arnitika-sxolia

Πώς να διαχειριστείτε αρνητικά σχόλια για το βάρος

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Κάθε φορά, πρώτη φορά…έχετε δει την ταινία; Πρόκειται για ένα έργο που πρωταγωνιστεί η γνωστή ηθοποιός Drew Barrymore.

Το στόρι έχει ως εξής: Η Drew μετά από ένα ατύχημα την ημέρα των γενεθλίων της παθαίνει την αμνησία του 24ωρου. Η μνήμη της διαρκεί μόνο 24 ώρες και κάθε μέρα που ξυπνάει νομίζει ότι είναι τα γενέθλιά της.

Όσοι κατά καιρούς δέχονται αρνητικά σχόλια για το βάρος μπορούν να ταυτιστούν με αυτή την ταινία. Κάθε φορά, τα ίδια σχόλια, πληγώνουν το ίδιο. Όσο και να το έχουν δουλέψει μέσα τους και όσο και αν έχουν προσπαθήσει να χάσουν τα αναθεματισμένα τα κιλά.

Θυμώνω πολύ

Προσωπικά αυτό με θυμώνει πολύ. Εδώ και δέκα χρόνια που δουλεύω με ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, όταν αυτοί δέχονται κάποιο αρνητικό σχόλιο, μέσα μου ξυπνάει ο πολεμιστής!

Μου έρχεται να πιάσω αυτόν που τα λέει και να…ας μη το σχολιάσω καλύτερα. Όμως αυτό δεν είναι λύση. Σίγουρα δεν είναι σωστό το σώμα οποιουδήποτε ανθρώπου να αποτελεί στόχαστρο κακόβουλων σχολίων. Το βίωσα πρόσφατα μέχρι να χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Δυστυχώς στις μέρες μας είναι δύσκολο να αποτρέψεις κάποια πράγματα από το να συμβαίνουν. Ίσως αν βάλεις φίμωτρο σε μερικούς, αλλά μάλλον δεν είναι νόμιμο κάτι τέτοιο.

Γι’αυτό λοιπόν πρέπει να ανακαλύψουμε στρατηγικές που ξεπερνούν την αμνησία του 24ώρου. Δηλαδή πράγματα τα οποία θα μας βοηθήσουν στο να μην πληγωνόμαστε ΚΑΘΕ φορά που κάποιος κάνει αρνητικά σχόλια για εμάς.

Μνήμη του λεπτού

Στην ίδια ταινία η πρωταγωνίστρια κάποια στιγμή πηγαίνει σε ένα κέντρο αποκατάστασης για άτομα με προβλήματα μνήμης και εκεί είναι ένας τύπος που έχει τη μνήμη του λεπτού. Του λένε κάτι και σε ένα λεπτό το ξεχνάει!

Τα κακόβουλα σχόλια όμως μας επηρεάζουν παραπάνω από ένα λεπτό και δεν έχουμε την δυνατότητα να τα ξεχνάμε.

Γι’αυτό και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα χρήσιμο σκεπτικό. Το σκεπτικό αυτό έχει να κάνει με το προφίλ αλλά και την ψυχολογία του σχολιαστή σας. Όχι δεν προτείνω να τον λυπηθείτε ή κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση.

Απλά προτείνω να καταλάβετε ποιος είναι και γιατί λέει αυτά που λέει. Και γιατί πρέπει να το κάνετε εσείς αυτό; Γιατί οι σχολιαστές σας δεν πρόκειται να ασχοληθούν με τη δική σας ψυχολογία και εσείς δε θέλετε να τους μοιάσετε!

Συχνά παραδείγματα αρνητικών σχολίων

ΣχολιαστέςΠροφίλΨυχολογίαΓιατί
Στο δρόμο άγνωστοςΑργόσχολος ή άτομο χωρίς παιδείαΆτομο που βιώνει τεράστια ανασφάλειαΘέλει να μειώνει τους άλλους για να νιώθει ο ίδιος καλά με τον εαυτό του
ΓονείςΓονείς με άποψη…χωρίς αιτιολογία!Άγνοια για το τι σας προκαλούν με τη συμπεριφορά τους και για το πώς να σας στηρίξουνΑνησυχούν υπερβολικά για εσάς ή έχουν οι ίδιοι άλυτα θέματα με το βάρος και τα στερεότυπα και τα προβάλουν σε εσάς
Αδερφός /ηΑδερφός/ηΞέρει ότι αυτό σας πειράζειΘέλει απλά να «σας τη σπάσει»
ΣυγγενείςΔυστυχώς δε τους διαλέγουμεΘέλουν να έχουν άποψη για τα πάνταΑνακατεύονται στη ζωή σας για να μην ασχοληθούν με τη δική τους
Φίλος/η«Φίλος/η»Άτομο που θέλει να ελέγχει και να περνάει ο λόγος τουΈχει προηγούμενα μαζί σας και ξεσπάει πάνω σας

Σίγουρα η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει. Και ναι το ξέρω ότι δεν είναι εύκολο.

Θυμηθείτε πως ότι και να λένε οι γύρω σας σημασία έχει τι πιστεύετε εσείς. Τι νιώθετε εσείς. Αν εσείς αγαπάτε το σώμα σας ακριβώς όπως είναι τότε να είστε σίγουροι ότι το φαινόμενο του αρνητικού σχολιασμού θα σταματήσει. Όχι επειδή οι άλλοι δε θα σχολιάζουν αλλά επειδή εσείς δε θα τους δίνετε σημασία.

MOV_KEADD

Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι Επαγγελματίας Υγείας, εξιδεικεύσου σε θέματα διαχείρισης Διατροφικών Διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner in Eating Disorders του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

διαβουλιμία

Διαβουλιμία

Ο όρος Διαβουλιμία αναφέρεται σε μια Διατροφική Διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δίνουν σκόπιμα λιγότερη ινσουλίνη από αυτή

φοβίες αντιμετώπιση

Φοβίες και η αντιμετώπιση τους

Φοβίες ή φόβοι; Καταρχήν, είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στους φόβους και τις φοβίες. Ο φόβος εκδηλώνεται ως μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση

Scroll to Top