Σίγουρα πολλοί από εσάς κοιτάτε τις ετικέτες τροφίμων οπότε είναι πολύ πιθανό να έπεσε το βλέμμα σας επάνω στην λίστα των συστατικών όπου αναφερόταν το γράμμα Ε και ακριβώς δίπλα του ένας τριψήφιος ή τετραψήφιος αριθμός.
Ως πρόσθετο τροφίμων νοείται οποιαδήποτε ουσία που είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι, δεν καταναλώνεται συνήθως μόνη της ως τρόφιμο ούτε χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων και της οποίας η σκόπιμη προσθήκη στα τρόφιμα, για τεχνολογικούς σκοπούς
Οι κατηγορίες των πρόσθετων είναι 26 και οι λόγοι που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην βιομηχανία τροφίμων είναι για
- βελτίωση χρώματος και γεύσης
- αύξηση διάρκειας ζωής
- ρύθμιση οξύτητας
- σχηματισμό ομοιογενούς μείγματος
- διόγκωση τροφίμων
- ρύθμιση του ιξώδες
Σχετικά με την νομοθεσία της επισήμανσης για τα πρόσθετα, πρώτα αναφέρεται η κατηγορία πρόσθετων και μετά η ονομασία η ο αριθμός Ε του πρόσθετου. Οι αριθμοί Ε αποτελούν κωδικοποιημένη μορφή παρουσίασης όπου κάθε αριθμός παραπέμπει σε συγκεκριμένο πρόσθετο. Κάτι που σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει αριθμός Ε στον κατάλογο των συστατικών δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει πρόσθετο καθώς μπορεί να αναγράφεται με την πλήρη ονομασία του όπως ορίζεται από την νομοθεσία.
Στο ερώτημα τώρα, που τίθεται αναφορικά με την επικινδυνότητα των πρόσθετων στην υγεία μας, πρέπει να αναφέρω ότι η νομοθεσία ορίζει ξεκάθαρα ποια πρόσθετα μπορούν να προστεθούν στο κάθε τρόφιμο και σε πολλές περιπτώσεις ορίζει και το μέγιστο όριο προσθήκης, ενώ για συγκεκριμένα από αυτά, απαιτείται αναγκαία η αναγραφή κινδύνων σε περίπτωση κατανάλωσης. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι η επιστημονική κοινότητα έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην έρευνα και στην μελέτη ενδεχόμενων αντιδράσεων στους καταναλωτές και οι λίστες των πρόσθετων ανανεώνονται άμεσα σε περίπτωση μη αποδεκτών αποτελεσμάτων. Επιπλέον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι δεν είναι όλα τα πρόσθετα προϊόντα χημικής επεξεργασίας όπως λανθασμένα έχει επικρατήσει στην κοινή γνώμη. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. και οι κρατικοί οργανισμοί που είναι αρμόδιοι για την ασφάλεια τροφίμων, έχουν εστιάσει την προσοχή τους στα πρόσθετα, τόσο με ελέγχους στις επιχειρήσεις τροφίμων για να εξακριβωθεί η τήρηση ορθής παραγωγής και η εφαρμογή μέτρων, όσο και με χημικές αναλύσεις προϊόντων, για έλεγχο υπέρβασης ανώτατων νομοθετημένων ορίων.