Σαλμονέλλα: Τι είναι και πώς να προστατευτείτε – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί θεμέλιο λίθο για την προστασία της υγείας μας. Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφίμων είναι η σαλμονέλλα. Είναι ένα βακτήριο που ευθύνεται για χιλιάδες περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων παγκοσμίως κάθε χρόνο. Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τι είναι η σαλμονέλλα, με ποιους τρόπους μεταδίδεται και πώς μπορούμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά από τη μόλυνση.

Τι είναι η σαλμονέλλα;

Η σαλμονέλλα είναι ένα είδος βακτηρίου που ανήκει στο γένος Salmonella. Υπάρχουν πάνω από 2.500 διαφορετικοί ορότυποι του βακτηρίου. Οι Salmonella enterica και Salmonella typhimurium είναι οι πιο συχνοί υπεύθυνοι για τροφικές δηλητηριάσεις. Η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο ονομάζεται σαλμονέλλωση. Συνήθως εκδηλώνεται με γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια, πυρετό, κοιλιακούς πόνους, ναυτία και εμετό.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων κυμαίνεται από τέσσερις έως επτά ημέρες και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως βρέφη, ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες παθήσεις, η σαλμονέλλωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως αφυδάτωση ή ακόμα και σηψαιμία.

Πώς μεταδίδεται η σαλμονέλλα;

Η κύρια πηγή μόλυνσης είναι η κατανάλωση τροφίμων ή νερού που περιέχουν το βακτήριο. Συχνότερα, η σαλμονέλλα εντοπίζεται σε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά, πουλερικά, κρέατα, μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, μπορεί να υπάρχει σε άπλυτα φρούτα και λαχανικά που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο νερό ή χώμα.

Ένας άλλος σημαντικός τρόπος μετάδοσης είναι η λεγόμενη «επιμόλυνση». Δηλαδή η μεταφορά του βακτηρίου από μολυσμένα τρόφιμα σε καθαρά, μέσω μολυσμένων επιφανειών, σκευών ή άπλυτων χεριών. Το βακτήριο μπορεί επίσης να μεταφερθεί από ανθρώπους ή ζώα που φέρουν το μικρόβιο, χωρίς απαραίτητα να εμφανίζουν συμπτώματα.

Πώς να προφυλαχθείτε από τη σαλμονέλλα

Η πρόληψη της σαλμονέλλωσης βασίζεται σε απλές αλλά ουσιαστικές πρακτικές, που έχουν να κάνουν τόσο με τη σωστή διαχείριση των τροφίμων όσο και με την υγιεινή στην κουζίνα.

Ο πρώτος και σημαντικότερος κανόνας είναι το σωστό μαγείρεμα των τροφίμων. Η σαλμονέλλα καταστρέφεται σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε είναι απαραίτητο να μαγειρεύουμε καλά κρέατα, πουλερικά και αυγά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα πουλερικά και στον κιμά. Θα πρέπει να ψηθούν μέχρι το εσωτερικό τους να μην είναι ροζ και οι χυμοί τους να είναι διαυγείς. Τα αυγά, επίσης, πρέπει να καταναλώνονται μόνο όταν είναι πλήρως μαγειρεμένα. Ενώ σε παρασκευές που περιέχουν ωμά αυγά, όπως μαγιονέζα, κρέμες ή γλυκά, συστήνεται η χρήση παστεριωμένων αυγών, τα οποία έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία που εξουδετερώνει τα βακτήρια.

Αποφυγή Επιμόλυνσης

Εξίσου σημαντική είναι η αποφυγή επιμόλυνσης, που αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες τροφικών δηλητηριάσεων. Για τον λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να διατηρούνται ξεχωριστά τα ωμά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Τόσο κατά την αποθήκευση όσο και κατά την προετοιμασία. Δεν πρέπει, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούμε το ίδιο μαχαίρι ή την ίδια σανίδα κοπής για το ωμό κοτόπουλο και τη σαλάτα. Κάθε σκεύος, πάγκος ή επιφάνεια εργασίας που έχει έρθει σε επαφή με ωμά κρέατα ή αυγά πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πριν χρησιμοποιηθεί ξανά.

Η σωστή υγιεινή των χεριών αποτελεί επίσης βασικό μέτρο πρόληψης. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, μετά τη χρήση της τουαλέτας, μετά από επαφή με ζώα ή απορρίμματα και πριν από την κατανάλωση τροφίμων είναι απαραίτητο για την αποφυγή μετάδοσης του βακτηρίου.

Ασφαλής Συντήρηση

Παράλληλα, η ασφαλής συντήρηση των τροφίμων είναι καθοριστικής σημασίας. Η σαλμονέλλα πολλαπλασιάζεται γρήγορα σε θερμοκρασίες δωματίου. Επομένως, τα ευπαθή τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία κάτω των 5°C και να μην παραμένουν εκτός ψυγείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μαγειρεμένα φαγητά που δεν καταναλώνονται αμέσως πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο και να ξαναζεσταίνονται επαρκώς πριν από την κατανάλωση. Κατά την απόψυξη τροφίμων, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται το ψυγείο και όχι ο πάγκος της κουζίνας. Έτσι θα αποφεύγεται η παραμονή τους στη λεγόμενη «ζώνη κινδύνου» θερμοκρασιών, μεταξύ 5°C και 60°C, όπου τα βακτήρια αναπτύσσονται ταχέως.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να επιλέγετε τρόφιμα από αξιόπιστες πηγές. Τα αυγά, τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να αγοράζονται από καταστήματα που τηρούν τις προβλεπόμενες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Η ημερομηνία λήξης και οι συνθήκες ψύξης τους θα πρέπει να ελέγχονται πάντα.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Για τα άτομα αυτά, η κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων τροφίμων, όπως αυγά, κρέατα ή προϊόντα με μη παστεριωμένο γάλα, θα πρέπει να αποφεύγεται πλήρως, καθώς ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών είναι αυξημένος.

Συμπέρασμα

Η σαλμονέλλα είναι ένας αόρατος αλλά υπαρκτός κίνδυνος που μπορεί να κρύβεται σε καθημερινά τρόφιμα. Ευτυχώς, με την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τις πιθανότητες μόλυνσης. Η προσοχή στην επιλογή, την αποθήκευση, την προετοιμασία και το μαγείρεμα των τροφίμων, καθώς και η καλή υγιεινή πρακτική στην κουζίνα, αποτελούν τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψη της σαλμονέλλωσης. Με απλές αλλαγές στην καθημερινή μας συμπεριφορά, μπορούμε να απολαμβάνουμε το φαγητό μας με ασφάλεια και χωρίς δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας.

Από την Διατροφολόγο Κατερίνα Καρακικέ

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top