παγωτό

Παγωτό: Τι να προσέξετε πριν το καταναλώσετε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το παγωτό είναι ένα προϊόν που παρασκευάζεται από την κατάψυξή γάλακτος και μείγματος άλλων υλών.

Το παγωτό και παρόμοια παρασκευάσματα του είναι γνωστό από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων και είναι πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Αποτελείται από τα συστατικά του γάλακτο καθώς και από πρόσθετα υλικά τα οποία μπορεί να είναι:

  • ζάχαρη
  • φρούτα
  • καφές
  • σοκολάτα
  • χρωστικές ουσίες και σταθεροποιητές

Απαραίτητη προϋπόθεσή είναι, το γάλα που χρησιμοποιείται για παγωτό να βράζεται ή να παστεριώνεται μετά την προσθήκη των διαφόρων υλικών. Αυτό πρέπει να γίνεται προκειμένου αυτό να εξυγιαίνεται από μικροοργανισμούς που μπορεί να περιέχει.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στο προσωπικό και στα διάφορα σκεύη και μηχανήματα που έρχονται σε επαφή με το παγωτό. Είναι πολύ ευαίσθητο, ιδίως όταν ανέβει η θερμοκρασία συντήρησης του.

Η θερμοκρασία διάθεσης του παγωτού για να μην λιώνει πρέπει να είναι -10οC τουλάχιστον για να μην λιώνει. Φυσικά, πρέπει να ελέγχεται με θερμόμετρο που υπάρχει υποχρεωτικά στην προσθήκη των καταστημάτων.

Απαγορεύεται η διάθεση στην κατανάλωση λιωμένου παγωτού καθώς και παγωτό το οποίο έλιωσε και επανακαταψύχθηκε, γιατί αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Επίσης, το καταναλωτικό κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι οι προθήκες πώλησης κυρίως του παγωτού χύμα, πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον 1 μέτρο μακρυά από την είσοδο του καταστήματος και ότι το ειδικό κουτάλι που χρησιμοποιείται για τη λήψη και σερβίρισμα του παγωτού πρέπει να διατηρείται σε διαφανές δοχείο με καθαρό πόσιμο νερό που θα ανανεώνεται κάθε 1 ώρα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top