συστηματική θεραπεία και η εμπιστοσύνη του θεραπευόμενου προς τον θεραπευτή.
Ξέρω πολύ καλά πως το τηλεφώνημα τύπου «να τα πούμε καμιά βδομάδα πιο μετά γιατί δεν τα έχω πάει καλά…» σημαίνει υποτροπή, και όπως λέω στους ασθενείς μου:

«Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω όταν δεν τα πηγαίνεις καλά. Όταν θα είναι όλα καλά δεν θα με χρειάζεσαι πια».

Ή όπως λέει η αγαπημένη μου Nanny McPhee: «When you need me, but do not want me, then I will stay. When you want me, but do not need me, then I have to go».
nanny
Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ
Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ
MOV_KEADD

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top