Πως να μετατρέψεις τα δύσκολα σε εύκολα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι κατασκευασμένος για να ακολουθεί πάντα την πιο εύκολη διαδρομή και κινητοποιείται από δραστηριότητες που του υπόσχονται, ότι θα του έρθει «κάτι καλό». Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να ενδώσεις στο λίπος, στη ζάχαρη και στο αλάτι με το κινητό ανά χείρας βυθισμένος στον καναπέ, παρά να διαβάσεις ένα βιβλίο, να ετοιμάσεις ένα υγιεινό σνακ ή να κάνεις γυμναστική. Όσο πιο εύκολη είναι η δραστηριότητα (αρπάζω το κινητό και χαζεύω αντί να διαβάσω ένα βιβλίο) και όσο πιο γρήγορη είναι η ανταμοιβή (τρώω το κουτί με τα μπισκότα αντί να ετοιμάσω ένα υγιεινό σνακ) τόσο μεγαλύτερη ντοπαμίνη παράγεται, με αποτέλεσμα η επιθυμία  να ενδώσεις στις μη επιθυμητές συμπεριφορές να μεγιστοποιείται.
Η συχνή έκθεση σε συμπεριφορές που προκαλούν μεγάλη έκκριση ντοπαμίνης κάθε φορά ανεβάζουν τον πήχη ως προς την ευχαρίστηση που ψάχνεις. Οι υποδοχείς της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο συνηθίζουν στην ουσία και αναζητούν ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα για να πάρουν την ίδια ευχαρίστηση σπρώχνοντάς σε ακόμα πιο βαθιά στις μη επιθυμητές συμπεριφορές. Με άλλα λόγια, το σώμα συνηθίζει στη συμπεριφορά με παρόμοιο τρόπο που κάποιος εθίζεται σε εξαρτησιογόνες ουσίες όπως είναι τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το τσιγάρο και η ζάχαρη. Κάθε φορά που σερφάρουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ελπίζουμε ότι θα δούμε ακόμα ένα μήνυμα, ακόμα ένα like, ακόμα ένα σχόλιο ακόμα κάτι «χρήσιμο», στην ουσία αγκαλιάζουμε τον εθισμό μας.
Πειράματα σε ποντίκια κατέδειξαν ότι όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν την έκκριση ντοπαμίνης, τα ποντίκια δεν είχαν τη θέληση να φάνε ή να πιούνε ακόμα και όταν το φαγητό ήταν μόλις μερικά εκατοστά δίπλα τους. Προτιμούσαν τον θάνατο από το να θρέψουν το σώμα τους. Παρόλα αυτά, όταν οι επιστήμονες τους έβαζαν τη μπουκιά στο στόμα τότε σιτίζονταν, κάτι που καταδεικνύει, ότι αυτό που μας οδηγεί στο φαγητό δεν είναι μόνο η πείνα μας. Η ντοπαμίνη διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην κινητοποίηση μας. Η ντοπαμίνη είναι εκεί, για να μας ωθεί σε πράξεις. Χωρίς την έκκριση της, δεν θα υπήρχε θέληση για ζωή. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να μπλοκάρουμε την έκκριση της, επειδή αυτό θα ισοδυναμούσε με θάνατο. Άρα, γεννιέται το ερώτημα: Πως γλιτώνουμε από αυτήν;
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να μειώσουμε την έκθεση μας σε παράγοντες που προκαλούν μεγάλη έκκριση ντοπαμίνης στα πρώτα 2/3 της ημέρας.
Αν ξεκινήσουμε τη μέρα μας με νουτέλα σε άσπρο ψωμί ή δημητριακά γεμάτα ζάχαρη την ίδια στιγμή που παίζουμε με το κινητό και περνάμε το πρώτο μισό της ημέρας στο καναπέ σκοτώνοντας την ώρα μας μέχρι να έρθει το μεσημέρι για να ξαναφάμε μακαρόνια με κρέμα γάλακτος και μπέικον, τότε καμία άλλη συμπεριφορά που σχετίζεται με την υγεία και θέλει κόπο, δεν θα είναι ικανή να μας ευχαριστήσει. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επιλογές στο πρώτο μισό της ημέρας οδήγησαν σε υπερέκκριση ντοπαμίνης.
Συνεπώς η μέρα μας θα πρέπει πάντα να ξεκινά με δραστηριότητες που εκκρίνουν μικρή ποσότητα ντοπαμίνης αφήνοντας τις υπερδόσεις προς το τέλος της ημέρας. Πρώτα λοιπόν επέλεξε συμπεριφορές που εναρμονίζονται με την υγεία σε σώμα, πνεύμα και ψυχή, με βάση πάντα τη δική σου αισθητική και τα δικά σου δεδομένα. Για παράδειγμα, μπορείς να πας για περπάτημα, να καταγράψεις σκέψεις σε χαρτί, να αναλογιστείς τη ζωή σου ένα χρόνο πριν και ένα χρόνο μετά, να κάνεις διαλογισμό, να κάνεις ένα αφρόλουτρο, να φτιάξεις μια υγιεινή συνταγή ή να γευματίσεις  χωρίς το μυαλό σου να ταξιδεύει σε γεγονότα που έχουν να κάνουν με παρελθόν ή το μέλλον και παράλληλα, άφησε στο τέλος της ημέρας την ενασχόληση σου με το κινητό, την τηλεόραση, την ξάπλα ή το junk food.
Με τον παραπάνω τρόπο θα ασκήσεις έλεγχο στην ποσότητα της ντοπαμίνης που παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αφήνοντας λοιπόν τις δραστηριότητες που παράγουν μεγάλη ποσότητα ντοπαμίνης προς το τέλος της ημέρας αυξάνεις κατά πολύ τις πιθανότητες να λάβεις ευχαρίστηση από τις επιθυμητές συμπεριφορές όπως είναι η καλή διατροφή, η άσκηση, το διάβασμα κλπ, οι οποίες δεν θα είχαν καμία τύχη να τις επιλέξεις, εάν τις άφηνες στο τέλος. Όσο επιλέγεις το ανάποδο, τόσο περισσότερο θα απεμπολείς την ελπίδα να αλλάξεις.
Η διαχείριση της παραγόμενης ντοπαμίνης στο τελευταίο κομμάτι της ημέρας, όταν δηλαδή βρίσκεσαι με τα πατατάκια μπροστά στην τηλεόραση, αποτελεί αντικείμενο εκτενούς συζήτησης με εφαρμογή εργαλείων και συμπεριφορών που προσφέρω στο διαδικτυακό μου πρόγραμμα Diet Coach Masterclass.
Το Diet Coach Masterclass είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα  που βοηθά τους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν τα μοτίβα, τις συνήθειες, τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις γύρω από τη διατροφή και ταυτόχρονα, να ταυτοποιήσουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες που οδηγούν και ανατροφοδοτούν αυτή την κακή σχέση με τη διατροφή.
Παράλληλα, το πρόγραμμα προσφέρει βιωματικές ασκήσεις και καθοδήγηση, για να μη μείνουμε στην αναγνώριση και στην ταυτοποίηση των πιο πάνω, αλλά να καταφέρουμε να τα τροποποιήσουμε, έτσι ώστε η απώλεια βάρους να συμβεί χωρίς άλλη πίεση, στέρηση και πάλη με το φαγητό.
Με τον παρακάτω κωδικό κέρδισε 100 ευρώ της συνολικής αξίας του προγράμματος. Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στη δομή του προγράμματος και στη συνολική τιμή, δες εδώ https://bit.ly/3eKnEMr   

ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ:

DGR100

(Ισχύει μέχρι 19 Μαΐου 2020)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Σεφ Στο Παραπέντε

Σεφ. Ο αρχιμάγειρας, ο δεξιοτέχνης της γαστρονομίας, αυτός που είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία της κουζίνας. Ένας σεφ δεν λειτουργεί ποτέ

Scroll to Top